Hlavní obsah

„Postrach z Havířova“ či návrat Vondráka? Morava se připravuje na volby

Foto: Matěj Nejedlý, SZ

Česko v září čekají krajské volby. V Moravskoslezském kraji se o nich občané baví s politiky na akcích.

Zářijové volby budou důležité i pro Moravskoslezský kraj. Kdo bude spolupracovat s hejtmanem, který zastává tři důležité funkce? A má šanci Ivo Vondrák, který kandiduje za jinou stranu než minule? Ptali jsme se přímo na místě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Scénka jako z učebnice pro regionální politiky. Ostrava, Alšovo náměstí, naštvaná občanka se na předvolební akci tváří v tvář ptá své místní političky co udělá proto, aby se měla lépe. „Jsem sama na dvě malé děti, práci mám na poloviční úvazek a v září mě čeká operace. Chtěla jsem požádat o městský byt, ale prý bere ten, kdo dá na stůl větší obálku,“ vyčítá místní pirátské místostarostce Martině Duškové paní Jarmila.

K volbám jít nehodlá, politici jsou podle ní všichni stejní. „Nechtějte, abych byla sprostá,“ říká Jarmila. Místostarostka jen smířlivě přitakává a ani se nesnaží nespokojenou občanku přesvědčit, aby si to rozmyslela a letos volila Piráty. Možná se jí to ale přece jen povede, po chvíli lamentování se totiž hovor stočí jiným směrem. „Musíte mi říct, kde jste koupila tu rtěnku,“ přeskakuje na jiné téma. Pirátská politička má pro Jarmilu alespoň cenu útěchy. „Vyjednali jsme s místními prodejci slevu na školní potřeby. Když nakoupíte věci pro děti za dva tisíce, tisícovku jim proplatíme a vy ji tak ušetříte,“ informuje politička ženu.

Krajské volby 2024

Volby do krajských zastupitelstev probíhají každé čtyři roky, a to ve všech krajích ČR vyjma hlavního města Prahy. Kandidovat mohou pouze politické strany, hnutí a jejich koalice. Příští krajské volby proběhnou společně se senátními volbami 20. a 21. září 2024.

Hejtři jsou všude

Krajská témata jsou pro lidi v Ostravě a okolí podle místních těžko uchopitelná. Na předvolebních akcích se tak politiků ptají spíše na celostátní věci.

„Hodně se teď řeší digitalizace stavebního řízení, lidé se mě ptají na Ivana (Bartoše, vicepremiéra pro digitalizaci, pozn. red.) a jestli nemají Piráti odejít z vlády,“ říká Zuzana Klusová (Piráti), sociální pracovnice a krajská zastupitelka, která se v červnu neúspěšně pokoušela dostat do europarlamentu. Regionální volby jsou pro ni prý důležitější. „Uděláme všechno proto, abychom se do kraje dostali,“ dodává Klusová.

Foto: Matěj Nejedlý, SZ

Pirátská kandidátka v Moravskoslezském kraji Zuzana Klusová na předvolební akci v Ostravě-Porubě.

Politička z Karviné se „proslavila“ také tím, že čelila sexistickým útokům na svůj vzhled. Piráti z Moravskoslezského kraje tento týden zorganizovali tradiční SWAP neboli výměnu školních potřeb a oblečení. Na „kukačku“ dorazila během dne přibližně stovka lidí, ne všichni byli příznivci. „Vždy se objeví i nějací hejtři, je to tak třetina,“ přibližuje Klusová a dodává, že na její vzhled stále padají zbytečné narážky.

Blížící se krajské volby jsou v Ostravě a okolí jinak cítit především z plakátů a billboardů, lidé v ulicích řeší jiné věci. „Volím tradičně SPD, letos si ale nejsem jistý. Hlavní problém je drahé bydlení,“ sděluje řidič taxíku Jan. Kdo bude hejtmanem a v krajské radě, je mu jedno, hlavně aby začal řešit problémy, které kraj má.

Z opravdu krajských témat se řeší třeba pád hutnické firmy Liberty Ostrava nebo vylidňování regionu - řada mladých totiž odchází za lepším do hlavního města nebo rovnou do zahraničí. Důležité téma je také gigafactory v areálu Dolní Lutyně, kterou místní odmítli v referendu. Právě přilákání utajeného jihokorejského investora je jednou z priorit pro politiky, kteří v letošních krajských volbách kandidují.

Gigafactory je klíčová

„Je to nyní nejdůležitější věc, kterou musíme dotáhnout,“ míní Radek Kaňa (ODS), náměstek ministra vnitra, bývalý starosta Šilheřovic na Opavsku a také lídr krajské koalice Spolu.

Podle Kani je třeba lidem poctivě vysvětlovat, co jim může přinést příchod významného investora, který chce továrnu vystavět na zelené louce v Dolní Lutyni. Zmiňuje především tisíce nových pracovních míst, která jsou v kraji podle něj obrovsky potřebná. Na místo hejtmana si Kaňa věří. Na rozdíl od dosavadního hejtmana Josefa Bělici (ANO), který si k funkci ponechal také místo neuvolněného primátora Havířova a funkci poslance, by Kaňa věnoval všechen svůj pracovní čas kraji.

Foto: Matěj Nejedlý, SZ

Radek Kaňa (ODS) je jedničkou koalice Spolu v Moravskoslezském kraji.

„Dělal bych to naplno, jinak se to ani dělat nemá,“ sděluje Kaňa.

V politice zažili lidé z Moravskoslezského kraje v poslední době mnoho veletočů. V aktuálním volebním období už má kraj třetího hejtmana. Po Ivo Vondrákovi, který skončil v hnutí ANO po prezidentské volbě, v níž spolu s tehdejším ostravským primátorem Tomášem Macurou otevřeně podpořili Petra Pavla proti Andreji Babišovi, se funkce hejtmana ujal další člen ANO Jan Krkoška.

Toho ale dohnala dávná kauza s uplácením lékařů, kterou svým kolegům zatajil, na jeho místo tak letos nastoupil právě poslanec a havířovský primátor Bělica. Nedávno navíc kvůli dotacím pro sebe a svou manželku rezignoval na post náměstka hejtmana Jakub Unucka (ODS).

„Podle mě se k tomu postavil jako chlap,“ míní Kaňa. Unucka ale neopustil všechny veřejné funkce, zůstává krajským zastupitelem.

Praha je daleko, pánbůh je vysoko

Josef Bělica je jako lídr ANO jedním z favoritů na post hejtmana. Politik, kterému místní novináři říkají „postrach z Havířova“, mimo jiné proto, že v době pandemie jim neumožnil přenos z veřejného jednání zastupitelstva, se vyznačuje tvrdým stylem.

„Moravskoslezský kraj je specifický tím, že jsme si často museli poradit sami. V jedné písničce se o našem regionu zpívá, že ‚Praha je daleko, pánbůh je vysoko‘ a tak to platí. Naučilo nás to humoru, vytrvalosti a odolnosti. Zdejší lidé jsou nesmírně šikovní a já jsem za to na náš kraj právem hrdý. A myslím, že hnutí ANO dlouhodobě ukazuje, že by lidi nikdy nenechalo ve štychu,“ říká současný hejtman.

Foto: josefbelica.cz

Hejtmanem Moravskoslezského kraje je od letošního roku Josef Bělica (ANO). Vydrží v této funkci i po volbách?

Piráti, ale také Starostové, nebo z druhé strany politického spektra SPD či komunisté, se budou po volbách snažit rozbít velkou koalici, která doposud kraj vede. To je hnutí ANO společně s ODS, TOP 09, lidovci a SOCDEM. Starostové si pro volby připravili triumf v podobě Ivo Vondráka, který v minulých krajských volbách ještě jako kandidát ANO získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů, přes deset tisíc.

Vystudovaný programátor a bývalý rektor Vysoké školy báňské se na volby těší, ve své poslanecké kanceláři na krajském úřadě má i plaketu, na které je napsáno Ivo Vondrák - hejtman, zřejmě ještě z dob svého působení v hnutí ANO.

Krajské volby na Seznam Zprávách

Krajské volby 2024. Přinášíme nový seriál Seznam Zpráv. Reportáže a analýzy z jednotlivých krajů. Jaká témata rozhodují v regionech? Kdo jsou hlavní hráči? Jak vypadá místní kampaň? Sledujeme v regionech zblízka.

Foto: Shutterstock.com

Krajské volby se uskuteční 20. a 21. září.

„Babiš se mě tehdy zeptal, jestli bych nechtěl dělat hejtmana. Řekl jsem, že jen pod podmínkou, že mi do toho nebude kecat,“ přibližuje Vondrák, který byl mezi lety 1988 a 1990 členem komunistické strany, nyní je lídrem nového hnutí Osobnosti pro kraj (OK), které je pro krajské volby spojeno se Starosty.

„Nelíbí se mi to, nemám rád, když někdo často převléká dresy,“ kritizuje pikantní politický přestup Kaňa. Nutno podotknout, že i když se Vondrákova minulost nemusí všem líbit, výsledky má. ANO mělo mělo pod jeho vedením v kraji úspěch, ve volbách před čtyřmi lety získalo přes třicet procent hlasů.

Jak bude vypadat koalice?

I teď si tak Vondrák dělá naděje na dobrý výsledek. „Minimum je deset procent, reálných je patnáct a sen by bylo dvacet procent,“ sděluje Vondrák, který neformálně spolupracuje i s druhým odpadlíkem z ANO Tomášem Macurou, který ale do voleb prý nechce. Se STAN je to od OK sňatek z rozumu, zavedená značka Starostů může novému hnutí pomoct. „Spolupráce vznikla díky Janu Lacinovi, který mě po konci ve funkci hejtmana podržel,“ prozrazuje Vondrák.

Foto: Matěj Nejedlý, SZ

Ivo Vondrák (STAN + Osobnosti pro kraj) má ve své regionální kanceláři také papírového psa – westíka. Připomíná mu jeho domácího mazlíčka.

V čem se Vondrák, Kaňa nebo Klusová shodnou, je, že by po volbách nespolupracovali s komunisty, kteří v Moravskoslezském kraji kandidují v koalici STAČILO! s Českou stranou národně sociální. Přes čáru je pro všechny také kooperace s SPD, Trikolorou a stranou PRO.

Mezi hlavní témata levicové koalice patří podle mluvčího KSČM a STAČILO! Romana Rouna hlavně odmítnutí převodu pozemků ve vlastnictví kraje pro potřebu vojenského areálu Mošnov, který má podle česko-americké obranné smlouvy využívat i armáda USA.

„Důležitá je také podpora zaměstnanosti, například formou motivačních programů pro mladé rodiny, úpravou středního školství tak, aby obory výuky odpovídaly požadavkům praxe a podobně,“ zmiňuje Roun a dodává, že za úspěch budou považovat podobný výsledek jako ten do europarlamentu, kde uskupení získalo dvě křesla.

Seznam Zprávy s dotazy ohledně voleb v Moravskoslezském kraji oslovily i zástupce koalice SPD, Trikolory a PRO, ti se ale do vydání článku nevyjádřili.

O spolupráci s ANO, i vzhledem k jeho dlouhodobě vysokým preferencím, naopak zmiňovaná uskupení uvažovat podle svých slov musí. Jen Piráti si to podle Klusové neumí představit.

„Uvidíme podle programu, zatím jsem ho neviděl,“ sděluje naopak Kaňa. Vondrák je podle svých slov rozhodnutý, že s nynějším hejtmanem Bělicou by do rady nešel. Rád by ale rozhodoval o tom, kdo se novým hejtmanem stane.

Sám Bělica nevylučuje pokračování spolupráce ANO s ODS, o které se spekuluje také jako o případné možnosti po příštích parlamentních volbách.

„Koalice by se měla tvořit na základě blízkosti programů politických stran tak, aby vládnoucí politické strany mohly plnit své předvolební sliby. V přímém přenosu vidíme, jak se vládní pětikoalice nedokáže dohodnout prakticky na ničem – je to právě proto, že vznikla jako antibabišovský slepenec, nikoliv jako programově stabilní vláda,“ komentuje Bělica.

Kandidátní listinu v kraji podalo celkem 13 subjektů, kromě výše zmíněných není bez šance například Přísaha, kterou do voleb vede nepříliš známý zastupitel obce Palkovice Petr Gřes. Obhájit svou pozici bude chtít také sociální demokracie (SOCDEM).

Doporučované