Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
Online

Online: Volí se i na ulici, jinde si komisaři přivezli spacáky

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Mobilní volební místnost v Opavě.

aktualizováno •

Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu Seznam Zprávy sledují v online zpravodajství.

Článek

Vše o krajských a senátních volbách

Seznam Zprávy dění okolo voleb dlouhodobě sledují, o co se v nich hraje a co byste měli vědět:

  • Kraje zrušit nebo nezrušit? Otázka, která před volbami znovu vyvstala. Krajská zastupitelstva přitom rozhodují o miliardových rozpočtech a zásadně ovlivňují životy občanů.
  • Fungování krajských zastupitelstev přesto pozornosti veřejnosti často uniká. Seznam Zprávy se proto zaměřily na to, jak zastupitelé v krajích hlasovali a kdo nejvíc chyběl.
  • Většina lidí si ale myslí, že zastupitelé dokáží život v krajích ovlivnit. Hejtmany ale moc neznají.
  • Letošní krajské volby jsou považovány i za generálku před sněmovními volbami v příštím roce. Ukáží totiž, jak si před nimi stojí opozice a vládní koalice.
  • I senátní volby ukáží, jestli koaliční strany uspějí, nebo posílí ANO a další opoziční strany. Rozhodne se také o tom, jestli bude horní parlamentní komora dále konzervativní.
  • Týkají se vás letos volby do Senátu? Volební kalkulačka Seznam Zpráv vám napoví, kteří kandidáti a kandidátky budou nejlépe reprezentovat vaše názory a postoje. Pomoci vám může i v případě krajských voleb.
Načíst novější příspěvky

Jak to před týdnem vypadalo v Bělé pod Pradědem?

Dvě desítky zaplavených obcí zorganizují volby vlastními silami, byť s komplikacemi, například se změnou volební místnosti. Kvůli problémům by se mohlo podle Českého statistického úřadu zpozdit zveřejnění celkových výsledků voleb.

Podívejte se, jak to v Bělé pod Pradědem vypadlo před týdnem, a jak teď.

Volební účast zatím do deseti procent

V prvních dvou hodinách přišlo hlasovat v krajských a senátních volbách většinou do deseti procent voličů, před čtyřmi roky to bylo kolem desetiny. Údaje se ale v jednotlivých okrscích liší. Někde zatím odvolila jen dvě procenta voličů, jinde zhruba 14 procent. K volbám chodí i lidé v obcích, které v minulých dnech zasáhla ničivá povodeň a nyní se tam volí například v provizorních stanech a přesunutých volebních místnostech. Vyplývá to ze zjištění ČTK.

Volby se podle prezidenta neobejdou bez komplikací

U voleb určitě nastanou komplikace kvůli následkům povodní, ale všichni, kdo budou chtít odvolit, tak mohou. Prezident Petr Pavel to řekl poté, co v Černoučku na Litoměřicku společně s manželkou Evou odvolili ve volbách do Senátu a krajského zastupitelstva.

Pavel řekl, že o komplikacích na určitých místech není pochyb, navíc lidé mají po záplavách spoustu jiných starostí. V nejvíce postižených obcích jsou ale podle prezidenta zajištěny náhradní volební místnosti, případně byly sloučeny volební okrsky. „Myslím, že všichni, kdo budou chtít, tak mohou odvolit,“ uvedl.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Petr Pavel odvolil v Černoučku.

Odhady volební účasti v Moravskoslezském kraji nebudou

Odhady volební účasti v Moravskoslezském kraji, který výrazně zasáhly povodně, nejsou tentokrát k dispozici. Region totiž objíždí pouze jedna krajská kontrolní komise a odhady pouze od ní by nebyly relevantní. Úředníky bylo nutné využít při přípravě mobilních volebních místností nebo ve volebních komisích. ČTK to řekla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

„Aby byly volby všude zajištěny, bylo nutné postavit mobilní volební místnosti ve dvou obcích, ve čtyřech obcích personálně pomáhají krajští úředníci,“ řekla.

Přitěžující věc, říká starosta Bělé pod Pradědem

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák navštívil další obec na Jesenicku, kterou zasáhly povodně. „Volby jsme zorganizovali, ale je to pro nás přitěžující věc,“ říká starosta Bělé pod Pradědem Radomír Neugebauer.

Zabezpečení voleb zajišťuje Starlink

Armáda poskytla některým obcím na Jesenicku systém Starlink. Satelitní vysokorychlostní internet mohou využít mimo jiné k zabezpečení voleb.

Uspořádání voleb je méně špatná varianta, říká hejtman Suchánek

Uspořádání krajských a senátních voleb v řádném termínu krátce po ničivých záplavách je podle olomouckého hejtmana Josefa Suchánka (STAN) méně špatná varianta než jejich případný odklad na pozdější termín. Znamená to podle něj menší riziko, že jejich průběh bude zpochybněn a napaden u soudu.

„Poté, co jsem jako host Ústředního krizového štábu slyšel všechny argumenty, tak se mi zdá, že vláda měla dvě možnosti - špatnou a ještě horší. Vybrala si tu špatnou, to znamená uspořádat volby. Kdyby si vybrala tu horší, tak by to mohlo být mnohem drsnější, protože by to (volby) bylo napadnutelné a možná i zrušené. Nechci ale předjímat,“ uvedl Suchánek.

Rakušan věří, že STAN bude mít zastupitele ve všech krajích

Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan doufá, že účast v krajských volbách bude alespoň srovnatelná s účastí před čtyřmi lety, i když je tento typ voleb podceňovaný. Nižší účast předpokládá v oblastech zasažených povodní. Zároveň věří, že hnutí bude mít zastupitele ve všech krajích, nyní chybí zastupitelé v Moravskoslezském kraji. Velmi těžké podle něj bude obhájit hejtmanské posty.

„Chápu hejtmana, hejtmanku jako velkého starostu, starostku, někoho, kdo je těm lidem prostě blíž, než je ta nejvyšší úroveň, a myslím si, že ti lidé prostě si tu kampaň neodpracovávají v kampani, ale prostě je vidět, jestli jsou těm lidem blízko celé čtyři roky, nebo nejsou,“ řekl Rakušan.

„Tady mají lidi jiný starosti,“ zní z Jesenicka

V další obci na Jesenicku, Loučné nad Desnou, je zájem o volby nízký. Rozvodněná řeka tam sice zásadní škody nezpůsobila, řada místních ale odjela pomáhat do okolních obcí.

V akci spacáky a karimatky

Za zcela mimořádnou událost označili pracovníci ministerstva vnitra svůj zástup během voleb v Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku. Obec zasažená katastrofickými záplavami organizaci voleb nezvládala, dojet do severního cípu proto museli čtyři úředníci z vnitra, doplnili je další dva dobrovolníci z katastrálních úřadů z Opavy a Hradce Králové.

K obecnímu úřadu je dovezli půl hodiny před zahájením voleb hasiči, z vozu členové narychlo postavené volební komise vystoupili se spacáky a karimatkami v ruce. Během první hodiny přišli dva voliči.

„Zatím se to nestalo, je to mimořádné. Dosud se totiž nestala v zemi žádná živelná katastrofa v době voleb. Povodně, které byly v takovém rozsahu v minulosti, byly v červenci. Volební termín je většinou říjen, do toho většinou živly nezasahují,“ řekla ČTK pracovnice ministerstva vnitra a ode dneška členka volební komise v Kobylé nad Vidnavkou Kateřina Uhrová.

Šéf Pirátů Bartoš by považoval za úspěch udržení počtu mandátů

Odvolil už také ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Přál by si, aby zástupci jeho strany mohli pokračovat v práci v regionech přinejmenším ve stejném počtu, jako doposud. Nemyslí si, že se bude ve volbách do zastupitelstev krajů opakovat zájem o Piráty až u 19 procent voličů. Novinářům u jedné z pražských volebních místností řekl, že je realista a byl by rád, kdyby počet mandátů jeho strany byl zachován. Poznamenal, že regionální účast v zastupitelstvech je důležitá i pro formování celostátní politiky.

Do voleb podle Bartoše letos mohou promluvit koalice jako je Stačilo!, kterou zformovala předsedkyně komunistů Kateřina Konečná, či Motoristé. Celkový počet mandátů, které by mohli získat Piráti, si netroufl říct.

Povodňové volby v Opavě

Volební místnost na ulici. Následky povodní si žádají speciální řešení. V Opavě je mapuje reportér Tomáš Svoboda.

Volby v Kobylé organizují pracovníci vnitra

V Kobylé nad Vidnavkou museli organizaci voleb převzít pracovníci ministerstvo vnitra, starostka Miroslava Rybáriková ve čtvrtek v rozhovoru s ČTK avizovala, že na to nemá ruce ani síly.

„Jde to mimo nás, mám to odsouhlasené, jsem za to moc ráda,“ řekla dnes ČTK těsně před zahájením voleb.

Obec pracovníkům ministerstva vnitra vyčlenila malou místnost, která běžně slouží jako kuchyňka. Příliš práce ale mít nebudou. Volební lístky někteří lidé využili pro vysoušení bot.

Mají vytopené domy, přesto se podílí na volbách

„Na volby máme všechno nachystané. Lidé, kteří je připravují a zasedají v komisi přišli i přesto, že leckdy jsou jejich domy a byty vytopené. Neřekli nám ne. Zavázali se, že to udělají i když povodně měli doma, a splnili to. Na to jsem hrdý,“ řekl reportérovi Seznam Zpráv Radek Schwarzer, starosta Jindřichova.

Jindřichov u Šumperku byl dva a půl dne zcela odříznutý od okolního světa. Povodně způsobily, že rozvodněná řeka Branná vytvořila nová koryta, značně poničila železniční koleje a silnice, v obci nefunguje voda ani plyn. Přesto se tu volby konají. Ne však v obecní tělocvičně, kde je sklad humanitární pomoci a zázemí hasičů, vojáků a krizového štábu, ale v klubovně pro seniory.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Starosta Jindřichova popisuje, jak se obecní tělocvična proměnila na sklad humanitární pomoci.

Ministerstvo radí sledovat stránky obcí

Ministerstvo vnitra v souvislosti s povodněmi doporučuje lidem, aby kvůli volbám sledovali stránky svých obcí.

Volební komise jela vlakem

První voliči krátce po otevření volebních místností vhodili své hlasy do urny v Dolním Žlebu u Děčína, kde voda zaplavila silnici. Volební komise se do děčínské místní části dostala vlakem. Nastoupil s ní i tajemník magistrátu Martin Kříž, který jejím členům předal svačinu. ČTK řekl, že musí ještě občerstvení rozvézt do dalších volebních místností, a proto se vlakem do části města odstřižené vodou nevydal. Záplavy se dotýkají Dolního Žlebu pravidelně, letos poprvé se ale konají během povodní volby.

Provizorní volební místnosti

Povodně poničily volební místnosti na řadě míst. Obce proto musely hledat náhradní prostory. V Jindřichově u Šumperku se volí v klubovně pro seniory. Zájem o volby je tam zatím minimální. Na místě je reportér Seznam Zpráv Jan Novák.

Babiš odvolil, povodně se podle něj na účasti projeví

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš očekává, že povodně budou mít negativní dopad na účast ve volbách, a to zejména v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Řekl to dnes poté, co v Průhonicích u Prahy společně s manželkou Monikou a dcerou Vivien odevzdal hlas v krajských a senátních volbách.

Hlasování je podle Babiše důležité z více aspektů. „Jednak uvidíme, jak voliči vnímají tříleté vládnutí této nejhorší vlády od vzniku samostatné České republiky. Také uvidíme, jaký vliv bude mít katastrofa, ty povodně. A také je důležité pro nás všechny vidět, jestli Motoristé, Přísaha a Stačilo! obhájí volební úspěch z evropských voleb,“ uvedl expremiér.

Mobilní hlasovací místnosti v Opavě

V povodněmi zasažené Opavě také nabízejí ulehčení voličům z povodněmi nejhůře zasažených oblastí. Město ve vymezených časech nachystá „mobilní hlasovací místnosti před budovami zatopených škol a školek, které běžné slouží jako hlasovací místnosti, jenže jsou nyní záplavami zničené.“ Přesný harmonogram zájemci najdou zde.

Omezení vstupu do Jeseníků

Olomoucký kraj dnes v poledne omezil vstup do záplavami zdevastovaného Jeseníku a několika okolních obcí. Hejtmanství tak chce předejít nekontrolovanému přílivu velkého množství dobrovolníků i zvědavců, který by mohl o víkendu zkomplikovat záchranné a úklidové práce. ČTK informaci získala z nařízení, které vydal hejtman Josef Suchánek (STAN).

Do Jeseníku a okolních obcí se v příštích dnech dostanou pouze předem zaregistrovaní dobrovolníci, místní lidé, jejich příbuzní, hosté ubytovaní v tamních hotelech a penzionech, příslušníci integrovaného záchranného systému, vojáci, zaměstnanci jesenických firem či osoby vykonávající činnosti spojené se zajištěním voleb. Na přístupových sinicích jsou už policejní kontroly. Za porušení nařízení hrozí pokuta.

Policie zároveň od pátku do neděle kvůli očekávanému příjezdu dobrovolníků uzavře silnici přes Červenohorské sedlo. Do Jeseníku je přepraví mikrobusy.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy