Hlavní obsah

„Ostuda, chcete miliony.“ Politiky rozlítila Okamurova kampaň na Václaváku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jeden z výjevů na Václavském náměstí.

SPD rozprostřela na Václavském náměstí velké předvolební plakáty, které jsou podle mnohých politiků rasistické, útočí na nízké lidské pudy a jsou urážlivé. Tomio Okamura naopak láká lidi, aby jej následovali.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Pojďte do toho s námi,“ vyzývá ve videoklipu natočeném ve čtvrtek odpoledne na Václavském náměstí předseda SPD Tomio Okamura.

Obklopen velkými poutači, jimž dominuje umělou inteligencí vytvořená fotografie muže tmavé pleti se zakrváceným nožem v ruce, burcuje lídr hnutí, jemuž už delší dobu padají preference, nejen k boji proti běžencům.

Kampaň SPD na Václavském náměstí:

+7

Před zářijovými krajskými volbami slibuje snížení cen energií, umenšení DPH u potravin, zastavení války na Ukrajině nebo zrušení korespondenčních voleb.

Výtvory SPD odmítla dle dostupných informací umístit na své billboardy většina firem, která se o ně stará.

Politologové současně upozorňují, že témata, jež v centru Prahy Tomio Okamura ke značné nelibosti turistů prezentuje, nemají s volbami do regionálních vlád nic společného.

Kampaň se navíc dočkala sborového odmítnutí ze strany ostatních politických subjektů.

„Strašíte lidi kvůli milionům“

Například místopředseda hnutí STAN a poslanec Evropského parlamentu Jan Farský má za to, že SPD vyvolává paniku. „Šíříte strach jen proto, abyste se ještě udrželi u moci a na příspěvcích od státu ještě nějaký ten milion získali. Pro lidi jste ale neudělali nic a troufám si tvrdit, že ani neuděláte. Jen je strašíte a ničíte jim tak život,“ uvedl.

Místopředsedkyni ODS Evu Decroix frustruje, že do voleb stejně s kampaní SPD nikdo nic neudělá. „Dohled nad volební kampaní nám jde. Když nemáš na volební fotce zadavatele / zpracovatele (…) umřeš v pekle, když tam máš rasistický obrázek s kudlou a odpornou lež, máš celý Václavák. No vždyť, než rozhodnou orgány činné v trestním řízení, stačí to oběhnout každou ves. A ejhle, je po volbách,“ zlobí se.

Koalice Spolu pro Prahu se na sociální síti X omezila na konstatování: „Že vám není stydno.“

Znechucení turisté i politologové

Ministr kultury, poslanec a místopředseda ODS Martin Baxa nahlíží kampaň na Václavském náměstí komplikovanější optikou. „Že Tomio Okamura dělá svou nechutnou kampaní ostudu sám sobě je jedna věc. Že je kampaň za hranou a je naprosto neakceptovatelná, je bez debaty. Že ale musí dělat ostudu celé zemi tím, že dává svou hloupost a nestoudnost na odiv světu na Václavském náměstí, je spolu s oběma výše uvedenými body neodpustitelný hazard,“ tvrdí.

Za pád na dno označil již ve čtvrtek „výstavu“ SPD i ministr vnitra a lídr STAN Vít Rakušan.

Což si nenechal líbit poslanec SPD Radim Fiala. „Když se vzteká pitoreskní postavička, co lhala, že migrační pakt neobsahuje kvóty, vystavovala cizího prezidenta v pytli na mrtvoly na budově úřadu, demonstrace za chalífát hodnotí jako ‚nic‘, při debatách s lidmi užívá najaté herce, dělá čistky v policii atd… děláme to dobře,“ uvedl k Rakušanovi.

Adamová: Vrchol zoufalství

S Radimem Fialou nesouhlasí Jiří Pospíšil, europoslanec, předseda pražské TOP 09 a náměstek pro kulturu, cestovní ruch. „Je pro mě zcela nepřijatelné, aby se takovéto akce konaly na pozemcích hlavního města Prahy. V pátek prověřím, zda odbory magistrátu rozhodovaly o krátkodobém pronájmu tohoto veřejného prostranství. A pokud ano, udělám vše pro to, aby tato smlouva byla vypovězena,“ konstatuje.

Stejný názor má rovněž předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „Nechutná kampaň SPD na Václavském náměstí je vyvrcholením jejich zoufalství. Pro občany neudělali nikdy nic, umí jen strašit. Je dobře, že na ně podal Jiří Pospíšil trestní oznámení za podněcování k nenávisti. Xenofobní kampaně nemají mít v civilizované společnosti místo.“

Krajské volby na Seznam Zprávách

Krajské volby 2024. Přinášíme nový seriál Seznam Zpráv. Reportáže a analýzy z jednotlivých krajů. Jaká témata rozhodují v regionech? Kdo jsou hlavní hráči? Jak vypadá místní kampaň? Sledujeme v regionech zblízka.

Foto: Shutterstock.com

Krajské volby se uskuteční 20. a 21. září.

„Velký“ pražský magistrát se od povolení zabrání části Václavského náměstí distancoval. „Zábory povolují jednotlivé městské části, v tomto případě městská část Praha 1, Magistrát hlavního města Prahy v tomto případě nijak nerozhodoval,“ uvedli úředníci.

Radnice Prahy 1 se zatím k věci oficiálně nevyjádřila.

Soud stížnost zamítl, podstatu neřešil

Ústavní soud mezitím každopádně odmítl první ze série stížností, které kriticky poukazují právě na kampaň SPD, Trikolory a PRO před krajskými volbami. Důvody jsou procesní, podstatou se soud nezabýval. Stížnost vzešla ze Středočeského kraje, podala ji advokátka Pavla Krejčí. O tom, že soud stížnost odmítl, informovala podle ČTK Krejčí na síti X, kde také zveřejnila stručné usnesení. V databázi soudu zatím usnesení není dostupné.

Krejčí se u Krajského soudu v Praze neúspěšně domáhala toho, aby ochránil čestnost kampaně a zakázal SPD, Trikoloře a PRO využívat plakát s textem „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší ‚chirurgové‘ z dovozu“. Na plakátě byl obrázek muže tmavé pleti s nožem v ruce. Poté doplnila ještě kritiku dalšího plakátu s obrázkem dvou romských chlapců s cigaretou. Snímek vytvořila umělá inteligence a doprovází jej nápis „Říkají, ať chodíme do školy, ale naši to maj' na háku…“.

Krajský soud návrh odmítl, podobnou kompetenci prý nemá. Krejčí se poté obrátila na ÚS. „Ústavní stížnost je nepřípustná, neboť stěžovatelka nevyčerpala kasační stížnost jakožto opravný prostředek, který měla k dispozici,“ stojí v usnesení ÚS. O kasačních stížnostech proti rozhodnutím správních úseků krajských soudů rozhoduje Nejvyšší správní soud (NSS), ten by měl podle ÚS rozhodnout, zda jde o téma pro správní, anebo civilní soudy.

„Nechápu postup ÚS, který nám ani neuznal, že by se jednalo o věc přesahující zájem stěžovatelů (což tedy u volební věci je absurdní - nevím, co by mělo více přesahovat náš zájem), ani podání neodmítl obratem, aby byla možnost ještě stížnost k NSS podat,“ uvedla Krejčí.

K ÚS dorazila série dalších stížností z jiných krajů, kde Krejčí zastupuje ve stejné věci klienty jako advokátka. Procesní situace je v jednotlivých řízeních různá, někde lze ještě kasační stížnost podat, jinde už lhůta uplynula.

„Každopádně u jedné ze stížností musí ÚS postupovat jinak - a nemůže rozhodnout způsobem, který nám byl doručen. Jedná se o volby do Zastupitelstva Jihočeského kraje, kde jsme byli poučeni, že je kasační stížnost nepřípustná. Krajský soud považoval podání za věc volební,“ doplnila Krejčí.

Organizace Romea, středočeský krajský koordinátor pro menšiny Cyril Koky a další podali v srpnu kvůli kontroverzní kampani trestní oznámení na hnutí SPD, jeho předsedu Tomia Okamuru, strany Trikolora a PRO a jejich marketéry.

Podle oznamovatelů je plakát s romskými chlapci rasistický, šíří nenávist vůči romské menšině a hanobí ji. Okamura poté ČTK řekl, že trestní oznámení potvrzují, že SPD svými plakáty „udeřila hřebíček na hlavičku“. Vyobrazení označil za alegorie. Policie už předtím zahájila úkony trestního řízení kvůli plakátu SPD s mužem tmavé pleti s nožem v ruce.

Krajské volby 2024

Volby do krajských zastupitelstev probíhají každé čtyři roky, a to ve všech krajích ČR vyjma hlavního města Prahy. Kandidovat mohou pouze politické strany, hnutí a jejich koalice. Příští krajské volby proběhnou společně se senátními volbami 20. a 21. září 2024.

Doporučované