Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Ať nám šéfuje Grolich, zní od lidovců. Hvězdný hejtman váhá

Foto: ČTK

Slavící hejtman Jan Grolich.

Už dva ministři veřejně podpořili Jana Grolicha v kandidatuře na předsedu. Nejistotu ale prodlužuje váhání současného šéfa strany Mariana Jurečky. A také zdrženlivý postoj Grolicha.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po fenomenálním úspěchu hejtmana Jana Grolicha na jižní Moravě roste u lidovců volání po tom, aby právě on kandidoval na předsedu strany.

Za jeho kandidaturu by byl rád ministr životního prostředí Petr Hladík. „Byl bych moc rád, kdyby to zvážil, protože umí zaujmout a srozumitelným způsobem mluvit k lidem,“ myslí si Hladík, který kandidaturu před časem zvažoval sám.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00).

Grolicha by podpořil i ministr zemědělství Marek Výborný. „Jeho výkon na jižní Moravě je úctyhodný. Je vidět, že nové mladé tváře dokážou udělat výsledek. Chci s ním o tom mluvit, určitě by byl výborný kandidát na předsedu a já bych ho podpořil,“ řekl Seznam Zprávám Výborný.

„Hejtman patří na kraj“

Má to ale háček –⁠⁠⁠ Jan Grolich i po drtivém vítězství v kraji váhá.

„Hejtman patří na kraj,“ vtipkoval Grolich v sobotu ve volebním štábu, když se se stranickými kolegy řadil na tiskové konferenci. V tu chvíli mluvil sice o místě u mikrofonů, podle zpráv z jeho okolí si to ale myslí i politicky.

Kromě toho, že by se rád věnoval hlavně svému kraji, Grolich podle informací Seznam Zpráv zvažuje i to, že by neměl tolik času na rodinu.

„Opravdu tomu musím dát několik dní. Nechci tady dělat žádné nadějné nebo negativní vzkazy těsně po volbách,“ řekl Seznam Zprávám Grolich.

Foto: Seznam Zprávy

Výsledky v Jihomoravském kraji.

Vyčkává i další možný vyzyvatel –⁠⁠⁠ senátor Jiří Čunek. I on se může pochlubit volebním úspěchem. Post senátora obhájil s 57 procenty hlasů v prvním kole. Ve Zlíně jeho koalice sice nezvítězila, ale druhé místo s 18 procenty hlasů má také svou váhu.

A ačkoliv Čunek také sliboval rozhodnutí po volbách, nyní vyčkává. „Situace je trochu jiná, než jsem předpokládal. Takové tsunami ANO jsem nečekal. A tím pádem se omlouvám, myslel jsem si, že to opravdu řeknu, ale teď prostě to nejsem schopen udělat,“ vysvětluje Čunek.

Kromě vítězství ANO Čunek pravděpodobně nečekal ani tak dobrý výsledek svého případného konkurenta Jana Grolicha.

Co ještě stojí za váháním možných kandidátů? Fakt, že stále nevědí, zda proti sobě budou mít stávajícího předsedu Mariana Jurečku. Ten chce svoje rozhodnutí, zda bude obhajovat mandát, oznámit až po druhém kole senátních voleb. A do té doby žádosti o novinářské rozhovory na toto téma odmítá.

„Mít po 11 letech čas na rodinu?“

Pokud by se Jurečka držel tří podmínek, které si veřejně dal, když zachraňoval svou pozici na začátku tohoto roku, kandidovat by neměl. V eurovolbách strana nezískala dva mandáty a celostátní preference se zatím k pěti procentům také vytáhnout nepodařilo.

Třetí podmínka –⁠⁠⁠ krajské volby –⁠⁠⁠ pro lidovce propadák nejsou, i když strana mírně oslabila a přišla o čtyři mandáty. Za hlavní volební úspěchy však musí Jurečka děkovat právě svému případnému nástupci Grolichovi a otevřenému kritikovi Čunkovi.

Pro Seznam Zprávy Jurečka naznačil, že nad odchodem přemýšlí: „Jsem vlastně služebně nejstarší člen vlády. Už v roce 2019 jsem po sjezdu odcházel z celostátní politiky. Pak to bylo celé jinak. Když se takto otevřeně ptáte, přemýšlím také, jestli neodejít a vrátit se domů a mít po 11 letech čas na rodinu.“

Doporučované