Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Komentář: Triumf ANO. Jestli chce vláda změnu, musí zapojit Kubu

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš ve volebním štábu ANO, snímek ze soboty 21. září.

Kampaň ANO dirigovalo prostinké heslo „Vrátíme vám, co vám Fialova vláda vzala“. Na suverénní vítězství to bohatě stačilo.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Republiková mapa vítězů krajských voleb se od té minulé moc neliší. V deseti ze třinácti krajů vyhrálo ANO. Třikrát byla první na pásce kandidátní listina spojená s vládní koalicí. Na první pohled žádná dramatická změna. Ale to je omyl - pod stejnou mapou vítězů se ve skutečnosti skrývá volební tirumf Babišova hnutí.

Na procenta celkem odevzdaných hlasů zvítězilo ANO tak jako Paroubkova ČSSD při „oranžové tsunami“ v krajských volbách 2008, všeobecně pokládané za drtivé vítězství. Z necelých 22 procent v roce 2020 ANO postoupilo na víc než 35 procent v roce 2024.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00).

Samozřejmě, výsledky se počítají v každém kraji zvlášť a celkové číslo je „jen“ informací, zprávou, vzkazem. Ale za rok se bude rozhodovat o vládě a krajské volby byly klíčovým testem, jaké karty se voliči chystají rozdat.

Vládní politici proti tomu, aby se regionální volby braly jako vysvědčení kabinetu, vehementně bránili, zatímco ANO se snažilo pojmout je přesně v opačném duchu. A tenhle výklad byl evidentně úspěšnější.

Laboratoří výsledků se stal největší, Středočeský kraj. Bašta ANO to nikdy nebyla, krajské volby 2020 vyhrál STAN. Na hejtmana letos ANO nominovalo poslance Tomáše Helebranta, na jehož (ne)známosti moc nezměnila ani volební kampaň, které místo lídra dominoval stínový premiér Karel Havlíček kandidující z posledního místa. Výsledek: jasné vítězství ANO s 33 procenty hlasů (před čtyřmi lety 19 procent).

To trochu referendum o vládě připomíná, ne?

Kampaň ANO dirigovalo prostinké heslo, které působilo, jako že ho vymysleli a schválili za pět minut u stolu, nebo autor naťukal do mobilu cestou v autobuse: „Vrátíme vám, co vám Fialova vláda vzala.“ Vlastně všechny kampaně, i ta ANO, byly tentokrát vedené jakoby na půl plynu, bez nějakých mnohamilionových investic, s chatrnou invencí. Billboardy ANO byly bez Andreje Babiše. Nepřišel ani do superdebaty. Zas tak drtivá opoziční mobilizace proti nepopulární vládě se - v téhle kampani - nekonala.

Ale k jasnému vítězství, v součtu vítězství na celé čáře, to ANO bohatě stačilo. Dojem z krajů ještě podpořily výsledky ze Senátu - tři kandidáti byli zvoleni už v prvním kole, dalším dvěma to těsně uniklo. Takové skóre Babišova strana ještě neměla.

Do příštích krajských koalic a obsazení hejtmanských křesel se posílení ANO ještě nemusí propsat tak markantně. V prvních povolebních hodinách je situace jako vždy nepřehledná a stejně jako před čtyřmi lety nemusí ANO zdaleka všude tam, kde vyhrálo, také „vládnout“. Ale jako příznivý výsledek by to politici Spolu v čele s Petrem Fialou mohli číst jen s hodně silnými růžovými brýlemi.

Úkaz krajských voleb, jihočeský hejtman Martin Kuba, vedl jako jediný kandidátku ODS bez spojenců, a zároveň se značkou ODS nijak vehementně nechlubil. Jihočeská ODS obdržela přes 47 procent hlasů, ze všech krajů nejvíc, ani ANO v Moravskoslezském tolik nedostalo.

Martin Kuba těsně před volbami sýčkoval, že ANO dostane „nálož hlasů“, což se ukázalo jako dobrý odhad. Jeho pozici ve straně volební výsledek posílil natolik, že Kubova oblíbená role regionálního kibice pražské vlády se zdá být neudržitelná. Ještě víc než dosud.

Kubův povolební výrok „myslím, že to je k velkému zamyšlení, jestli se dá politika dělat jen pražskou optikou, nebo se dívat na to, co lidi v regionech více trápí,“ stojí někde na půl cesty mezi chytrou horákyní a populismem.

S tímhle až do parlamentních voleb Martin Kuba prostě nevystačí. Pokud by to měl v úmyslu, dá se čekat, že dřív nebo později se rozběhne bohatá vnitrostranická diskuze na téma „tak nám tedy pojď do Prahy předvést, jak se to má dělat, anebo prosím tě už mlč, díky“.

Výklad některých politiků ODS, že regionální porážky by mohly za rok zmobilizovat vládní voliče a přinést lepší výsledek, působí spíš jako zbožné přání, respektive modlitba v duchu „všechno zlé je pro něco dobré“. ODS, potažmo koalice Spolu, bude mít asi ve volbách 2025 vážný problém. A jestli nevyužije Kubu nebo alespoň jeho volební know-how, bude mít problém docela určitě.

Doporučované