Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
Online

Online: V Kobylé lidé volebními lístky vysouší boty

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Mobilní volební místnost v Opavě.

aktualizováno •

Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu Seznam Zprávy sledují v online zpravodajství.

Článek

Vše o krajských a senátních volbách

Seznam Zprávy dění okolo voleb dlouhodobě sledují, o co se v nich hraje a co byste měli vědět:

  • Kraje zrušit nebo nezrušit? Otázka, která před volbami znovu vyvstala. Krajská zastupitelstva přitom rozhodují o miliardových rozpočtech a zásadně ovlivňují životy občanů.
  • Fungování krajských zastupitelstev přesto pozornosti veřejnosti často uniká. Seznam Zprávy se proto zaměřily na to, jak zastupitelé v krajích hlasovali a kdo nejvíc chyběl.
  • Většina lidí si ale myslí, že zastupitelé dokáží život v krajích ovlivnit. Hejtmany ale moc neznají.
  • Letošní krajské volby jsou považovány i za generálku před sněmovními volbami v příštím roce. Ukáží totiž, jak si před nimi stojí opozice a vládní koalice.
  • I senátní volby ukáží, jestli koaliční strany uspějí, nebo posílí ANO a další opoziční strany. Rozhodne se také o tom, jestli bude horní parlamentní komora dále konzervativní.
  • Týkají se vás letos volby do Senátu? Volební kalkulačka Seznam Zpráv vám napoví, kteří kandidáti a kandidátky budou nejlépe reprezentovat vaše názory a postoje. Pomoci vám může i v případě krajských voleb.
Načíst novější příspěvky

Mobilní hlasovací místnosti v Opavě

V povodněmi zasažené Opavě také nabízejí ulehčení voličům z povodněmi nejhůře zasažených oblastí. Město ve vymezených časech nachystá „mobilní hlasovací místnosti před budovami zatopených škol a školek, které běžné slouží jako hlasovací místnosti, jenže jsou nyní záplavami zničené.“ Přesný harmonogram zájemci najdou zde.

Omezení vstupu do Jeseníků

Olomoucký kraj dnes v poledne omezil vstup do záplavami zdevastovaného Jeseníku a několika okolních obcí. Hejtmanství tak chce předejít nekontrolovanému přílivu velkého množství dobrovolníků i zvědavců, který by mohl o víkendu zkomplikovat záchranné a úklidové práce. ČTK informaci získala z nařízení, které vydal hejtman Josef Suchánek (STAN).

Do Jeseníku a okolních obcí se v příštích dnech dostanou pouze předem zaregistrovaní dobrovolníci, místní lidé, jejich příbuzní, hosté ubytovaní v tamních hotelech a penzionech, příslušníci integrovaného záchranného systému, vojáci, zaměstnanci jesenických firem či osoby vykonávající činnosti spojené se zajištěním voleb. Na přístupových sinicích jsou už policejní kontroly. Za porušení nařízení hrozí pokuta.

Policie zároveň od pátku do neděle kvůli očekávanému příjezdu dobrovolníků uzavře silnici přes Červenohorské sedlo. Do Jeseníku je přepraví mikrobusy.

Vlevo dole: Fiala s Babišem ukázali význam krajských voleb

Zajímá vás, co dnes dělá třiasedmdesátiletý důchodce Vladimír Špidla, který před 20 lety býval premiérem a předsedou sociální demokracie? Anebo jak se daří Jaromíru Soukupovi, bývalému supermoderátorovi a majiteli TV Barrandov? Anebo toužíte zjistit, jak vypadá a jak se jmenuje šéf senátorského klubu ODS? Na to se zaměřili autoři podcastu Vlevo dole.

Odstraňování škod v Hanušovicích i v době voleb

Starosta Hanušovic Marek Kostka by upřednostnil, kdyby místní úředníci místo organizace voleb mohli řešit následky povodní. Odstraňování podle něj potrvá ještě dlouho. „Práce jsou v plném proudu. Čistíme, uklízíme, opravujeme komunikace,“ říká.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Na odstraňování následků povodní se v Hanušovicích pracuje i v době voleb.

Volby v povodněmi postižených Hanušovicích

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák se vrátil do Hanušovic, které také zasáhly ničivé povodně. Ve městě mají tři volební okrsky, v každé komisi zasedá šest lidí. Celkově na volbách pracuje zhruba třicet lidí. Lidé volí na městském úřadě.

„S tím, že volby budou, souhlasím. Je to ale starost navíc. Možná to stát v těch nejvíc postižených obcích mohl uspořádat sám. Mohl sem nahnat někoho, kdo to tu uspořádá. Mohl nám ulehčit. Bere nám to kapacity úředníků, kteří by mohli dělat důležitější práci. Mohli se z Prahy zvednout a volby udělat,“ řekl starosta Marek Kostka.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Zázemí městského úřadu povodně nepoškodily. Neplatí to ale pro zbytek města.

Volby začaly, otevřely se hlasovací místnosti

Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu začaly. Volební místnosti se otevřely po celé republice. Své hlasy dnes lidé můžou odevzdat do 22:00. Zítra budou místnosti pro hlasování otevřené od 8 do 14 hodin.

S volbami pomáhají hasiči

Se zajištěním voleb v oblastech, které zasáhly povodně, pomáhají hasiči. Takto to vypadá v Nové Vsi na Jesenicku.

Zasažené sídliště Kateřinky

V Opavě se kvůli stoleté povodni přesouvají volební okrsky ze 4 základních škol a jedné mateřské školy. Týká se to především sídliště Kateřinky a ulic blízkých korytu řeky. Většina voličů z přemístěných okrsků najde volební urny na Mendelově gymnáziu v Komenského ulici. Město o změnách informuje na svém webu, na sociálních sítích i pomocí informačních letáků, které vylepuje třeba na sloupy veřejného osvětlení. Řada lokalit zůstává bez elektřiny a lidi nemají přístup k internetu.

Řada okrsků se musela přesunout

„Máme 12 volebních okrsků z 59 v jiných budovách, než jsme zvyklí,“ říká Martina Věntusová z opavského magistrátu, která má organizaci voleb na starosti.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Volit se tradičně mělo v ZŠ Edvarda Beneše. Ve škole ale stále odklízí následky velké vody.

Problematické volby v Opavě

Opava s 56tisíci obyvateli bez nadsázky připomíná válečnou zónu. Ze zkušenosti reportéra Seznam Zpráv, který je na místě, jsou následky ještě tíživější než po jihomoravském tornádu. Řeka Opava zatopila řadu škol a školek, běžně sloužících jako volební místnosti. Logicky to ovlivňuje podobu voleb.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Reportér Tomáš Svoboda byl v Opavě když město zasáhly povodně. Na místo se vrátil a sleduje průběh voleb.

Volební online Seznam Zpráv

Vážení čtenáři, vítejte u volebního onlinu. V následujících dvou dnech budeme přinášet aktuální informace o dění v souvislosti s volbami do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu, které se odehrávají ve stínu povodní. Vývoj okolo voleb můžete sledovat také v běžném zpravodajství Seznam Zpráv.

Načítám

Hlavní zprávy