Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Středočeští STAN dali Spolu novou nabídku. Stále chtějí křeslo hejtmana

Foto: Hnutí STAN

Dosavadní hejtmankou Středočeského kraje je Petra Pecková (STAN).

aktualizováno •

Spolu může ve Středočeském kraji vytvořit koalici s vítězným ANO i druhým STAN, nabídky má od obou subjektů. Další schůzka mezi Spolu a STAN proběhne příští pondělí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hnutí STAN ve středních Čechách, které skončilo v krajských volbách na druhém místě, dalo v pořadí třetí koalici Spolu novou nabídku. Týká se zastoupení v radě kraje, nikoliv postu hejtmana, který si chce hnutí ponechat. ČTK to po pondělním jednání se zástupci Spolu řekla volební jednička STAN a dosavadní hejtmanka Petra Pecková. Další jednání s koalicí Spolu bude podle Peckové za týden.

Spolu nechce podle lídra Jana Skopečka (ODS) na povolební dohodu ve středních Čechách spěchat. Cílem podle něj není licitovat o personáliích, ale zajistit funkceschopnou koalici. Personální otázky nejsou podle Skopečka to jediné a nejdůležitější, kvůli čemu by se mělo vedení kraje „lámat na jednu nebo druhou stranu“.

V krajském zastupitelstvu o 65 členech obsadilo vítězné ANO 25 křesel. Druhý STAN bude mít 20 mandátů a třetí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) 13 zastupitelů. Spolu je tedy schopné vytvořit většinovou koalici s oběma subjekty. Nabídky má nyní od ANO i STAN.

Hejtmanské křeslo STAN podle Peckové Spolu nenabídli. „V tom máme od počátku jasno. Já myslím, že od voličů máme opravdu velmi významný mandát,“ uvedla. Už v sobotu večer poznamenala, že ona sama získala o 11 000 preferenčních hlasů víc než lídr Spolu. K nové nabídce vůči Spolu se dnes nechtěla blíže vyjadřovat. Na dotaz ČTK, zda se týká počtu křesel v radě, uvedla, že jde o zastoupení v radě, nikoliv o post hejtmana.

„Nechtěla bych to víc konkretizovat. Myslím si, že ta nabídka je zajímavá, je to maximum, co jsme byli teď schopni a ochotni dát, a musejí to nejdřív probrat všechny jednotlivé strany a musí si říct, zda je to pro ně akceptovatelné,“ uvedla Pecková.

Jednání budou pokračovat

Také Skopeček nabídku od STAN nechtěl komentovat. „Má to své limity, protože když jednáme se STAN, tak dobře víme, že ta většina je velmi křehká,“ poukázal na skutečnost, že obě uskupení mají v novém zastupitelstvu dohromady těsnou většinu jednoho hlasu. Podle něj je potřeba se STAN jednat i o tom, jak zajistit ve středních Čechách stabilitu, aby fungování takové koalice bylo vůbec možné. „Poprosili jsme kolegy ze STAN, aby uklidnili svá mediální vystoupení. My nechceme na dohodu spěchat, chceme jednat dál,“ dodal.

Další schůzka Spolu a STAN bude příští pondělí, podle Peckové je to na základě požadavku Spolu. Koalice musí podle ní nabídky, které obdržela nejen od STAN, ale i od ANO, nejdříve probrat. „Do příštího týdne do pondělí to vypadá, že se zatím ještě nedozvíme, v jakých rukou bude Středočeský kraj. Jednotlivé strany mají své orgány a jejich zasedání až koncem tohoto týdne,“ dodala Pecková.

ODS podle Skopečka svolá zasedání oblastní organizace, aby se poradila, jak jednat dál. Minimálně regionální rada by se podle něj měla sejít během tohoto týdne.

Doplnili jsme vyjádření Jana Skopečka (ODS).

Doporučované