Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Průběžné výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
Online

Helebranta čeká zářná kariéra, říká Havlíček

Vysílání z volebního štábu Seznam Zpráv na pražském Boršově.Video: Seznam Zprávy

aktualizováno •

Živé vysílání a komentování krajských a senátních voleb s politiky, odborníky, autory a komentátory Seznam Zpráv.

Článek

Volební štáb Seznam Zpráv moderují Marie Bastlová, Kateřina Šafaříková a Markéta Bidrmanová. V pražské Kavárně Na Boršově proběhne před diváky i živé natáčení podcastů Ptám se já, 5:59 a Ve vatě.

Hosty budou odborníci, politici i komentátoři Seznám Zpráv. Po uzavření volebních místností přineseme i exkluzivní predikci, jak volby dopadly.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00).

Do podcastu Ptám se já přijdou odborník na politický marketing Jiří Chvojka, lídrk koalice Spolu ve Středočeském kraji Jan Skopeček (ODS), místopředseda STAN Jan Lacina. Výsledky bude glosovat v podcastu 5:59 komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban, socioložka Jaroslava Pospíšilová a politolog Jakub Lysek. Podcast Ve vatě přivítá Milana Kratinu, majitele Accolade. Šťastný podcast vyzpovídá investigativního reportéra Seznam Zpráv Vojtěcha Blažka.

A možná přijde i Karel Havlíček (ANO).

To nejzajímavější z přenosu si přečtěte v online reportáži níže.

Načíst novější příspěvky

Značka Stačilo! přežila evropské volby

„Značka Stačilo! Kateřiny Konečné ukázala, že žije. Bude mít zastupitele ve 12 krajích,“ říká komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban. Kateřina Konečná podle něj dokázala svoji tvář prosadit po evropských volbách i do krajských voleb.

Vláda potřebuje silný STAN, říká Lacina

„Bez silného STAN nebude tato vláda opakovat úspěch.(…) Ale není šťastné měnit tolikrát ministry školství. Mikoláš Bek místo reformy se musí handrkovat o peníze,“ říká Lacina k ministrům STAN.

Chladná hlava pro STAN

„Tentokrát jsme si dali studený ručník na hlavu a počítali jsme s mandátem realisticky,“ říká místopředseda STAN Jan Lacina. Podle svých slov je s výsledkem spokojený.

Foto: Seznam Zprávy

Místopředseda STAN Jan Lacina a moderátorka Marie Bastlová.

Přísaha byla namlsaná

„Hnutí Přísaha bylo po evropských volbách namlsané. Kandidovalo v 10 krajích a nemají ani jednoho krajského zastupitele. Předseda hnutí Robert Šlachta to hodnotil velmi negativně,“ řekl reportér Seznam Zpráv Tomáš Svoboda, který byl ve volebním štábu hnutí.

Bartoš řeší marketing

„Ivan Bartoš podle svých slov bude muset přehodnotit marketing,“ říká po rozhovoru s ním reportér Matěj Nejedlý z volebního štábu Pirátů. Slova o novém šéfovi strany podle něj v kuloárech volebního štábu Pirátu prý nepadají.

TOP 09 neměla moc silné kandidátky

„Nálada odpovídá tomu, že neměli moc silné kandidátky,“ říká reportér Seznam Zpráv Jaroslav Hroch ze štábu TOP 09. Popsal ji jako „neutrální“.

Délka stavebního řízení je tristní

Jsme v rychlosti výstavby úplně nejhorší? ptá se Markéta Bidrmanová. „To zase ne, za námi je třeba Somálsko. Ale před námi je i Kongo,“ glosuje Kratina.

Jak se mají změnit kraje

„Je nutná revize školství, investice do infrastruktury. Železniční a dálniční propojení s Německem by mělo být prioritou. A rozpočtové určení daní. Kraje mají být motivovány rozvíjet průmysl, pro obce by z toho mělo být víc,“ říká Kratina k rozvoji nejen Karlovarského kraje.

Jak nakopnout regiony

„Měla by být česko-bavorská škola pro digitální ekonomiku,“ říká v podcastu Ve vatě k rozvoji v krajích Milan Kratina, majitel investiční společnosti Accolade, která investuje mimo jiné v Karlovarském kraji.

Foto: Seznam Zprávy

Moderátorka Markéta Bidrmanová a Milan Kratina, majitel investiční společnosti Accolade.

Podle Babiše to Havlíček odmakal

Bude věta „Karel je bůh“ větou letošních voleb? ptá se Marie Bastlová. „Ano, podle Babiše je Karel bůh. Řekl o něm: To, co udělal ve Středočeském kraji, je neuvěřitelné. Odmakal to hospodu po hospodě, on to dal. To Babiš zopakoval i ve štábu s tím, že Havlíček sehraje důležitou roli i při následném vyjednávání v kraji,“ říká Lucie Stuchlíková. Podle ní Babiš naopak za celý den prakticky nezmínil jméno lídra kandidátky ANO ve Středočeském kraji Tomáše Helebranta.

Radost u ANO a bůh Havlíček

„Na Chodově je to jako vždy, my novináři jsme zavření trochu mimo. Ale občas nám dovolí nakouknout nahoru, před chvílí sem dorazil Andrej Babiš a je vidět, že má radost. A Karel Havlíček je podle něj bůh,“ říká z pražského volebního štábu ANO Lucie Stuchlíková.

Zklamání ze středních Čech

„Výsledek ve středních Čechách je hodně překvapivý. Tady je cítit ve štábu ODS velké zklamání,“ říká Václav Dolejší.

Je úplné tabu uzavření koalice mezi koalicí Spolu a ANO, je tato spolupráce zapovězená? ptá se Marie Bastlová. „Není to nařízeno, ale předseda ODS Petr Fiala už před volbami říkal, že si to nepřeje,“ říká Dolejší.

Co bude dál s Kubou

„Ve štábu se hodně řeší vítězství Martina Kuby v Jihočeském kraji. Debatuje se o tom, zda by se neměl více zapojit do vedení ODS. Ale o Kubovi víme, že jemu je lépe v Jihočeském kraji,“ říká Václav Dolejší ze štábu ODS.

ODS doufá v motivaci voličů

Reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší ze štábu ODS: „Zástupci ODS doufají, že výsledek krajských voleb vyhecuje voliče do sněmovních voleb.“

Sněmovní volby budou velmi zajímavé

Je hnutí ANO už teď tak silné, že je vítězem sněmovních voleb? ptá se Marie Bastlová. „Ty volby budou mimořádně zajímavé, v řadách stran vládní koalice najdete málokoho, kdo by byl ochoten vsadit na to, že se všichni opět dostanou do vlády,“ myslí si Jindřich Šídlo.

Piráti nasedli na skluzavku

„Piráti před třemi lety nasedli na skluzavku,“ říká k slabým výsledkům Pirátské strany komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo. „Doby, kdy si Ivan Bartoš myslel, že bude předseda vlády, jsou pryč. Teď s sebou nesou odér ‚lůzrů‘,“ dodává Šídlo.

Foto: Seznam Zprávy

Dálkové spojení s Jindřichem Šídlem.

Politikům chybí odvaha na krajská témata

Kampaň před krajskými volbami nebyla nijak překvapivá. „Krajské volby stále hledají svou tvář. Jsou regiony, ve kterých jdou stále lidé za celorepublikovými tématy. Až budou mít politici odvahu vytáhnout krajská témata jako doprava, školství a zdravotnictví, což je v kompetencích krajů, tak ty regiony v kampani mohou získat svoji tvář,“ myslí si politoložka a socioložka Pospíšilová.

Lidé se mohli „semknout kolem vlajky“

Zafungoval v souvislosti s povodněmi fenomén „semknutí kolem vlajky“? „Je to fenomén, který je v politologii popsán zejména v Americe, děje se v případě velkých krizí, kdy se obyvatelstvo cítilo ohroženo. V Evropě jsme to zažili v době covidové pandemie. Ve spojitosti s povodněmi a podporou hejtmanů těch postižených regionů to může také hrát roli,“ vysvětluje Pospíšilová, proč by povodně částečně mohly pomoci hejtmanům.

Povodně mohou pomoci hejtmanům

„Hejtmané byli hodně vidět v médiích, to by jim za určitých okolností mělo pomoci, ale volby se konaly pouze týden po povodních, což je krátká doba. A volby tohoto řádu pro ně nejsou tak důležité,“ komentuje vliv povodní na volby socioložka Jaroslava Pospíšilová.

„A kdyby povodně nebyly?“ ptá se Kateřina Šafaříková. „V Oloumouckém kraji by pravdpodobně účast byla vyšší,“ domnívá se Pospíšilová. V Olomouckém kraji přišlo k volbám 31 % voličů.

ANO překvapuje v Libereckém kraji, říká odbornice

„Překvapivé je, že ANO tentokrát v Libereckém kraji postavilo kandidátku, která dotahuje Starosty,“ říká socioložka a politoložka Jaroslava Pospíšilová ze Sociologického ústavu ČR. Martin Půta tentokrát nemá takový náskok jako v minulosti, dodala.

Foto: Seznam Zprávy

Moderátorka Kateřina Šafaříková (vlevo) a socioložka Jaroslava Pospíšilová.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy