Hlavní obsah

Odložte volby, zní ze severu Moravy a Slezska. Vláda to neplánuje

Foto: Profimedia.cz

Volby se navzdory povodním v pátek a sobotu uskuteční. I na severní Moravě.

aktualizováno •

Krajské a senátní volby se budou podle původního plánu konat tento pátek a sobotu. Vláda je kvůli povodním neodloží. Seznam Zprávám to řekl ministr Marek Výborný. Proti tomu se už vymezila část politiků ze severu Moravy a Slezska.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Volby se navzdory povodním uskuteční v plánovaném termínu. „Zabývali jsme se tím v neděli večer na schůzi komise, podrobně jsme probírali všechna pro a proti. Nakonec jsme rozhodli volby ponechat v původním termínu, protože odložit demokratické volby je docela složité,“ řekl Seznam Zprávám Výborný (KDU-ČSL).

Ministr Výborný připomněl, že o odložení voleb ani nemůže rozhodnout sama vláda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ musí to udělat Poslanecká sněmovna. Ta by se kvůli tomu musela sejít nejpozději dnes, aby to stihla v termínu.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se bude otázka voleb řešit na pondělním jednání vlády. „Zjišťujeme informace z míst a aktuální situaci. Naše pracovní skupina připravuje konkrétní řešení tak, aby volby mohly řádně proběhnout,“ uvedl Rakušan pro Seznam Zprávy.

Opozice: Bude moci každý volit?

Jak státní správa zajistí organizaci voleb v zasažených regionech, když tam bude mít plné ruce práce s odstraňováním následků povodní? Pomoc prý slíbili hasiči, kteří budou asistovat u rozvozu mobilních volebních uren tam, kde nebudou fungovat klasické volební místnosti.

Podle Petra Vokáče, ředitele odboru voleb Ministerstva vnitra, přípravy na volby v řádném termínu probíhají. „Ve spolupráci s kraji a samosprávami vytipováváme místa, kde by mohl být s organizací voleb problém,“ uvedl Vokáč.

Opoziční hnutí ANO říká, že by bylo dobré, kdyby takto zásadní věc řešil přímo premiér a až v momentě, kdy budou mít ve vládě všichni ministři definitivně jasno.

„Pokud se vláda rozhodne volby uskutečnit, my to plně respektujeme. Nekalkulujeme, jestli to bude pro nás výhodné či nikoli, ve volbách si věříme za jakékoliv situace. Důležitější je to, že vláda musí bezpodmínečně zajistit, že každý bude mít možnost fyzicky odvolit. Volební účast ukáže, jestli to byli schopni celé zajistit,“ říká místopředseda ANO Karel Havlíček.

S plánem kabinetu neodkládat volby souhlasí také Motoristé. „Je to dost možná první správné rozhodnutí, které Fialova vláda od svého nástupu v prosinci 2021 učinila,“ rýpl si šéf hnutí Petr Macinka, který je zároveň mluvčím exprezidenta Václava Klause.

Výzvy k odložení voleb

Místní politici ze severu Moravy a Slezska, povodněmi nejvíce zasaženého regionu, jsou proti. Třeba podle opavského primátora Tomáše Navrátila z hnutí ANO bude příprava víkendových krajských voleb velmi náročná. Řada škol a školek, které mají sloužit jako volební místnosti, jsou zasažené vodou.

„Budu kvůli tomu psát ministrům i hejtmanům. Nebudeme schopní zajistit zaměstnance na roznášku lístků. Očekávám, jak se k tomu vláda postaví a zda nebude posunut termín voleb,“ sdělil Navrátil.

Stejně to vidí v Krnově. „Celé město jsme měli pod vodou, řada lidí z volebních komisí byla těžce zasažena, potřebujeme všechny síly napnout na obnovu základních funkcí města. S ústředním krizovým štábem o tom nekomunikujeme, máme teď úplně jiné starosti,“ doplnil zase starosta Krnova Tomáš Hradil (Krnovští patrioti).

Krajské volby 2024

Volby do krajských zastupitelstev probíhají každé čtyři roky, a to ve všech krajích ČR vyjma hlavního města Prahy. Kandidovat mohou pouze politické strany, hnutí a jejich koalice. Příští krajské volby proběhnou společně se senátními volbami 20. a 21. září 2024.

Proti uspořádání voleb se vyjádřil na sociální síti X například také bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Není to lehké rozhodnutí, ale já bych se přimlouval za odložení voleb. Nějak si neumím představit, jak radnice přetížené likvidací následků povodně organizují volby a jak lidé z vytopených oblastí jdou k volbám. Dva týdny to počká,“ argumentuje.

Podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (STAN) se otázka uspořádání voleb řešila na nedělním jednání Ústředního krizového štábu. „Nikdo proti tomu na štábu neprotestoval a já také ne,“ říká s tím, že vládě věří.

„Doufám, že vědí, co dělají, že to mají pozjišťované a že to nějak proběhne,“ dodává olomoucký hejtman s tím, že volby nyní s obcemi, kterými se prohnaly záplavy, neřeší. Se starosty a starostkami komunikuje o materiální i potravinové pomoci a organizace voleb je nyní na druhé koleji.

Na jihu Moravy se volbám nebraní. Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) není v kraji kvůli povodním tak zásadní problém, který by měl ohrozit jejich konání. „U nás to organizační problém nebude,“ řekl.

Obavy z žalob

Podle ministra Výborného v rozhodnutí ponechat volby v řádném termínu sehrálo svou roli i riziko případných soudních sporů. „Všichni si pamatujeme, jak za covidu vláda v nouzovém stavu přijímala řadu opatření, která pak rušily soudy,“ řekl Výborný.

Dokonce existuje precedent z jara 2020. Tehdy Babišova vláda kvůli šíření covidu odložila doplňovací senátní volby na Teplicku, ve kterých měli lidé vybrat nástupce za zesnulého senátora Jaroslava Kuberu. Nejvyšší správní soud to shodil s tím, že vláda jednala mimo svou pravomoc.

Ovšem žaloby mohou hrozit i z druhé strany, tedy od lidí, kteří si mohu stěžovat, že jim nebylo umožněno hlasovat.

„Nevíme, jestli nasbíráme dostatek lidí vůbec do volebních komisí, protože lidé určitě nebudou chtít do volební komise, pokud budou řešit, že mají doma metr nebo dva metry vody. Všechny tyto problémy prostě směřují k tomu, že nebudeme schopni udělat adekvátní přípravu na volby a ty volby nebudou v kvalitě, ve které mají být, a za nás nemůžeme garantovat, že to prostě zvládneme,“ argumentuje primátor Opavy Tomáš Navrátil, který sám kandiduje do Senátu.

Průběžně aktualizujeme o nová vyjádření politiků.

Doporučované