Hlavní obsah

Lidovec Grolich chápe naštvání lidí na vládu. Za „zradu“ kolegů to nemá

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Na některých propagačních materiálech je těžké najít logo koalice SPOLU, za kterou Jan Grolich kandiduje.

V pondělí zveřejnil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) video adresované voličům hnutí ANO. V něm říká, že chápe jejich výhrady proti vládě. Jako krok proti „své“ koalici Spolu, za kterou kandiduje, to nepovažuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Já chápu, že když můžete, tak volíte Andreje Babiše a máte k tomu svoje důvody. Jste naštvaní na vládu, na tradiční strany a nebo ho prostě máte rádi a tomu já úplně rozumím.“

Tak se snaží hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich získat hlasy tradičních podporovatelů opozičního hnutí, aby v nadcházejících krajských volbách obhájil svůj mandát. Ve videu, které zveřejnil na síti X v pondělí ráno, apeluje, aby se lidé nerozhodovali podle toho, ke kterému politickému uskupení daný kandidát patří.

Tím je v případě Grolicha koalice Spolu. Z kampaně, která jeho kandidaturu provází, byste to však jen horko těžko poznali. Tradiční modrou barvu nahradila fosforeskující zelená a letáky lákající na „akci“, na kterých se značka Spolu lehce ztratí.

Poselství videa „jste naštvaní na vládu a já vás chápu“ je tak po odlišné kampani dalším náznakem toho, že by se hejtman od koalice, pod kterou kandiduje, mohl distancovat.

S tím ovšem sám Grolich nesouhlasí. „Já si tedy nemyslím, že se od toho jakýmkoliv způsobem distancuju, já prostě kandiduju za Spolu a nemyslím si, že je na tom něco špatného,“ řekl Seznam Zprávám.

Proč tedy přesvědčuje ve videu voliče, aby neřešili, za koho kandiduje, když se značkou Spolu nemá žádný problém? Jde prý o to ukázat, že krajské volby jsou něco jiného než celostátní, a jde v nich o úplně jiné věci, než je stranická příslušnost.

„My musíme těm lidem pořád dokola říkat, že jsou to krajské volby, proto jsem i to video natočil. Já naprosto respektuji lidi, kteří volí ANO, tady ale prostě pan Babiš nekandiduje, je potřeba se podívat, kdo tady kandiduje a kdo tím hejtmanem ve finále bude, protože je to prostě o lidech,“ vysvětluje.

Grolich opačně než ODS

Samotné zacílení na voliče ANO je pro kandidáta z koalice Spolu, která se obyčejně proti hnutí jasně vymezuje, zvláštním krokem. ODS, jedna z koaličních stran, dokonce do krajských voleb jde přímo s „antibabišovskou“ kampaní, jak napsal server Novinky.cz. „Zadlužili jsme vás. A zadlužíme vás i v krajích!“ vzkazuje z nového vizuálu na jejich sociálních sítích „předseda ANO Andrej Babiš“, přesněji řečeno jeho imitace vytvořená marketéry koalice Spolu.

Foto: FB ODS

Antikampaň ODS zacílená proti Andreji Babišovi.

Podle Grolicha má ale koalice na potenciální voliče z řad zastánců hnutí ANO průzkumy. „V celkem atypickém průzkumu jsme se ptali na to, koho by lidé volili v krajských volbách jako stranu, a koho jako člověka. A řádově 23 % z těch, kteří by v našem kraji volili ANO, by za hejtmana volili Grolicha,“ popisuje důvody své kampaně Grolich.

Video s koalicí Spolu nekonzultoval, vymezení se proti vládě to prý není a neviděl v tom tak větší smysl. „Za mě je to jedno z mnoha videí a vůbec to nevnímám tak, že by to směřovalo proti vládě nebo koalici Spolu,“ opakuje. „To, co říkáme, je, že ta kultura jednání v zastupitelstvu je úplně jiná a chceme, aby tady taková zůstala, a aby nám sem nebyla vnášena atmosféra, která je v té vrcholové politice, “ dodává.

Nikdo z čelných představitelů Spolu se zatím k iniciativě Grolicha veřejně nevyjádřil.

Krajské volby 2024

Volby do krajských zastupitelstev probíhají každé čtyři roky, a to ve všech krajích ČR vyjma hlavního města Prahy. Kandidovat mohou pouze politické strany, hnutí a jejich koalice. Příští krajské volby proběhnou společně se senátními volbami 20. a 21. září 2024.

Doporučované