Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Padají první hlavy u Pirátů. Po fiasku končí místopředsedkyně, Bartoš zatím ne

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Piráti na sobotní tiskové konferenci po vyhlášení výsledků krajských a senátních voleb.

aktualizováno •

Jednoznačným poraženým voleb jsou Piráti, mezi členy sílí tlak na odstoupení předsedy strany Ivana Bartoše. Živelná diskuze se strhla na pirátském fóru, online platformě partaje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco jiné strany své stranické problémy řeší za zavřenými dveřmi, Piráti po již druhém volebním fiasku tohoto roku živě diskutují na pirátském fóru. Na něm jde především o osud Ivana Bartoše a dalších členů vedení strany.

První, kdo zareagoval, je Jana Holomčík Leitnerová. Oznámila, že ke konci září skončí jako místopředsedkyně Pirátů. Rezignovala po neúspěchu v krajských volbách, vedla v nich jihomoravskou kandidátku.

„K poslednímu září rezignuji z postu místopředsedkyně Pirátů. Měla jsem jako členka předsednictva v gesci právě volby a kampaně, spojila jsem s nimi svůj mandát a deklarovala, že v případě neúspěchu skončím,“ uvedla Holomčík Leitnerová na zmíněném fóru.

Někteří Piráti ve vnitrostranické debatě ale volají po pádu celého předsednictva v čele s Ivanem Bartošem. Právě to bylo vykopávací otázkou diskuze.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00).

„Chtěli bychom nechat na vás, na Pirátkách a Pirátech, zda má současné vedení Pirátů stále ještě vaši důvěru a podporu ve funkci, kterou jste nám svým hlasováním dříve svěřili,“ napsal předseda strany Ivan Bartoš již včera po vyhlášení - nebojme se říci - tragických výsledků voleb.

Řada členů má poměrně jasno.

„Pardon, ale opět takhle polovičatý krok. Od RP (Republikového předsednictva) a specificky Ivana to vidím jako nedostatek sebereflexe. Měli jste svolat sjezd a složit to rovnou,“ napsal jeden z účastníků diskuze. „Rovněž bych spíše očekával rezignaci okamžitou,“ přitakává druhý.

„Dosáhli jsme úplného dna jako kdysi komunisti, zelení či ČSSD. Je na každém z nás, zda se zvedneme. Všichni teď oslavují, jak nám to nandali. Je třeba nepolevit, držet se slova o tom, že jsme jediná strana bez korupce a ono to půjde. Já v to věřím!!!!“ burcuje další členka.

Kolaja: Já vám to říkal

Ještě v červnu ale řada Pirátů věřila, že se strana zvedne z výsledků eurovoleb, kde se jim ze tří mandátů v Evropském parlamentu podařilo obhájit pouze jeden. Tehdy některý z členů vyvěsil na web anketu s otázkou „Dají se Piráti postavit zpátky na nohy?“

Na výběr dal hned šest možností – od pozitivního „ano, stále věřím“ po „apokalypsa se blíží“. Lepší budoucnost vidělo lehce přes 60 procent hlasujících, 30 procent bylo naopak spíše skeptických. Ti, kterým tato škála nestačila, si mohli vybrat i možnost „wtf“. Učinilo tak 8 procent členů.

Nová anketa na fóru bohužel zatím nevisí, z diskuze je ale jasné, že čísla by se po včerejším volebním výsledku, kdy strana získala pouze 3 mandáty z původních 99, výrazně promíchala.

V neděli ráno se do diskuze zapojil i neúspěšný kandidát na europoslance Marcel Kolaja, který přispěchal se slovy „já vám to říkal“. „Po pročtení vlákna nabývám dojmu, že jsem asi jeden z mála, kdo volební debakl očekával. Po bitvě je každý generál, řeknete si. Nerad to říkám, ale já jsem to říkal,“ napsal Kolaja a vzápětí odcitoval své dřívější výroky předvídající volební neúspěchy.

Doporučované