Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
Online

Online: Jednání o koalicích začínají, méně lidí přišlo volit jen před 20 lety

Tiskovka ODS k výsledkům voleb.Video: ČTK

aktualizováno •

Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu Seznam Zprávy sledují v online zpravodajství.

Článek

Vše o krajských a senátních volbách

Seznam Zprávy dění okolo voleb dlouhodobě sledují, o co se v nich hraje a co byste měli vědět:

  • Kraje zrušit nebo nezrušit? Otázka, která před volbami znovu vyvstala. Krajská zastupitelstva přitom rozhodují o miliardových rozpočtech a zásadně ovlivňují životy občanů.
  • Fungování krajských zastupitelstev přesto pozornosti veřejnosti často uniká. Seznam Zprávy se proto zaměřily na to, jak zastupitelé v krajích hlasovali a kdo nejvíc chyběl.
  • Většina lidí si ale myslí, že zastupitelé dokáží život v krajích ovlivnit. Hejtmany ale moc neznají.
  • Letošní krajské volby jsou považovány i za generálku před sněmovními volbami v příštím roce.
  • I senátní volby ukáží, jestli koaliční strany uspějí, nebo posílí ANO a další opoziční strany. Rozhodne se také o tom, jestli bude horní parlamentní komora dále konzervativní.
  • Týkají se vás letos volby do Senátu? Volební kalkulačka Seznam Zpráv vám napoví, kteří kandidáti a kandidátky budou nejlépe reprezentovat vaše názory a postoje.
Načíst novější příspěvky

Klid ve štábu Starostů

Ve štábu hnutí STAN se zatím nic převratného neděje. Výrazné krajské tváře, jako jsou hejtmané Martin Půta nebo Josef Suchánek, či Ivo Vondrák ale nedorazí. Dění tam sleduje reportérka Eliška Rohánková.

Foto: Eliška Rohánková, Seznam Zprávy

Reportérka Seznam Zpráv ve štábu Starostů.

Volební gastrookénko

Na čem si pochutnávají kandidáti ve štábech?

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Přísaha vsadila na klasiku.

Foto: Jaroslav Hroch, Seznam Zprávy

Ústřice u Borise Šťastného.

Foto: Lucie Stuchlíková, Seznam Zprávy

Ve štábu ANO už je skoro snědeno.

Foto: Eliška Rohánková, Seznam Zprávy

Starostové mají rádi sladké.

Ve štábu Borise Šťastného jsou zatím v klidu

I když je sečteno přes 25 procent a oponent Borise Šťastného Pavel Fischer vede, ve štábu je zatím klid. Šťastný říká, že medicína ho naučila nebýt nervózní. Ve štábu jsou politici Motoristů i Přísahy. Šťastný kandiduje i s podporou ANO, ale zástupci hnutí aktuálně ve štábu chybí. Boris Šťastný sleduje výsledky se svou rodinou - tiskovou mluvčí je jeho žena, jeho syn pomáhal s kampaní - a s nejbližšími spolupracovníky.

Nejrychleji byly výsledky z okrsku v Moravském Berouně

Nejrychleji byly letos známy výsledky krajských voleb v jednom z okrsků v Moravském Berouně na Olomoucku a senátních voleb z okrsků v Praze 8 a 12. Na volebním webu se objevily dnes zhruba ve 14:27. Český statistický úřad následně na síti X uvedl, že jako první převzal výsledky z okrsku v Moravském Berouně, a to ve 14:25.

V okrsku hlasovalo 16 z 96 voličů, účast tedy představovala 16,67 procenta. Polovina hlasujících volila ANO, tři hlasy dostali Spojenci24, tedy koalice s KDU-ČSL, TOP 09 či Zelenými, po dvou ODS a koalice Stačilo! s KSČM.

Velkolepá hostina u ODS

Ve štábu ODS občerstvení nepodcenili.

Foto: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Pohoštění u občanských demokratů.

Šťastný táhne hlavně proti ODS

Volební štáb Borise Šťastného. Sčítají se první hlasy. Na místě jsou zástupci Motoristů i Přísahy. Šťastný chce porazit favorizovaného Pavla Fischera s protivládní a protiODS rétorikou. Sečteno 20 %, Fischer zatím vede (53 %).

Šlachta dorazil do štábu Přísahy

Do volebního štábu Přísahy v Pohořelicích dorazil šéf hnutí Róbert Šlachta. Připomněl, že jeho uskupení kandiduje v krajských volbách poprvé. „Takže každý krajský zastupitel bude úspěch,“ sdělil. Nicméně zdůraznil, že by strana ráda celostátně překonala pětiprocentní hranici. V případných vyjednáváních o krajských koalicích odmítl spolupráci s koalicí SPD, PRO a Trikolora.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Róbert Šlachta dorazil do volebního štábu.

Úsměvy při příchodu politiků hnutí ANO

„Kdybych věděla, že tady budete, tak půjdu jinudy,“ smála se při příchodu do volebního štábu ANO europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová. Bývalá hejtmanka Středočeského kraje, která letos kandiduje ze šestého místa, je přesvědčena, že „STAN si zaslouží porážku“.

STAN chce obhájit počet krajských mandátů

Za svými stranickými kolegy se přišel podívat i místopředseda hnutí STAN Jan Lacina. „Byli bychom rádi, kdybychom obhájili 91 krajských mandátů. Kdybychom nějaké další přidali, tak bychom se nezlobili. Tu stovku bych ale viděl velmi rád,“ míní a dodává, že nejvíce jej osobně budou zajímat výsledky v Moravskoslezském kraji, kde proti sobě stojí kandidát za STAN a bývalý člen hnutí ANO Ivo Vondrák a současný hejtman Josef Bělica z hnutí ANO.

Pohled do štábu Pirátů

Jak to vypadá ve štábu Pirátů? Pohled do zákulisí nabízí reportér Matěj Nejedlý.

Štáb hnutí ANO

Ve volebním štábu favorita voleb, hnutí ANO, je reportérka Lucie Stuchlíková. Po zbytek dne bude přinášet reakce a komentáře zástupců hnutí.

Foto: Lucie Stuchlíková, Seznam Zprávy

Lucie Stuchlíková ve štábu hnutí ANO.

O senátní křeslo usiluje například Boris Šťastný

Ze štábu Borise Šťastného, který kandiduje v senátním obvodu Praha 12, se hlásí reportér Jaroslav Hroch. Sledujeme výsledky na malé obrazovce. Kandidát je v černém tričku s nápisem „Vezmeme si Senát zpátky“. Okolo je rodina, která pomáhala s kampaní, a několik dobrovolníků. Na výsledky čekáme v Hartigovském paláci na Malé Straně v Praze.

Foto: Jaroslav Hroch, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Jaroslav Hroch sleduje výsledky ve štábu Borise Šťastného.

ODS chce obhájit tři hejtmany

Volební štáb ODS je v sídle strany, v Truhlářské ulici v centru Prahy. Premiér a předseda strany Petr Fiala tam dorazí kolem 17. hodiny. Lídři ODS chtějí minimálně obhájit tři dosavadní hejtmany (v Královéhradeckém a Jihočeském kraji a na Vysočině). ODS se podílí na vládě ve všech regionech, vyjma Plzeňského kraje.

Do voleb si zkouší všechny varianty: V pěti krajích kandiduje ODS samostatně (Jihočeský, Karlovarský, Olomoucký, Ústecký a Zlínský). Ve čtyřech krajích kandiduje v koalici Spolu (Jihomoravský, Liberecký, Moravskoslezský, Středočeský). Ve čtyřech krajích pak v dalších uskupeních, někde jen s TOP 09, jinde jen s lidovci.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Předseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra ve volebním štábu.

První politici dorazili už i do štábu Pirátů

Do štábu Pirátů přišla i kandidátka do Senátu a vystudovaná ekoložka Eva Tylová. Ve svém obvodu si věří, především díky podpoře lidí, kteří za ní chodili k volebnímu stánku během kampaně a vyjadřovali jí podporu. „Na druhé kolo si věřím,“ řekla Tylová médiím a dodala, že jako dalšího favorita na postup do dalšího kola vidí současného senátora Pavla Fischera, nikoliv Borise Šťastného, který kandiduje za Motoristy sobě společně s hnutím ANO.

První politici ve štábu STAN

Do štábu hnutí STAN na Malostranském náměstí dorazila středočeská hejtmanka Petra Pecková, která by křeslo ráda obhájila i v těchto volbách. „S krajem jsme vážně pohnuli a posunuli jej, nic netajíme. Doufám, že to lidé ocení. Pokud to ale vezmou jako referendum o vládě, tak jsme něco dělali špatně a nedokázali jim vysvětlit, co pro ně kraje znamenají,“ popisuje. Jejími největšími soupeři jsou Jan Skopeček, kandidát koalice Spolu, a Tomáš Helebrant z hnutí ANO.

Foto: Eliška Rohánková, Seznam Zprávy

Středočeská hejtmanka dorazila do štábu hnutí STAN.

Jak dopadnou Piráti?

Reportéři Seznam Zpráv vyrazili do volebních štábů, kde budou s politiky sledovat výsledky krajských a senátních voleb. U Pirátů je reportér Matěj Nejedlý a fotoreportér Michal Turek.

Foto: Matěj Nejedlý, Seznam Zprávy

Reportéři Seznam Zpráv ve volebním štábu Pirátů.

Volební štáb hnutí ANO

Volební štáb hnutí ANO je již tradičně na pražském Chodově, poblíž centrály hnutí a Agrofertu. ANO míří k volebnímu vítězství, s napětím ale očekává, zda se mu podaří vylepšit výsledek z minula, kdy zvítězilo v deseti krajích. Lídr ve Středočeském kraji Tomáš Helebrant doufá, že tam hnutí bude mít lepší skóre –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ minule skončilo až třetí za ODS a STAN.

Volební štáb Seznam Zpráv

Začal volební štáb Seznam Zpráv. Nabízí živé vysílání a komentování krajských a senátních voleb s politiky, odborníky, autory a komentátory Seznam Zpráv. Moderují ho Marie Bastlová, Kateřina Šafaříková a Markéta Bidrmanová. V pražské Kavárně Na Boršově proběhne před diváky i živé natáčení podcastů Ptám se já, 5:59 a Ve vatě.

Volby skončily, začíná sčítání hlasů

Volební místnosti v Česku se uzavřely. Skončily tak volby do krajských zastupitelstev a první kolo voleb do třetiny Senátu. Začíná sčítání hlasů. Sledovat ho budeme v našem online zpravodajství.

Volební účast

Účast v krajských a senátních volbách byla kolem 13:00 většinou kolem 30 procent. Podle některých samospráv bude nižší než při minulých krajských volbách.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy