Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
Online

Online: Další koalice dohodnuta. Plzeňsku bude vládnout ANO, STAN a Pro náš kraj

Tiskovka ODS k výsledkům voleb.Video: ČTK

aktualizováno •

Povolební jednání po krajských volbách Seznam Zprávy sledují v online zpravodajství.

Článek

Vše o krajských a senátních volbách

Seznam Zprávy dění po volbách sledují. Co byste měli vědět:

Načíst novější příspěvky

V Plzeňském kraji bude vládnout ANO, STAN a Pro náš kraj

Plzeňský kraj povedou v následujícím období politická uskupení ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednávací týmy se na tom dohodly v neděli, termín podpisu koaliční smlouvy neuvedly. Novým hejtmanem by se měl stát Kamal Farhan z ANO.

Starostové pro Liberecký kraj a ANO jednají o koalici

V Libereckém kraji v neděli zahájili zástupci vítězného uskupení Starostové pro Liberecký kraj a druhého hnutí ANO jednání o možné koalici, ze 45 hlasů v krajském zastupitelstvu by měla silnou většinu 38 hlasů. Šlo o první jednání, ani jedna strana nemá podle lídra Starostů, hejtmana Martina Půty, zásadní blok, který by bránil dalšímu jednání o spolupráci. Žádné konkrétní nabídky ale zatím nezazněly, obě strany se znovu sejdou zřejmě ve čtvrtek, řekl novinářům v podvečer lídr ANO, poslanec David Pražák.

Starostové pro Liberecký kraj volby v Libereckém kraji už počtvrté vyhráli a získali 20 mandátů, ANO má o dva méně. S velkým odstupem se do zastupitelstva dostala ještě koalice Spolu pro Liberecký kraj - ODS, TOP 09, KDU-ČSL, která má pět zastupitelů - tři z ODS a po jednom TOP 09 a lidovci, dva mandáty získala kandidátka SPD a Trikolory. Nikdo další se do zastupitelstva nedostal. Těsně pod pětiprocentní hranicí skončilo se 4,99 procenta hlasů Stačilo!, předsedkyně strany Kateřina Konečná chce proto výsledky v kraji napadnout u soudu a nechat je přepočítat.

„Potkali jsme se, poblahopřáli jsme si k výsledku voleb a řekli jsme si, že vzhledem k výsledku je na nás společná odpovědnost hledat všechna řešení, která jsou k dispozici i vzhledem k tomu, že se dá očekávat stížnost na sčítání výsledků voleb od koalice Stačilo!,“ řekl po jednání s ANO Půta. Ve středu se podle něj sejde zastupitelský klub Starostů, který by měl o podmínkách spolupráce s ANO jednat. Kromě spojení s ANO je podle Půty možná i koalice se Spolu, která by měla 25 mandátů.

Širokou koalici, ve které by se spojili Starostové, ANO i Spolu, nevidí Půta jako příliš reálnou. „Myslím, že by to pak naráželo na představy, jak tu situaci řešit i personálně, protože priority programu a jejich cíle samozřejmě musí někdo naplňovat, a tam by to, myslím, mohl být trochu problém. Určitě je to ale věc, o které se budeme v těch dalších dnech také bavit,“ dodal. S výsledky a jednáním by navíc mohlo zamíchat, kdyby soud nařídil na základě stížnosti Stačilo! přepočítání hlasů a tato koalice se do zastupitelstva dostala. Získala by dva mandáty, Starostové a Spolu by po jednom ztratili.

Na Plzeňsku by mohlo vládnout ANO s ODS a TOP 09

Uskupení ODS + TOP 09 má zájem jít do koalice s ANO v Plzeňském kraji. ČTK to v neděli řekl lídr krajské kandidátky ANO Kamal Farhan, který by se měl stát novým hejtmanem. Nabídku ODS a TOP 09 vzalo dnes odpoledne na vědomí krajské předsednictvo ANO. Dále se jedná, uvedl Farhan. Informaci potvrdil také Martin Baxa z vyjednávacího týmu ODS a TOP 09.

V 55členném zastupitelstvu by měly ANO a Společně do kraje, tedy ODS + TOP 09, celkem 33 křesel. ANO jako vítěz voleb získalo 24 mandátů a ODS s TOP 09 dalších devět. V pořadí třetí STAN jich má osm, čtyři křesla získá Stačilo a také uskupení Pro náš kraj, tři z jeho mandátů připadnou KDU-ČSL. Po třech křeslech mají Piráti a SPD s Trikolorou.

Dosavadní koalici na kraji tvořilo ANO, Piráti a STAN, naopak ODS a TOP 09 byly v opozici.

„ODS dnes potvrdila zájem jít s hnutím ANO do koalice. ODS akceptovala naše priority, s nimiž jsme je seznámili,“ uvedl Farhan. Podle krajského předsedy ANO a primátora Plzně Romana Zarzyckého dnes předsednictvo hnutí nabídku ODS + TOP 09 vzalo na vědomí. „O nabídce se teď jedná a rozhodujeme se, zda ji přijmeme, nebo ne,“ uvedl Farhan. Dodal, že se ANO zatím nerozhodlo, zda do koalice s ODS půjde. O možné koalici bude krajské ANO informovat ústředí hnutí.

Kde má ANO většinu a kde o jeho hlasy nestojí

Ve dvou krajích ANO má většinu křesel v zastupitelstvu a nikoho dalšího nepotřebuje. Aktuálně se největší bitva o post hejtmana vede ve středních Čechách. A nepřehledná situace je i na Vysočině. Seznam Zprávy přinášejí přehled, jak běží dohadování koalic v regionech.

Piráti by měli zůstat ve vládě, shodují se oslovení vládní politici

Koaliční partneři Pirátů by byli raději, kdyby poražená strana z krajských a senátních voleb zůstala ve vládě. Pirátská strana aktuálně drží ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo zahraničí a ministra mají i pro legislativu.

Předseda Starostů a šéf resortu vnitra Vít Rakušan v pořadu České televize Otázky Václava Moravce podpořil jejich setrvání ve vládě. „Neuvítal bych odchod Pirátů. Vláda je v téhle sestavě vládou stabilní, ukazuje už tři roky, že umí najít správná řešení,“ řekl.

„Je to velké nevítězství,“ říká Čunek a kritizuje vládu

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) kritizuje vládní počínání. Podle něj je drtivé vítězství ANO způsobeno vládní stupidní politikou, která Andreji Babišovi umetla cestu k vítězství. „Babiš mohl být rok na dovolené, protože ta vláda to udělá za něj. A ještě se bude tvářit, že je vláda národní oběti. Je vláda národní blbosti,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Prezident: Neberte volby jako referendum o vládě

Výsledky krajských voleb pokládá prezident Petr Pavel za signál pro vládu, kterým územím by měla věnovat před volbami do Sněmovny v příštím roce větší pozornost. Pavel v Praze před odletem na týdenní cestu do USA na dotaz ČTK řekl, že volby jsou jistě indikátorem dalšího vývoje, neměly by se ale brát jako referendum o vládě, protože mají jiná témata.

„Bylo správné, že se volby konaly,“ míní Rakušan. Brabec oponuje

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) považuje za správné, že se krajské a senátní volby i přes povodně uskutečnily v plánovaném termínu. Podle něj se ukázalo, že stát v krizi dokáže dobře fungovat, a každý kdo chtěl měl možnost jít hlasovat. Podle místopředsedy opozičního ANO Richarda Brabce byla regulérnost voleb na hraně a nelze vyloučit, že se objeví žaloby, v nichž si lidé budou stěžovat, že zajištěný přístup k volbám neměli. Politici to dnes řekli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Kuba: Krajské volby nebyly pro ODS úspěšné

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) si musí vedení vládní ODS přiznat, že krajské volby byly neúspěchem. Řekl to v pořadu Partie na CNN Prima News. Poukázal také na velký nárůst počtu mandátů pro ANO. „Situaci nejde bagatelizovat. To, co se stalo, bych považoval z pohledu příštího roku a parlamentních voleb za velmi špatný výsledek,“ uvedl.

Kuba už dříve pro Seznam Zprávy zmínil, že úspěch v Jihočeském kraji není výsledkem celorepublikové ODS. „Jsou to sečtené roky naší práce. Psali lidé, že mě budou volit, přičemž dodali, že ODS jinak nevolí,“ prohlásil.

Zlínský kraj: ANO chce vládnout s dvěma partnery

Hnutí ANO, které se ziskem 37,27 procenta hlasů suverénně vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji, preferuje vytvoření koalice se dvěma partnery. „Avizovali jsme, že chceme složit koalici z více subjektů, i proto, aby byla větší podpora v zastupitelstvu,“ řekl dnes agentuře ČTK lídr kandidátky ANO a hejtman Radim Holiš. Po skončení voleb vedlo hnutí v sobotu první kolo jednání s třemi nejsilnějšími subjekty, a to koalicí K21 Zlínský kraj 21. století, kterou vytvořili lidovci s hnutím Zlín 21, ODS a STAN.

Hnutí ANO si se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu s 45 křesly nárokuje post hejtmana. V devítičlenné krajské radě chce pět křesel.

Dnes chce ANO ještě jednat s dalšími subjekty, které se dostaly do zastupitelstva, koalicí Stačilo! a SPD.

Znojemsko má rekord v nejvyšší i nejnižší účasti

Nejvyšší i nejnižší volební účast v krajských volbách si na jihu Moravy připsaly obce ze Znojemska. Zatímco ve Zblovicích přišlo odevzdat hlas 83,73 procenta ze 43 registrovaných voličů, v Podmyčích nedaleko Vranova nad Dyjí přišlo volit pouze 16,49 procenta z 97 voličů v seznamu. Velké rozdíly ve volební účasti byly ve všech částech kraje, největší propad byl v účasti u krajských voleb v Brně, vyplývá z údajů zveřejněných na https://www.volby.cz/. Celková volební účast v kraji dosáhla letos 35,08 procenta, v roce 2020 to bylo 38,82 procenta, účast byla letos nižší ve všech částech kraje.

Starostové chtějí ve středních Čechách vynechat ANO

Pusťte si rozhovor s místopředsedou STAN Lacinou, kde líčí, jak budou strany vládní koalice postupovat při jednáních o krajské vládě. V kraji zvítězilo hnutí ANO, ale STAN a Spolu dají dohromady těsnou většinu mandátů (o jeden hlas):

Naopak Karel Havlíček (ANO) v rozhovor s Marií Bastlovou řekl, že spoléhat na převahu jediného hlasu je mimořádně nebezpečné.

Po debaklu odstoupilo vedení Zelených

Po debaklu v krajských volbách odstoupilo vedení Zelených. Strana obhájila pouze jeden mandát ze sedmi, které dosud v krajských zastupitelstvech v celém Česku členové Zelených měli. V tiskové zprávě to oznámila spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis. Nové vedení si členové strany zvolí v listopadu.

Zelení podobně jako při předchozích krajských volbách v roce 2020 kandidovali letos pouze v koalicích s jinými stranami nebo na kandidátkách jiných uskupení. Jediný mandát letos za Zelené získala sociální pracovnice z plzeňské pobočky organizace Člověk v tísni Jitka Kylišová. Kandidovala v Plzeňském kraji na šestém místě kandidátky hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

Babiš válcoval, vláda utrpěla debakl, píší o Slováci

Výsledky krajských voleb v Česku jsou debaklem pro vládu premiéra Petra Fialy a zejména pro Piráty. Hnutí ANO Andreje Babiše převálcovalo konkurenci, napsaly slovenské listy Sme a Denník N. ANO vyhrálo volby v deseti ze 13 krajů.

„Volby do Poslanecké sněmovny čekají Česko až příští rok - už tyto výsledky a volební průzkumy ukazují, že současná vláda Petra Fialy má velký problém,“ napsal například list Sme.

Sobotní online končí

Vážení čtenáři, náš sobotní volební speciál končí. Přihlásíme se opět v neděli s povolebním děním.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy