Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
Online

Online: Bartoš i celé vedení Pirátů rezignuje. „Je to pro mě velká rána.“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda pirátské strany Ivan Bartoš končí.

aktualizováno •

Povolební jednání po krajských volbách Seznam Zprávy sledují v online zpravodajství.

Článek

Vše o krajských a senátních volbách

Seznam Zprávy dění po volbách sledují. Co byste měli vědět:

Načíst novější příspěvky

Poradíme si i dál, věří Bartoš

‚Pirátí vyrostli zdola a poradíme si i dál. Děláme politiku pro lidi, máme spoustu rozdělané práce. A bylo by nezodpovědné, možná až pokrytecké, od ní utéct. To nikdy neuděláme. Věříme, že se z toho oklepeme a nalezneme cestu k tomu, jak lidem doručit výsledky naší práce, přestože za námi nestojí žádné vlivné lobby ani nevlastníme žádné mediální domy,“ dodal Bartoš.

Bartoš: Piríti potřebují nový vítr

„I když celostátní preference přisuzují opakovaně Pirátům solidní podporu, série neúspěchů Pirátů v posledních dvou volbách je pro mě osobně velkou ránou a zároveň zprávou, že je potřeba nový vítr ve vedení strany. Proto jsem se rozhodl rezignovat na post předsedy a v nadcházející volbě se o tento post ucházet nebudu,“ uvedl Bartoš.

Bartoš: Je to pro mě velká rána

Média: Bartoš i celé vedení Pirátů rezignuje

Po dvouhodinovém jednání nejmenší vládní strany předsednictvo Pirátů oznámilo rezignaci. Ta se týká i předsedy strany a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše.

„Strana ale musí nějak fungovat a nemůže být bez vedení. Do volby nového předsednictva ji povede současné vedení jakoby v demisi, aby někdo stranu mohl zastupovat na koaličních jednáních,“ řekl Deníku N, který na rezignaci vedení strany upozornil, člen republikového výboru Jiří Hlavenka.

Bartoš se již nebude ucházet o funkci předsedy Pirátů. Strana potřebuje nový vítr, uvedl.

Grolich zůstává hejtmanem Jihomoravského kraje

Jan Grolich (KDU-ČSL) zůstane pro další volební období hejtmanem Jihomoravského kraje. Na nedělním jednání se na tom domluvila koalice Spolu a Starostů pro jižní Moravu, která bude mít v zastupitelstvu 35 mandátů z celkových 65. Zástupci stran se dohodli na složení krajské rady, jasno je také o personálním obsazení všech pozic až na jednu. Po skončení jednání to večer oznámili zástupci všech stran.

„KDU-ČSL nominuje hejtmana, který bude mít pod sebou kromě dosavadních oblastí také zdravotnictví,“ uvedl Grolich s tím, že do funkce bude nominován on. Kromě hejtmana bude mít KDU-ČSL i dva náměstky a radního, ODS jednoho náměstka a tři radní, STAN náměstka a radního a TOP 09 jednoho radního.

Lipavský vedení Pirátů podporuje. Nutné změny ovšem připouští

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) podporuje nynější vedení Pirátů včetně předsedy a vicepremiéra Ivana Bartoše. Řekl to ČTK cestou do Spojených států, kam doprovází prezidenta Petra Pavla. Lipavský by považoval za krátkozraké, kdyby se neúspěch ve 12 krajích „hodil“ jen na vedení. Výsledek Pirátů však hodnotí jako extrémně špatný a připouští, že je nutné provést nějaké změny.

Piráti o víkendu v krajských volbách propadli podobně jako v nedávných volbách do Evropského parlamentu. Zaznamenali největší propad ze všech stran a přišli o 96 krajských zastupitelů. Budou mít jen tři v Plzeňském kraji. „Volby dopadly extrémně špatně, jednoznačně souhlasím s tím, že musí přijít skutečná reflexe,“ řekl ČTK Lipavský při mezipřistání v islandském městě Keflavík.

V sobotu dalo k dispozici své funkce celé předsednictvo Pirátů, hlasovat o vyjádření důvěry nejužšímu vedení by měli všichni členové strany do 14. října. „Nechci předbíhat ty procesy, které v tuto chvíli běží. Uvidíme, jakým směrem půjde vůle členské základny. Ty debaty určitě nebudou jednoduché,“ konstatoval. Rezignaci dnes oznámila třetí místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová, která měla na starosti volby a kampaň.

Lipavský podporuje Bartoše i stávající vedení, které si strana zvolila letos v lednu. „Vedení má poměrně čerstvou důvěru. Myslím, že by bylo krátkozraké, kdyby se neúspěch ve 12 krajích hodil jenom na vedení. Na druhou stranu si myslím, že všichni cítí, že je potřeba, aby Pirátská strana udělala nějakou změnu. Takže jsem sám zvědavý, jak to hledání dopadne,“ dodal.

V Plzeňském kraji bude vládnout ANO, STAN a Pro náš kraj

Plzeňský kraj povedou v následujícím období politická uskupení ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednávací týmy se na tom dohodly v neděli, termín podpisu koaliční smlouvy neuvedly. Novým hejtmanem by se měl stát Kamal Farhan z ANO.

Starostové pro Liberecký kraj a ANO jednají o koalici

V Libereckém kraji v neděli zahájili zástupci vítězného uskupení Starostové pro Liberecký kraj a druhého hnutí ANO jednání o možné koalici, ze 45 hlasů v krajském zastupitelstvu by měla silnou většinu 38 hlasů. Šlo o první jednání, ani jedna strana nemá podle lídra Starostů, hejtmana Martina Půty, zásadní blok, který by bránil dalšímu jednání o spolupráci. Žádné konkrétní nabídky ale zatím nezazněly, obě strany se znovu sejdou zřejmě ve čtvrtek, řekl novinářům v podvečer lídr ANO, poslanec David Pražák.

Starostové pro Liberecký kraj volby v Libereckém kraji už počtvrté vyhráli a získali 20 mandátů, ANO má o dva méně. S velkým odstupem se do zastupitelstva dostala ještě koalice Spolu pro Liberecký kraj - ODS, TOP 09, KDU-ČSL, která má pět zastupitelů - tři z ODS a po jednom TOP 09 a lidovci, dva mandáty získala kandidátka SPD a Trikolory. Nikdo další se do zastupitelstva nedostal. Těsně pod pětiprocentní hranicí skončilo se 4,99 procenta hlasů Stačilo!, předsedkyně strany Kateřina Konečná chce proto výsledky v kraji napadnout u soudu a nechat je přepočítat.

„Potkali jsme se, poblahopřáli jsme si k výsledku voleb a řekli jsme si, že vzhledem k výsledku je na nás společná odpovědnost hledat všechna řešení, která jsou k dispozici i vzhledem k tomu, že se dá očekávat stížnost na sčítání výsledků voleb od koalice Stačilo!,“ řekl po jednání s ANO Půta. Ve středu se podle něj sejde zastupitelský klub Starostů, který by měl o podmínkách spolupráce s ANO jednat. Kromě spojení s ANO je podle Půty možná i koalice se Spolu, která by měla 25 mandátů.

Širokou koalici, ve které by se spojili Starostové, ANO i Spolu, nevidí Půta jako příliš reálnou. „Myslím, že by to pak naráželo na představy, jak tu situaci řešit i personálně, protože priority programu a jejich cíle samozřejmě musí někdo naplňovat, a tam by to, myslím, mohl být trochu problém. Určitě je to ale věc, o které se budeme v těch dalších dnech také bavit,“ dodal. S výsledky a jednáním by navíc mohlo zamíchat, kdyby soud nařídil na základě stížnosti Stačilo! přepočítání hlasů a tato koalice se do zastupitelstva dostala. Získala by dva mandáty, Starostové a Spolu by po jednom ztratili.

Na Plzeňsku by mohlo vládnout ANO s ODS a TOP 09

Uskupení ODS + TOP 09 má zájem jít do koalice s ANO v Plzeňském kraji. ČTK to v neděli řekl lídr krajské kandidátky ANO Kamal Farhan, který by se měl stát novým hejtmanem. Nabídku ODS a TOP 09 vzalo dnes odpoledne na vědomí krajské předsednictvo ANO. Dále se jedná, uvedl Farhan. Informaci potvrdil také Martin Baxa z vyjednávacího týmu ODS a TOP 09.

V 55členném zastupitelstvu by měly ANO a Společně do kraje, tedy ODS + TOP 09, celkem 33 křesel. ANO jako vítěz voleb získalo 24 mandátů a ODS s TOP 09 dalších devět. V pořadí třetí STAN jich má osm, čtyři křesla získá Stačilo a také uskupení Pro náš kraj, tři z jeho mandátů připadnou KDU-ČSL. Po třech křeslech mají Piráti a SPD s Trikolorou.

Dosavadní koalici na kraji tvořilo ANO, Piráti a STAN, naopak ODS a TOP 09 byly v opozici.

„ODS dnes potvrdila zájem jít s hnutím ANO do koalice. ODS akceptovala naše priority, s nimiž jsme je seznámili,“ uvedl Farhan. Podle krajského předsedy ANO a primátora Plzně Romana Zarzyckého dnes předsednictvo hnutí nabídku ODS + TOP 09 vzalo na vědomí. „O nabídce se teď jedná a rozhodujeme se, zda ji přijmeme, nebo ne,“ uvedl Farhan. Dodal, že se ANO zatím nerozhodlo, zda do koalice s ODS půjde. O možné koalici bude krajské ANO informovat ústředí hnutí.

Kde má ANO většinu a kde o jeho hlasy nestojí

Ve dvou krajích ANO má většinu křesel v zastupitelstvu a nikoho dalšího nepotřebuje. Aktuálně se největší bitva o post hejtmana vede ve středních Čechách. A nepřehledná situace je i na Vysočině. Seznam Zprávy přinášejí přehled, jak běží dohadování koalic v regionech.

Piráti by měli zůstat ve vládě, shodují se oslovení vládní politici

Koaliční partneři Pirátů by byli raději, kdyby poražená strana z krajských a senátních voleb zůstala ve vládě. Pirátská strana aktuálně drží ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo zahraničí a ministra mají i pro legislativu.

Předseda Starostů a šéf resortu vnitra Vít Rakušan v pořadu České televize Otázky Václava Moravce podpořil jejich setrvání ve vládě. „Neuvítal bych odchod Pirátů. Vláda je v téhle sestavě vládou stabilní, ukazuje už tři roky, že umí najít správná řešení,“ řekl.

„Je to velké nevítězství,“ říká Čunek a kritizuje vládu

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) kritizuje vládní počínání. Podle něj je drtivé vítězství ANO způsobeno vládní stupidní politikou, která Andreji Babišovi umetla cestu k vítězství. „Babiš mohl být rok na dovolené, protože ta vláda to udělá za něj. A ještě se bude tvářit, že je vláda národní oběti. Je vláda národní blbosti,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Prezident: Neberte volby jako referendum o vládě

Výsledky krajských voleb pokládá prezident Petr Pavel za signál pro vládu, kterým územím by měla věnovat před volbami do Sněmovny v příštím roce větší pozornost. Pavel v Praze před odletem na týdenní cestu do USA na dotaz ČTK řekl, že volby jsou jistě indikátorem dalšího vývoje, neměly by se ale brát jako referendum o vládě, protože mají jiná témata.

„Bylo správné, že se volby konaly,“ míní Rakušan. Brabec oponuje

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) považuje za správné, že se krajské a senátní volby i přes povodně uskutečnily v plánovaném termínu. Podle něj se ukázalo, že stát v krizi dokáže dobře fungovat, a každý kdo chtěl měl možnost jít hlasovat. Podle místopředsedy opozičního ANO Richarda Brabce byla regulérnost voleb na hraně a nelze vyloučit, že se objeví žaloby, v nichž si lidé budou stěžovat, že zajištěný přístup k volbám neměli. Politici to dnes řekli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Kuba: Krajské volby nebyly pro ODS úspěšné

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) si musí vedení vládní ODS přiznat, že krajské volby byly neúspěchem. Řekl to v pořadu Partie na CNN Prima News. Poukázal také na velký nárůst počtu mandátů pro ANO. „Situaci nejde bagatelizovat. To, co se stalo, bych považoval z pohledu příštího roku a parlamentních voleb za velmi špatný výsledek,“ uvedl.

Kuba už dříve pro Seznam Zprávy zmínil, že úspěch v Jihočeském kraji není výsledkem celorepublikové ODS. „Jsou to sečtené roky naší práce. Psali lidé, že mě budou volit, přičemž dodali, že ODS jinak nevolí,“ prohlásil.

Zlínský kraj: ANO chce vládnout s dvěma partnery

Hnutí ANO, které se ziskem 37,27 procenta hlasů suverénně vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji, preferuje vytvoření koalice se dvěma partnery. „Avizovali jsme, že chceme složit koalici z více subjektů, i proto, aby byla větší podpora v zastupitelstvu,“ řekl dnes agentuře ČTK lídr kandidátky ANO a hejtman Radim Holiš. Po skončení voleb vedlo hnutí v sobotu první kolo jednání s třemi nejsilnějšími subjekty, a to koalicí K21 Zlínský kraj 21. století, kterou vytvořili lidovci s hnutím Zlín 21, ODS a STAN.

Hnutí ANO si se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu s 45 křesly nárokuje post hejtmana. V devítičlenné krajské radě chce pět křesel.

Dnes chce ANO ještě jednat s dalšími subjekty, které se dostaly do zastupitelstva, koalicí Stačilo! a SPD.

Znojemsko má rekord v nejvyšší i nejnižší účasti

Nejvyšší i nejnižší volební účast v krajských volbách si na jihu Moravy připsaly obce ze Znojemska. Zatímco ve Zblovicích přišlo odevzdat hlas 83,73 procenta ze 43 registrovaných voličů, v Podmyčích nedaleko Vranova nad Dyjí přišlo volit pouze 16,49 procenta z 97 voličů v seznamu. Velké rozdíly ve volební účasti byly ve všech částech kraje, největší propad byl v účasti u krajských voleb v Brně, vyplývá z údajů zveřejněných na https://www.volby.cz/. Celková volební účast v kraji dosáhla letos 35,08 procenta, v roce 2020 to bylo 38,82 procenta, účast byla letos nižší ve všech částech kraje.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy