Hlavní obsah

Policie řeší kampaň SPD. Je ještě mírná, přitvrdíme, říká Okamura

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Za plakát s „chirurgem z dovozu“ se Tomio Okamura a SPD dočkali trestního oznámení.

SPD rozjelo protiimigrační kampaň. Pražský šéf TOP 09 Jiří Pospíšil za to na Okamurovo uskupení podal trestní oznámení. Vizuál s mužem tmavé pleti a zakrváceným nožem podle něj podněcuje k nenávisti. SPD ale ještě přitvrdí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Koalice SPD, Trikolory a PRO se rozhodla postavit volební kampaň do krajů mimo jiné na nesouhlasu s přijetím Migračního paktu EU. Na jednom z plakátů vyobrazuje muže tmavé pleti v zakrvácené košili a s nožem v ruce. Portrét doprovází text „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší ,chirurgové‘ z dovozu. Stop Migračnímu paktu EU!“

Předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil podal na kampaň a hnutí SPD trestní oznámení. Upozorňuje tak na podle něj možné podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a na hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob.

Oznámení je nyní v rukou pražských policistů. „Mohu potvrdit, že jsme v průběhu minulého týdne přijali oznámení a věcí se nyní zabýváme,“ uvedla tisková mluvčí Policie ČR Eva Kropáčová.

Pospíšil na kampaň nejdřív reagoval na sociální síti X. „Takovéto projevy etnické nenávisti se nesmí stát běžnou součástí kampaní populistických stran,“ uvedl. Zároveň dodal, že ozvat se jen na sociálních sítích nestačí. Proto podal trestní oznámení.

Podle SPD adekvátní situaci

Tomio Okamura, vůdčí osobnost SPD, si pochybení nepřipouští. Naopak. „Vzhledem k tomu, co se děje na ulicích západní Evropy, jsme ještě útlocitní,“ řekl Okamura Seznam Zprávám. Že je kampaň „ještě velmi mírná“, uvedl i ve svém reakčním YouTube videu.

Na náznaky nelibosti a upozornění na nepřiměřenost kampaně přitom hnutí narazilo ještě před uveřejněním kontroverzních vizuálů. „Chtěli jsme to na billboardy a billboardová společnost to odmítla, protože se jim to zdá příliš tvrdé,“ řekl místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala v rozhovoru v pořadu Ptám se já Marii Bastlové.

Vizualizaci kampaně SPD zkritizoval například i český respondent pro BBC Rob Cameron. „Jednoduše nevěřím, že je tohle v civilizované zemi přípustné,“ reagoval.

Fiala i Okamura se odvolávají především na „současnou situaci v západní Evropě“. Tu ilustrují známými případy útoků, kde figuroval imigrant či člověk jiného než evropského původu. Argumentaci doplňují statistikami útoků nožem a jiných násilných činů. Forma upozornění a kampaň je tedy podle nich v souladu s akutností situace.

V podobném duchu se ponesou i další propagační materiály koalice. Hnutí avizovalo nikoli umírnění, ale naopak přitvrzení další kampaně. „SPD má na vše funkční řešení. Rozhodli jsme se program SPD představit veřejnosti touto netradiční formou tzv. alegorií,“ vysvětlil Okamura.

Dosavadní obrazové materiály kampaně SPD. Další mají být ještě „drsnější“:

+6

Jestli jsou zatím zveřejněné materiály v rozporu se zákonem, bude policie teprve prověřovat. Možné nálezy, vyvození následků a možný vliv na další kampaň tedy ukážou až následující týdny.

Krajské volby na Seznam Zprávách

Krajské volby 2024. Přinášíme nový seriál Seznam Zpráv. Reportáže a analýzy z jednotlivých krajů. Jaká témata rozhodují v regionech? Kdo jsou hlavní hráči? Jak vypadá místní kampaň? Sledujeme v regionech zblízka.

Foto: Shutterstock.com

Krajské volby se uskuteční 20. a 21. září.

Krajské volby 2024

Volby do krajských zastupitelstev probíhají každé čtyři roky, a to ve všech krajích ČR vyjma hlavního města Prahy. Kandidovat mohou pouze politické strany, hnutí a jejich koalice. Příští krajské volby proběhnou společně se senátními volbami 20. a 21. září 2024.

Doporučované