Hlavní obsah

Krajské volby

Průběžné výsledky voleb v ČR
Sečteno 99,99 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 820
ODS
140 049
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 132

Volby do Senátu

Průběžné výsledky 1. kola voleb
Sečteno 99,96 %
Výsledky voleb
Online

Online: Komunisté budou chtít přepočítat volby na Liberecku

Tiskovka ODS k výsledkům voleb.Video: ČTK

aktualizováno •

Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu Seznam Zprávy sledují v online zpravodajství.

Článek

Vše o krajských a senátních volbách

Seznam Zprávy dění okolo voleb dlouhodobě sledují, o co se v nich hraje a co byste měli vědět:

  • Kraje zrušit nebo nezrušit? Otázka, která před volbami znovu vyvstala. Krajská zastupitelstva přitom rozhodují o miliardových rozpočtech a zásadně ovlivňují životy občanů.
  • Fungování krajských zastupitelstev přesto pozornosti veřejnosti často uniká. Seznam Zprávy se proto zaměřily na to, jak zastupitelé v krajích hlasovali a kdo nejvíc chyběl.
  • Většina lidí si ale myslí, že zastupitelé dokáží život v krajích ovlivnit. Hejtmany ale moc neznají.
  • Letošní krajské volby jsou považovány i za generálku před sněmovními volbami v příštím roce.
  • I senátní volby ukáží, jestli koaliční strany uspějí, nebo posílí ANO a další opoziční strany. Rozhodne se také o tom, jestli bude horní parlamentní komora dále konzervativní.
  • Týkají se vás letos volby do Senátu? Volební kalkulačka Seznam Zpráv vám napoví, kteří kandidáti a kandidátky budou nejlépe reprezentovat vaše názory a postoje.
Načíst novější příspěvky

Předsednictvo Pirátů dalo k dispozici své funkce

Republikové předsednictvo Pirátů dává k dispozici své funkce, rozhodovat bude široké vedení strany, řekl Bartoš. Výsledky ve volbách označil za špatné.

Volební štáb Seznam Zpráv

Volební štáb Seznam Zpráv nabízí živé vysílání a komentování krajských a senátních voleb s politiky, odborníky nebo našimi autory a komentátory. Moderují ho Marie Bastlová, Kateřina Šafaříková a Markéta Bidrmanová. V pražské Kavárně Na Boršově proběhne před diváky i živé natáčení podcastů Ptám se já, 5:59 a Ve vatě.

ANO chce výsledek za rok zopakovat

Celorepublikový zisk ANO, který činí necelých 36 procent, považuje Babiš za krásný a chtěl by ho zopakovat za rok ve volbách do Sněmovny. Předseda hnutí vyzdvihl zisk ANO ve Středočeském kraji. Místopředseda ANO Havlíček tam odvedl neuvěřitelnou práci, řekl. Hejtmanem podle Babiše nebude.

Pochmurná atmosféra u Pirátů

K Pirátům konečně dorazil také předseda Ivan Bartoš. Tiše proklouzl mezi novináři, kteří vyhlížejí jeho komentář k zatím velmi neúspěšným volbám.

Nepoměr vůči suverénnímu hnutí ANO je obrovský. Piráti po sečtení více než 95 procent hlasů dostanou v celkovém součtu více než desetkrát méně než ANO.

Volební predikce Seznam Zpráv

Kdo vyhrál volby ve vašem kraji, ukazuje i unikátní predikce Seznam Zpráv pro všech třináct krajů, v nichž ve dvě hodiny odpoledne skončilo hlasování voličů do krajských zastupitelstev.

Senát: Čunek obhájil mandát v 1. kole

V senátním obvodu Vsetín zvítězil podle propočtů ČTK již v prvním kole dosavadní senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Získal víc než 55 procent hlasů.

Incident u sídla komunistů

Do vchodu sídla KSČM v Praze skupina lidí vhodila červené dýmovnice. Situaci bude řešit policie, řekl novinářům mluvčí KSČM a Stačilo! Roman Roun.

Senát: Bárta před 2. kolem nic zvláštního neplánuje

Zajímavé senátní souboje se konaly po celé republice, a to se týká i Prahy 2, kde za hnutí STAN kandiduje egyptolog Miroslav Bárta. Hlasy jsou sečteny a Bárta se ve druhém kole utká se současným senátorem Markem Hilšerem. Výsledky prvního kola jsou velmi těsné – Bárta na Hilšera ztrácí jen pár stovek hlasů, druhé kole bude tedy napjaté.

„Já jsem rád, že to takhle dopadlo, a děkuji všem voličům za hlasy. Chtěl bych popřát všem, co postoupili, ale i těm, co nepostoupili, za jejich odvahu dát se všanc ve veřejném prostoru, což je důležité pro naši demokracii,“ řekl Bárta s tím, že žádnou zvláštní strategii v druhém kole voleb neplánuje.

Krajské volby: ANO první i v Ústeckém kraji

Vítězství v krajských volbách v Ústeckém kraji obhájilo dle propočtu ČTK ANO. Druzí jsou Starostové pro Ústecký kraj a trojkoalice SPD, Trikolora a PRO.

Krajské volby: ANO vítězí i v Olomouckém kraji

Vítězem voleb v Olomouckém kraji bude dle propočtu ČTK ANO. Druzí jsou Starostové pro Olomoucký kraj, třetí Spojenci24. V roce 2020 zvítězilo ANO.

Senát: Piráti přijdou jedno křeslo

O jednoho senátora minus. Do druhého kola ve volebním obvodu Praha 8 nepostoupil dosavadní senátor Lukáš Wagenknecht. Výsledek bere sportovně. „Každý by rád vyhrál, tohle je ale demokracie. Teď budu dva dny v kuse spát, to je můj jediný plán,“ řekl Seznam Zprávám Wagenknecht, který se v Senátu zabýval především tématem korupce a transparentnosti.

Wagenknechtovi k postupu do 2. kola chybělo necelých 80 hlasů. O senátorský post se v něm utká Vladimíra Ludková (ODS) a Zdeněk Kučera (ANO).

Foto: Matěj Nejedlý, Seznam Zprávy

Lukáš Wagenknecht výsledek voleb bere sportovně.

Krajské volby: Další zářez, ANO zvítězí i na Vysočině

Vítězem voleb na Vysočině bude podle propočtu ČTK hnutí ANO jako v r. 2020. Druhá je zatím koalice Společně se Starosty pro občany a třetí KDU-ČSL.

ANO chce do budoucna ještě lepší výsledky

Podle Karla Havlíčka musí hnutí ANO, které v krajských volbách doslova válcuje ostatní strany, v budoucnu mířit k ještě lepším výsledkům. „Že zvítězíme, je věc jedna. Ale všichni víte, že pokud ANO nebude vítězit se zásadním rozdílem, tak nám to prostě stačit nebude. V uvozovkách malé vítězství nám nemůže stačit, my musíme mířit za vysokými čísly,“ říká Havlíček.

„Ukazuje se, že záleží na osobnostech v regionech,“ řekl Fiala

„Já počkám na celkové shrnutí výsledků, ale nepochybně se v těchto volbách ukazuje, že hodně záleží na osobnostech v těch jednotlivých regionech a jak třeba Martin Kuba v jižních Čechách, tak třeba Jan Grolich na jižní Moravě ukazují, že i ta pozice hejtmana je důležitá. Já věřím, že slušný výsledek udělá i Martin Červíček, Vítězslav Schrek,“ uvedl po příchodu do štábu ODS premiér Petr Fiala.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Do volebního štábu dorazil i premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Krajské volby: Kuba s ODS vyhraje na jihu Čech

Krajské volby v Jihočeském kraji vyhraje podle propočtů ČTK ODS. Zatím ji následují ANO a Stačilo!. V roce 2020 v kraji zvítězilo hnutí ANO.

Senát: V Praze 4 postoupí Jiří Drahoš a Josef Svoboda

Do 2. kola senátních voleb v obvodě Praha 4 postoupí podle propočtu ČTK stávající senátor Jiří Drahoš (STAN) a Josef Svoboda (ANO).

Krajské volby: ANO zvítězí i v Plzeňském kraji

Vítězem voleb v Plzeňském kraji bude dle propočtu ČTK ANO. Druhé místo zatím patří ODS a TOP 09 a třetí STAN. V roce 2020 zvítězilo ANO.

Krajské volby: Dominance ANO v Moravskoslezském kraji

Letošní krajské volby v Moravskoslezském kraji vyhraje podle propočtu ČTK ANO, které zvítězilo i v roce 2020. Za ním následuje doposud STAN a Spolu.

Po sečtení tří čtvrtin okrsků má ANO v regionu skoro 48 procent.

Jsem pozitivně překvapena, říká Pecková

Průběžné výsledky všichni pečlivě sledují i u Starostů, včetně Petry Peckové, jediné ženy v hejtmanských křeslech. V jejím domovském Středočeském kraji je sečteno přes 60 procent hlasů a ve vedení je aktuálně hnutí ANO s 36 procenty, na druhém místě Starostové s 24 procenty. „Zatím to kopíruje předvolební průzkumy. Z výsledků jsem ale pozitivně překvapena,“ popisuje Pecková.

Záležet však bude na povolebním vyjednávání. Hnutí ANO nemá vyhráno, strany jej totiž mohou vyšachovat podobně jako před čtyřmi lety, kdy sice hnutí vyhrálo v 10 krajích, získalo ale jen tři hejtmanská křesla. „Pro mě je důležité, abychom sestavili nějakou rozumnou koalici,“ uzavírá Pecková.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy