Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
Online

Online: Jednání o koalicích začínají, méně lidí přišlo volit jen před 20 lety

Tiskovka ODS k výsledkům voleb.Video: ČTK

aktualizováno •

Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu Seznam Zprávy sledují v online zpravodajství.

Článek

Vše o krajských a senátních volbách

Seznam Zprávy dění okolo voleb dlouhodobě sledují, o co se v nich hraje a co byste měli vědět:

  • Kraje zrušit nebo nezrušit? Otázka, která před volbami znovu vyvstala. Krajská zastupitelstva přitom rozhodují o miliardových rozpočtech a zásadně ovlivňují životy občanů.
  • Fungování krajských zastupitelstev přesto pozornosti veřejnosti často uniká. Seznam Zprávy se proto zaměřily na to, jak zastupitelé v krajích hlasovali a kdo nejvíc chyběl.
  • Většina lidí si ale myslí, že zastupitelé dokáží život v krajích ovlivnit. Hejtmany ale moc neznají.
  • Letošní krajské volby jsou považovány i za generálku před sněmovními volbami v příštím roce.
  • I senátní volby ukáží, jestli koaliční strany uspějí, nebo posílí ANO a další opoziční strany. Rozhodne se také o tom, jestli bude horní parlamentní komora dále konzervativní.
  • Týkají se vás letos volby do Senátu? Volební kalkulačka Seznam Zpráv vám napoví, kteří kandidáti a kandidátky budou nejlépe reprezentovat vaše názory a postoje.
Načíst novější příspěvky

Lidovci se chtějí podílet na koalicích

Lidovci chtějí být kromě jižní Moravy i v dalších krajských koalicích, Jurečka očekává rychlá jednání. V Senátu mají šanci na tři mandáty.

Chystá se Jurečka na odpočinek?

Předseda lidovců Marian Jurečka nepovažuje výsledek strany v krajských a senátních volbách za špatný. Zopakoval, že se až po druhém kole hlasování do Senátu rozhodne, zda bude obhajovat post šéfa KDU-ČSL. „Říkáte zajímavou věc. Jsem vlastně služebně nejstarší člen vlády. Už v roce 2019 jsem po sjezdu odcházel z celostátní politiky. Pak to bylo celé jinak. Když se takto otevřeně ptáte, přemýšlím také, jestli neodejít a vrátit se domů a mít po 11 letech čas na rodinu,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv.

Vildumetzová senátorkou, zřejmě ji nahradí Váňa

V senátním volebním obvodu Sokolov zvítězila již v prvním kole nynější poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová. Získala víc než 50 procent hlasů. Neuspěl tak dosavadní senátor STAN Miroslav Balatka, který obhajoval svůj mandát.

V dolní komoře Parlamentu by měl Mračkovou Vildumetzovou nahradit osminásobný vítěz Velké pardubické žokej Josef Váňa.

Jak propad Pirátů ovlivní chod vlády?

Propad Pirátů v krajských volbách podle Fialy nebude mít bezprostřední vliv na činnost vlády. Pirátské vedení předtím dalo své funkce k dispozici.

Koalice Spolu i do sněmovních voleb, předpokládá Fiala

Fiala předpokládá, že ODS půjde do dalších voleb v koalici Spolu, ty budou sněmovní. Jde podle něj o koncept pro celostátní rovinu, nikoliv regiony.

Fiala pogratuloval hnutí ANO

Předseda ODS Petr Fiala uznal, že opoziční hnutí ANO posílilo a má větší koaliční potenciál. Záležet ale podle něj bude na dalším vyjednávání. Hlavnímu rivalovi pogratuloval.

„Tyto volby, jakkoli se zdá, že jsou podobné jako před čtyřmi lety, musejí pro nás být ponaučením. Musíme být lepší, silnější a úspěšnější,“ řekl Fiala.

Počty úspěšných kandidátů postupujících do druhého kola senátních voleb odpovídají podle Fialy minulým volbám. Vyzval voliče, aby nezapomněli na druhé kolo voleb a přišli k urnám.

Fiala: Musíme vyhodnotit, kde spolupráce dávala smysl

Premiér ocenil úspěch Martina Kuby (ODS) v Jihočeském kraji a Jana Grolicha (KDU-ČSL) na jihu Moravy, zmínil i výsledek Martina Červíčka (ODS) v Královéhradeckém kraji.

„Neměli jsme centrální volební kampaň, teď musíme vyhodnotit, kde spolupráce dávala smysl, a kde se dalo udělat něco jinak,“ řekl premiér.

Není to úspěch, ale ani fatální neúspěch, řekl Fiala

„Výsledek nemůžu považovat za úspěch, ale ani za fatální neúspěch. Podařilo se nám vyhrát ve dvou krajích, naposledy to bylo pouze v jednom,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS) k výsledkům voleb. Dodal, že výsledek odráží realitu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Premiér a předseda ODS Petr Fiala zhodnotil výsledky voleb.

Spolupráce ANO a ODS ve středních Čechách?

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček nevyloučil, že by se při vyjednávání o koalici ve středních Čechách mohlo vítězné ANO vzdát funkce hejtmana a nabídnout post ODS. „Jsme připravení vyjednávat s koalicí Spolu nebo s jednolitými stranami koalice Spolu. O hejtmanovi se bude ještě jednat. Máme právo na hejtmana, ale není to věc, přes kterou by nejel vlak,“ řekl Havlíček.

ANO chce nalákat další lidi v krajích

Musíme získat více lidí v krajích, dodává Andrej Babiš. „Nemůžeme naklonovat ani Karla Havlíčka, ani Alenu Schillerovou,“ dodal. Právě dva členové hnutí ANO odtáhli kampaň za méně známé regionální kandidáty.

V jižních Čechách povládne sama ODS

Občanská demokratická strana povládne v Jihočeském kraji sama. Má na to dostatek mandátů, řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). V opozici tak zůstane ANO a Stačilo! ODS získala více než 47 procent hlasů, což představuje více než 30 křesel v zastupitelstvu, které má 55 členů.

Pekarová k debaklu Pirátů

„Při tom výsledku je dání funkcí k dispozici pochopitelný krok, který by nastal i v jiné straně. Vládní angažmá je na nich. Ale třeba digitální řízení by měli dát dohromady ti, kteří problémy způsobili,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Seznam Zprávám k dění u koaličních Pirátů.

Babiš vyzdvihuje Havlíčka

Šéf hnutí ANO znovu chválí za úspěch ve Středočeském kraji Karla Havlíčka. Podle něj je vítězství hnutí v tomto kraji jeho zásluha. Lídrem ve středních Čechách byl Tomáš Helebrant.

Babiš: Je to obrovský nárůst hlasů

„Máme samozřejmě radost, že jsem vyhráli. Je to obrovský nárůst hlasů,“ řekl Andrej Babiš. Jeho hnutí získalo 113 mandátů ve srovnání s předchozími volbami. Pro ANO to byly důležité volby, dodal Babiš.

Úspěch Spolu na jižní Moravě

Koalice Spolu celostátně nepřesvědčila, nicméně na jižní Moravě slaví velké vítězství se ziskem bezmála 40 procent. „Ukázalo se, že politika se dá dělat jinak. V rámci přátelských vztahů,“ řekl v euforii dosavadní lidovecký hejtman a lídr koalice Jan Grolich. Zatím neřekl, zda bude kandidovat na předsedu KDU-ČSL. V kraji může Spolu vládnout se Starosty pro jižní Moravu.

Kdo povede Středočeský kraj?

Ve štábu hnutí STAN právě panuje veliké nadšení. Mnozí se neudrželi a začali oslavně pískat, když strana ve Středočeském kraji získala další mandát. „Máme to, další mandát,“ raduje se předseda strany Vít Rakušan. Aktuálně jich mají 20, v kombinaci s 13 zastupitelskými křesly z koalice Spolu, by si tak sáhli – byť velmi těsně –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na většinu v 65členném zastupitelstvu. Vše ale rozhodnou až povolební vyjednávání. V kraji zvítězí hnutí ANO, které má zatím 25 křesel. Sečteno je přes 99 procent okrsků.

Senát: Opavský primátor Navrátil ve druhém kole

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Opava postoupil primátor města Tomáš Navrátil (ANO). Za týden se utká s dosavadním senátorem Herbertem Paverou (TOP 09). Navrátil získal 49,49 procenta hlasů, druhý Pavera má 28,11 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 32,78 procenta voličů, o hlasy usilovalo osm kandidátů.

Senát: ODS ztratí

Vládní ODS letos neobhájí deset senátorských mandátů, které získala v předchozích volbách do horní parlamentní komory v roce 2018.

Nadšený Babiš: „Karel je bůh“

„Karel je bůh. Potřebovali bychom ho naklonovat,“ prohlásil nadšený Andrej Babiš, když odpoledne přicházel do volebního štábu. „To, co udělal ve Středočeském kraji, je neuvěřitelné. On to odmakal, hospoda po hospodě. Já jsem tomu nevěřil, a on to dal. Pokud vyhrajeme ve Středočeském kraji, je to fantazie. Je to důkaz toho, že jsme catch-all party,“ pochvaloval si lídr ANO. 

Průměrný výsledek 36 procent by rád zopakoval v celostátních volbách. V nich bude chtít Andrej Babiš zaútočit na nespokojené voliče Fialovy vlády. „Například živnostníky,“ dodal.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy