Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
Online

Online: Volí se i na ulici, jinde si komisaři přivezli spacáky

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Mobilní volební místnost v Opavě.

aktualizováno •

Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu Seznam Zprávy sledují v online zpravodajství.

Článek

Vše o krajských a senátních volbách

Seznam Zprávy dění okolo voleb dlouhodobě sledují, o co se v nich hraje a co byste měli vědět:

  • Kraje zrušit nebo nezrušit? Otázka, která před volbami znovu vyvstala. Krajská zastupitelstva přitom rozhodují o miliardových rozpočtech a zásadně ovlivňují životy občanů.
  • Fungování krajských zastupitelstev přesto pozornosti veřejnosti často uniká. Seznam Zprávy se proto zaměřily na to, jak zastupitelé v krajích hlasovali a kdo nejvíc chyběl.
  • Většina lidí si ale myslí, že zastupitelé dokáží život v krajích ovlivnit. Hejtmany ale moc neznají.
  • Letošní krajské volby jsou považovány i za generálku před sněmovními volbami v příštím roce. Ukáží totiž, jak si před nimi stojí opozice a vládní koalice.
  • I senátní volby ukáží, jestli koaliční strany uspějí, nebo posílí ANO a další opoziční strany. Rozhodne se také o tom, jestli bude horní parlamentní komora dále konzervativní.
  • Týkají se vás letos volby do Senátu? Volební kalkulačka Seznam Zpráv vám napoví, kteří kandidáti a kandidátky budou nejlépe reprezentovat vaše názory a postoje. Pomoci vám může i v případě krajských voleb.
Načíst novější příspěvky

Rakušan věří, že STAN bude mít zastupitele ve všech krajích

Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan doufá, že účast v krajských volbách bude alespoň srovnatelná s účastí před čtyřmi lety, i když je tento typ voleb podceňovaný. Nižší účast předpokládá v oblastech zasažených povodní. Zároveň věří, že hnutí bude mít zastupitele ve všech krajích, nyní chybí zastupitelé v Moravskoslezském kraji. Velmi těžké podle něj bude obhájit hejtmanské posty.

„Chápu hejtmana, hejtmanku jako velkého starostu, starostku, někoho, kdo je těm lidem prostě blíž, než je ta nejvyšší úroveň, a myslím si, že ti lidé prostě si tu kampaň neodpracovávají v kampani, ale prostě je vidět, jestli jsou těm lidem blízko celé čtyři roky, nebo nejsou,“ řekl Rakušan.

„Tady mají lidi jiný starosti,“ zní z Jesenicka

V další obci na Jesenicku, Loučné nad Desnou, je zájem o volby nízký. Rozvodněná řeka tam sice zásadní škody nezpůsobila, řada místních ale odjela pomáhat do okolních obcí.

V akci spacáky a karimatky

Za zcela mimořádnou událost označili pracovníci ministerstva vnitra svůj zástup během voleb v Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku. Obec zasažená katastrofickými záplavami organizaci voleb nezvládala, dojet do severního cípu proto museli čtyři úředníci z vnitra, doplnili je další dva dobrovolníci z katastrálních úřadů z Opavy a Hradce Králové.

K obecnímu úřadu je dovezli půl hodiny před zahájením voleb hasiči, z vozu členové narychlo postavené volební komise vystoupili se spacáky a karimatkami v ruce. Během první hodiny přišli dva voliči.

„Zatím se to nestalo, je to mimořádné. Dosud se totiž nestala v zemi žádná živelná katastrofa v době voleb. Povodně, které byly v takovém rozsahu v minulosti, byly v červenci. Volební termín je většinou říjen, do toho většinou živly nezasahují,“ řekla ČTK pracovnice ministerstva vnitra a ode dneška členka volební komise v Kobylé nad Vidnavkou Kateřina Uhrová.

Šéf Pirátů Bartoš by považoval za úspěch udržení počtu mandátů

Odvolil už také ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Přál by si, aby zástupci jeho strany mohli pokračovat v práci v regionech přinejmenším ve stejném počtu, jako doposud. Nemyslí si, že se bude ve volbách do zastupitelstev krajů opakovat zájem o Piráty až u 19 procent voličů. Novinářům u jedné z pražských volebních místností řekl, že je realista a byl by rád, kdyby počet mandátů jeho strany byl zachován. Poznamenal, že regionální účast v zastupitelstvech je důležitá i pro formování celostátní politiky.

Do voleb podle Bartoše letos mohou promluvit koalice jako je Stačilo!, kterou zformovala předsedkyně komunistů Kateřina Konečná, či Motoristé. Celkový počet mandátů, které by mohli získat Piráti, si netroufl říct.

Povodňové volby v Opavě

Volební místnost na ulici. Následky povodní si žádají speciální řešení. V Opavě je mapuje reportér Tomáš Svoboda.

Volby v Kobylé organizují pracovníci vnitra

V Kobylé nad Vidnavkou museli organizaci voleb převzít pracovníci ministerstvo vnitra, starostka Miroslava Rybáriková ve čtvrtek v rozhovoru s ČTK avizovala, že na to nemá ruce ani síly.

„Jde to mimo nás, mám to odsouhlasené, jsem za to moc ráda,“ řekla dnes ČTK těsně před zahájením voleb.

Obec pracovníkům ministerstva vnitra vyčlenila malou místnost, která běžně slouží jako kuchyňka. Příliš práce ale mít nebudou. Volební lístky někteří lidé využili pro vysoušení bot.

Mají vytopené domy, přesto se podílí na volbách

„Na volby máme všechno nachystané. Lidé, kteří je připravují a zasedají v komisi přišli i přesto, že leckdy jsou jejich domy a byty vytopené. Neřekli nám ne. Zavázali se, že to udělají i když povodně měli doma, a splnili to. Na to jsem hrdý,“ řekl reportérovi Seznam Zpráv Radek Schwarzer, starosta Jindřichova.

Jindřichov u Šumperku byl dva a půl dne zcela odříznutý od okolního světa. Povodně způsobily, že rozvodněná řeka Branná vytvořila nová koryta, značně poničila železniční koleje a silnice, v obci nefunguje voda ani plyn. Přesto se tu volby konají. Ne však v obecní tělocvičně, kde je sklad humanitární pomoci a zázemí hasičů, vojáků a krizového štábu, ale v klubovně pro seniory.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Starosta Jindřichova popisuje, jak se obecní tělocvična proměnila na sklad humanitární pomoci.

Ministerstvo radí sledovat stránky obcí

Ministerstvo vnitra v souvislosti s povodněmi doporučuje lidem, aby kvůli volbám sledovali stránky svých obcí.

Volební komise jela vlakem

První voliči krátce po otevření volebních místností vhodili své hlasy do urny v Dolním Žlebu u Děčína, kde voda zaplavila silnici. Volební komise se do děčínské místní části dostala vlakem. Nastoupil s ní i tajemník magistrátu Martin Kříž, který jejím členům předal svačinu. ČTK řekl, že musí ještě občerstvení rozvézt do dalších volebních místností, a proto se vlakem do části města odstřižené vodou nevydal. Záplavy se dotýkají Dolního Žlebu pravidelně, letos poprvé se ale konají během povodní volby.

Provizorní volební místnosti

Povodně poničily volební místnosti na řadě míst. Obce proto musely hledat náhradní prostory. V Jindřichově u Šumperku se volí v klubovně pro seniory. Zájem o volby je tam zatím minimální. Na místě je reportér Seznam Zpráv Jan Novák.

Babiš odvolil, povodně se podle něj na účasti projeví

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš očekává, že povodně budou mít negativní dopad na účast ve volbách, a to zejména v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Řekl to dnes poté, co v Průhonicích u Prahy společně s manželkou Monikou a dcerou Vivien odevzdal hlas v krajských a senátních volbách.

Hlasování je podle Babiše důležité z více aspektů. „Jednak uvidíme, jak voliči vnímají tříleté vládnutí této nejhorší vlády od vzniku samostatné České republiky. Také uvidíme, jaký vliv bude mít katastrofa, ty povodně. A také je důležité pro nás všechny vidět, jestli Motoristé, Přísaha a Stačilo! obhájí volební úspěch z evropských voleb,“ uvedl expremiér.

Mobilní hlasovací místnosti v Opavě

V povodněmi zasažené Opavě také nabízejí ulehčení voličům z povodněmi nejhůře zasažených oblastí. Město ve vymezených časech nachystá „mobilní hlasovací místnosti před budovami zatopených škol a školek, které běžné slouží jako hlasovací místnosti, jenže jsou nyní záplavami zničené.“ Přesný harmonogram zájemci najdou zde.

Omezení vstupu do Jeseníků

Olomoucký kraj dnes v poledne omezil vstup do záplavami zdevastovaného Jeseníku a několika okolních obcí. Hejtmanství tak chce předejít nekontrolovanému přílivu velkého množství dobrovolníků i zvědavců, který by mohl o víkendu zkomplikovat záchranné a úklidové práce. ČTK informaci získala z nařízení, které vydal hejtman Josef Suchánek (STAN).

Do Jeseníku a okolních obcí se v příštích dnech dostanou pouze předem zaregistrovaní dobrovolníci, místní lidé, jejich příbuzní, hosté ubytovaní v tamních hotelech a penzionech, příslušníci integrovaného záchranného systému, vojáci, zaměstnanci jesenických firem či osoby vykonávající činnosti spojené se zajištěním voleb. Na přístupových sinicích jsou už policejní kontroly. Za porušení nařízení hrozí pokuta.

Policie zároveň od pátku do neděle kvůli očekávanému příjezdu dobrovolníků uzavře silnici přes Červenohorské sedlo. Do Jeseníku je přepraví mikrobusy.

Vlevo dole: Fiala s Babišem ukázali význam krajských voleb

Zajímá vás, co dnes dělá třiasedmdesátiletý důchodce Vladimír Špidla, který před 20 lety býval premiérem a předsedou sociální demokracie? Anebo jak se daří Jaromíru Soukupovi, bývalému supermoderátorovi a majiteli TV Barrandov? Anebo toužíte zjistit, jak vypadá a jak se jmenuje šéf senátorského klubu ODS? Na to se zaměřili autoři podcastu Vlevo dole.

Odstraňování škod v Hanušovicích i v době voleb

Starosta Hanušovic Marek Kostka by upřednostnil, kdyby místní úředníci místo organizace voleb mohli řešit následky povodní. Odstraňování podle něj potrvá ještě dlouho. „Práce jsou v plném proudu. Čistíme, uklízíme, opravujeme komunikace,“ říká.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Na odstraňování následků povodní se v Hanušovicích pracuje i v době voleb.

Volby v povodněmi postižených Hanušovicích

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák se vrátil do Hanušovic, které také zasáhly ničivé povodně. Ve městě mají tři volební okrsky, v každé komisi zasedá šest lidí. Celkově na volbách pracuje zhruba třicet lidí. Lidé volí na městském úřadě.

„S tím, že volby budou, souhlasím. Je to ale starost navíc. Možná to stát v těch nejvíc postižených obcích mohl uspořádat sám. Mohl sem nahnat někoho, kdo to tu uspořádá. Mohl nám ulehčit. Bere nám to kapacity úředníků, kteří by mohli dělat důležitější práci. Mohli se z Prahy zvednout a volby udělat,“ řekl starosta Marek Kostka.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Zázemí městského úřadu povodně nepoškodily. Neplatí to ale pro zbytek města.

Volby začaly, otevřely se hlasovací místnosti

Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu začaly. Volební místnosti se otevřely po celé republice. Své hlasy dnes lidé můžou odevzdat do 22:00. Zítra budou místnosti pro hlasování otevřené od 8 do 14 hodin.

S volbami pomáhají hasiči

Se zajištěním voleb v oblastech, které zasáhly povodně, pomáhají hasiči. Takto to vypadá v Nové Vsi na Jesenicku.

Zasažené sídliště Kateřinky

V Opavě se kvůli stoleté povodni přesouvají volební okrsky ze 4 základních škol a jedné mateřské školy. Týká se to především sídliště Kateřinky a ulic blízkých korytu řeky. Většina voličů z přemístěných okrsků najde volební urny na Mendelově gymnáziu v Komenského ulici. Město o změnách informuje na svém webu, na sociálních sítích i pomocí informačních letáků, které vylepuje třeba na sloupy veřejného osvětlení. Řada lokalit zůstává bez elektřiny a lidi nemají přístup k internetu.

Řada okrsků se musela přesunout

„Máme 12 volebních okrsků z 59 v jiných budovách, než jsme zvyklí,“ říká Martina Věntusová z opavského magistrátu, která má organizaci voleb na starosti.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Volit se tradičně mělo v ZŠ Edvarda Beneše. Ve škole ale stále odklízí následky velké vody.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy