Hlavní obsah

Krajské volby

Průběžné výsledky voleb v ČR
Sečteno 99,97 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 578
ODS
139 615
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 113

Volby do Senátu

Průběžné výsledky 1. kola voleb
Sečteno 99,92 %
Výsledky voleb
Online

Online: Komunisté budou chtít přepočítat volby na Liberecku

Tiskovka ODS k výsledkům voleb.Video: ČTK

aktualizováno •

Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu Seznam Zprávy sledují v online zpravodajství.

Článek

Vše o krajských a senátních volbách

Seznam Zprávy dění okolo voleb dlouhodobě sledují, o co se v nich hraje a co byste měli vědět:

  • Kraje zrušit nebo nezrušit? Otázka, která před volbami znovu vyvstala. Krajská zastupitelstva přitom rozhodují o miliardových rozpočtech a zásadně ovlivňují životy občanů.
  • Fungování krajských zastupitelstev přesto pozornosti veřejnosti často uniká. Seznam Zprávy se proto zaměřily na to, jak zastupitelé v krajích hlasovali a kdo nejvíc chyběl.
  • Většina lidí si ale myslí, že zastupitelé dokáží život v krajích ovlivnit. Hejtmany ale moc neznají.
  • Letošní krajské volby jsou považovány i za generálku před sněmovními volbami v příštím roce.
  • I senátní volby ukáží, jestli koaliční strany uspějí, nebo posílí ANO a další opoziční strany. Rozhodne se také o tom, jestli bude horní parlamentní komora dále konzervativní.
  • Týkají se vás letos volby do Senátu? Volební kalkulačka Seznam Zpráv vám napoví, kteří kandidáti a kandidátky budou nejlépe reprezentovat vaše názory a postoje.
Načíst novější příspěvky

Jihomoravský hejtman Grolich je zatím spokojený

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) označil dosavadní výsledek Spolu v kraji za skvělý, koalice tam má téměř 37 %. Věří, že bude mít i potřebný počet koaličních partnerů.

Vít Rakušan dorazil sledovat výsledky voleb

Do volebního štábu hnutí STAN krátce před půl čtvrtou dorazil předseda strany Vít Rakušan. Hnutí ANO aktuálně vede v 11 ze 13 krajů, Rakušan ale situaci i tak vnímá pozitivně. „ANO kampaň vedlo jako referendum o vládě a někteří tomu podlehli. Pro nás to zatím ale žádné veliké zklamání není,“ míní. O tom, kolik hejtmanských křesel podle něj hnutí obhájí, spekulovat nechtěl. „Ve Středočeském kraji jsme například na druhém místě se slušnými procenty. Boj o hejtmanské posty se vede, až se uzavřou volební místnosti,“ uzavřel.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Vít Rakušan.

Krajské volby: vyrovnaný souboj v Jihomoravském kraji

V Jihomoravském kraji je sečtená čtvrtina hlasů. Se 36 procenty vede uskupení Spolu se stávajícím hejtmanem Janem Grolichem, před hnutím ANO (33 %) a Stačilo! (6 %). Koalice Spolu se Starosty pro jižní Moravu by však nyní nesložila většinu v 65členném krajském zastupitelstvu.

Senát: Pavel Fischer obhájil mandát, Boris Šťastný neuspěl

Podle propočtů ČTK zvítězil v senátním obvodu Praha 12 už v prvním kole dosavadní senátor Pavel Fischer (za TOP 09). Získal přes 50 procent hlasů.

V některých štábech je zatím víc novinářů než politiků

Víc novinářů než politiků. Tak to zatím vypadá ve štábu STAN. Předseda Vít Rakušan by měl dorazit každou chvíli.

Šlachta: Postup do 2. kola senátních voleb by byl úspěch

Krajské volby: Jízda ANO v Moravskoslezském kraji

V Moravskoslezském kraji po sečtení 25 procent okrsků vede v krajských volbách ANO, má 48,62 procenta. Druhý je STAN se 13,76 procenta, třetí Spolu.

U Pirátů se čeká na šéfa strany Bartoše

U Pirátů všichni očekávají především příchod předsedy Ivana Bartoše. Dorazit má ale také náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib nebo senátor Marek Hilšer. Piráti jsou podle slov organizačního týmu oslabení - hodně z nich před víkendem skolil covid-19.

Krajské volby: Smráká se nad Starosty ve středních Čechách?

Ve Středočeském kraji po sečtení 25 procent okrsků vede v krajských volbách ANO, má 38,89 procenta. Vítěz posledních voleb STAN má zatím 23,73 procenta.

Krajské volby: ANO ve vedení i v Plzeňském kraji

V Plzeňském kraji vede po sečtení 25 procent okrsků v krajských volbách ANO, má víc než dvě pětiny hlasů. Koalice ODS a TOP 09 má s odstupem 13,5 pct.

Krajské volby: Na Vysočině teď vede ANO

Po sečtení čtvrtiny okrsků vede v krajských volbách na Vysočině ANO s 35,43 procenta. Druhá koalice Společně se Starosty pro občany má 20,55 procenta.

Krajské volby: Na jihu Čech zatím ve vedení ODS

V Jihočeském kraji po sečtení 25 procent okrsků vede v krajských volbách ODS, má 43,61 procenta. Druhé je ANO s 26,43 procenta, třetí Stačilo!

Vrásky ve štábu Borise Šťastného

Do štábu Borise Šťastného nedorazí z osobních důvodů, které avizoval dopředu, šéf motoristů Petr Macinka. Šťastného ale přišel podpořit František Matějka dříve spojený se Stranou svobodných občanů.

Jsou tu mladí Motoristé. David Mouca z mládežnické organizace Generace Motor říká, že je hlavně nespokojený s tím, kam se ubírají mladí lidé. Podle něj to jsou progesivní levičáci.

Boris Šťastný sleduje výsledky a doufá, že Fischerovi sebere několik procent.

Velkou hrůzu snad očekávat nemusíme, řekla pirátka Komrsková

K Pirátům dorazila také náměstkyně pražského primátora Jana Komrsková. Ačkoliv mnoho jejích kolegů úsměvy neoplývá, Komrsková naději neztrácí. „Velkou hrůzu snad očekávat nemusíme,“ sdělila s úsměvem před vchodem do Pirátského centra Komrsková, která má na magistrátu na starosti životní prostředí a klimatický plán.

Uspěje ODS v Libereckém kraji?

Do štábu ODS dorazil kandidát na hejtmana v Libereckém kraji Edvard Kožušník. Na otázku, zda lze vůbec porazit tamní fenomén Martina Půtu ze Starostů, který je už třetí volební období hejtmanem, odpověděl: „Ano. Jednou ano. Nepodceňoval bych sílu Liberce jako města, kde máme příznivce.“ Pak odjel z Prahy do Liberce, kde bude sledovat výsledky s místními kolegy.

Foto: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Ve štábu ODS je reportér Václav Dolejší a fotoreportér Michal Šula.

Každý zastupitel dobrý, zní z Přísahy

Hnutí Přísaha čeká velký test po překvapivém úspěchu v evropských volbách. Společně s Motoristy získali přes 10 procent a 300 tisíc hlasů. „Deset procent byl fenomén, v Evropě byla jiná témata,“ vrátil se k létu šéf hnutí Róbert Šlachta. V krajských volbách uskupení kandiduje v 10 krajích, nabízí 579 kandidátů. „Jdeme z nuly, ze startu. Každý zastupitel bude dobrý. Ale musel bych být hodně při zemi, kdybych neřekl, že třeba na jižní Moravě očekávám s Petrem Vokřálem (bývalým primátorem Brna) i promlouvání do vedení kraje,“ sdělil Šlachta.

Klid ve štábu Starostů

Ve štábu hnutí STAN se zatím nic převratného neděje. Výrazné krajské tváře, jako jsou hejtmané Martin Půta nebo Josef Suchánek, či Ivo Vondrák ale nedorazí. Dění tam sleduje reportérka Eliška Rohánková.

Foto: Eliška Rohánková, Seznam Zprávy

Reportérka Seznam Zpráv ve štábu Starostů.

Volební gastrookénko

Na čem si pochutnávají kandidáti ve štábech?

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Přísaha vsadila na klasiku.

Foto: Jaroslav Hroch, Seznam Zprávy

Ústřice u Borise Šťastného.

Foto: Lucie Stuchlíková, Seznam Zprávy

Ve štábu ANO už je skoro snědeno.

Foto: Eliška Rohánková, Seznam Zprávy

Starostové mají rádi sladké.

Ve štábu Borise Šťastného jsou zatím v klidu

I když je sečteno přes 25 procent a oponent Borise Šťastného Pavel Fischer vede, ve štábu je zatím klid. Šťastný říká, že medicína ho naučila nebýt nervózní. Ve štábu jsou politici Motoristů i Přísahy. Šťastný kandiduje i s podporou ANO, ale zástupci hnutí aktuálně ve štábu chybí. Boris Šťastný sleduje výsledky se svou rodinou - tiskovou mluvčí je jeho žena, jeho syn pomáhal s kampaní - a s nejbližšími spolupracovníky.

Nejrychleji byly výsledky z okrsku v Moravském Berouně

Nejrychleji byly letos známy výsledky krajských voleb v jednom z okrsků v Moravském Berouně na Olomoucku a senátních voleb z okrsků v Praze 8 a 12. Na volebním webu se objevily dnes zhruba ve 14:27. Český statistický úřad následně na síti X uvedl, že jako první převzal výsledky z okrsku v Moravském Berouně, a to ve 14:25.

V okrsku hlasovalo 16 z 96 voličů, účast tedy představovala 16,67 procenta. Polovina hlasujících volila ANO, tři hlasy dostali Spojenci24, tedy koalice s KDU-ČSL, TOP 09 či Zelenými, po dvou ODS a koalice Stačilo! s KSČM.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy