Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Osm hlasů má rozhodnout o osudu komunistů. Nikdo neví, nač si chtějí stěžovat

Foto: KSČM

Kateřina Konečná, předsedkyně KSČM a lídryně Stačilo!

Koalice Stačilo! uspěla v 11 z 12 regionů, v Libereckém kraji, kde jí k dosažení pěti procent chybí osm hlasů, ale plánuje přepočítání hlasů. Spolupráci s kýmkoli z pětikoalice odmítá.

Článek

Koalice Stačilo!, jejíž hlavní partají je KSČM, má deset dnů na podání návrhu na přepočítání výsledků voleb v Libereckém kraji. Lhůta končí příští pátek. Koalice získala celkem 40 mandátů a usiluje o zisk dalších. Přezkoumání přepočtu hlasů bude řešit Krajský soud Libereckého kraje, který podá rozhodnutí do dalších 20 dnů.

„Ještě nám žádný návrh nepřišel, takže bude záležet na tom, co v tom návrhu bude vůbec obsaženo. To znamená, z jakého důvodu si budou myslet, že došlo k neplatnosti hlasování. Pouze argument ‚myslíme si, že nám chybí hlasy‘ nestačí. Určitě bude záležet na tom, co budou tvrdit, jaké budou dokládat důkazy, a podle toho budou soudci potom rozhodovat, jestli vůbec k nějakému přepočítávání dojde,“ uvedla tisková mluvčí Krajského soudu Libereckého kraje Karolína Francová.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00–22:00) a v sobotu 28. září (8:00–14:00).

Na Krajském soudu v Libereckém kraji už v minulých letech návrhy k přezkoumání hlasů řešili. Soud je ale zamítl. „Nikdy k vyloženému fyzickému přepočítávání, co si aspoň soudci pamatují, nedošlo. Návrhy nebyly natolik kvalitní, co se týče tvrzení nebo důkazních návrhů. Bylo to právě jen v obecné rovině a žádné konkrétní důvody nedodali. My si nemůžeme vymýšlet a hledat důkazy,“ doplňuje Francová.

Pochybnost o správném přiřazení preferenčních hlasů se již v minulosti staly, a to při volbách do Poslanecké sněmovny ve Středočeském kraji. „Z minulosti víme, že pokud se soudy rozhodly k přepočítávání, tak se toho účastnilo opravdu hodně lidí. Nejvyšší správní soud, všichni soudci, a dokonce snad i další zaměstnanci, včetně vrátného, přepočítávali hlasy. Takže předpokládám, že tady by to vypadalo podobně,“ doplňuje právník Ondřej Preuss.

V minulých letech rovněž došlo k pochybení při jiných volbách. Některé hlasy pro konkrétního kandidáta byly započteny kandidátovi jinému.

Úspěch komunistů by změnil rozložení sil

Pokud by komunisté svůj návrh dokázali patřičně vysvětlit, a dokonce by se ukázalo, že některé hlasy byly přepočítány chybně, mělo by to vliv na jednání a utvoření většiny v zastupitelstvu Libereckého kraje.

„Jakákoliv, byť drobná vada, by mohla mít skutečně vliv na výsledek voleb, což by právě mohlo vést k tomu, že se soud rozhodne, že k přepočtu dojde. Pak samozřejmě záleží na tom, jak to vyjde. Ono se může třeba ukázat, že ve skutečnosti hlasů chybělo ještě více. Ale rozhodně při takhle malém rozdílu nelze vyloučit, že se skutečně zjistí, že tam nějaké hlasy třeba byly neoprávněně nezapočteny nebo byly započteny chybně,“ obává se Preuss.

„Výsledek hlasování ve volbách je možné soudně napadnout, pokud má osoba, která je podle zákona oprávněna návrh podat, za to, že došlo k porušení zákona, které hrubě ovlivnilo výsledek voleb či hlasování. Návrh je třeba podat nejpozději do deseti dnů po vyhlášení výsledků voleb do zastupitelstev krajů Státní volební komisí. Příslušný je krajský soud,“ upřesnila Hana Malá z odboru komunikace Ministerstva vnitra.

Doporučované