Hlavní obsah

Komentář: Nejde jen o jih. Hejtman Kuba táhne do hlavní šarvátky voleb

Petr Holub
reportér
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Dosavadní zkušenosti s Kubou zpochybňují, že se „Hamáčkův scénář“ sbližování s ANO znovu aktivuje.

Jihočeský hejtman Martin Kuba upadá do podezření, že hodlá rozbít trojblok Spolu a s ním celou vládní pětikoalici –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ protože vyhlásil, že v krajských volbách bude kandidovat sám za sebe a za ODS. To je ale přehnaná reakce.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Krajské volby nebývají jenom prostorem pro (často úspěšnou) exhibici opozičních stran, rovněž slouží jako užitečná generálka pro velké volby do Sněmovny. Před čtyřmi lety si v krajích pět stran (ODS, Piráti, STAN, lidovci a TOP 09) dokázalo, že je možné nejen porazit hnutí ANO Andreje Babiše, ale také se dohodnout na sestavení krajských vlád. Většinu mandátů získaly v jedenácti ze třinácti krajů a v deseti dokázaly domluvit společnou vládu.

Bylo to s pár výjimkami, když například v jižních Čechách nebo na Pardubicku dostali při sestavování krajské rady před Piráty přednost sociální demokraté. Přesto voliči pochopili, že při sněmovních volbách roku 2021 bude pět liberálních středo-pravých stran připraveno společnou rukou svrhnout premiéra Babiše a vyslyšet tak výzvu Milionu chvilek pro demokracii. Tím spíše, když se pětispřeží z krajů sdružilo pro boj o Sněmovnu do dvou předvolebních koalic, Spolu a PirStan.

Patřilo by k řádu věcí, kdyby jednotu pět stran demonstrovalo také v zářijových krajských volbách, nejlépe tím, že se už v krajích sdruží do předvolebních koalic. Jenže PirStan nepřipadá v úvahu poté, co voliči Starostů ve sněmovních volbách Piráty vykroužkovali. Spolu v čele s ODS se snaží a trojčlennou předvolební koalici ODS, KDU a TOP 09 letos postaví aspoň ve čtyřech krajích, z toho ve třech největších, a v dalších čtyřech nebo pěti pak členové Spolu nastoupí ve dvojici.

Jihočeský hejtman Martin Kuba tedy není jediný, kdo v některém z třinácti krajů povede samostatnou kandidátku ODS. Zřejmě je však jediným politikem původem ze stran vládní koalice, na jehož vítězství lze vsadit. Pokud tedy volby v jižních Čechách vyhraje a kandidátky Spolu v ostatních krajích, zvláště ve středních Čechách a na jižní Moravě, neuspějí, pak tím vládce Českých Budějovic přednese argument, proč se před volbami do Sněmovny v roce 2025 do předvolebních koalic nesdružovat. Z pohledu části ODS shodí projekt Spolu stranického šéfa Petra Fialy. Nebyl by nucen říct jediné slovo, fakta by mluvila za něj.

Přesto není na první pohled jasné, proč by měl Kuba po svém případném vítězství v krajských volbách automaticky jednat jménem ODS o budoucí celostátní koalici s ANO. Také v tomto případě ovšem nabídnou předběžnou odpověď volby do krajů, přesněji povolební vyjednávání o členech krajských rad. Není to tak dlouho, stalo se to počátkem roku 2017, když šéf středočeských sociálních demokratů Jan Hamáček nedbal na obviňování, že je zrádcem demokracie, a dohodl krajskou koalici s ANO za tiché podpory komunistů. O rok později už jako šéf celostátní ČSSD opakoval stejný manévr při skládání vlády.

Dosavadní zkušenosti s Kubou zpochybňují, že se Hamáčkem vyzkoušený scénář sbližování s ANO znovu aktivuje. Jihočeský šéf ODS s politiky ANO jistě jednat umí, přesto s Babišovým hnutím dosud nikdy koalici nesložil. Na krajské úrovni dává přednost TOP 09, lidovcům a jednomu ze sdružení starostů. Na českobudějovickou radnici přibral ještě Piráty. Hlasy voličů získané na jednobarevnou kandidátku ODS mu ovšem dávají možnost využít plán na koalici s ANO jako argument, kterým menší koaliční partnery přitlačí ke zdi.

Prozatím je jisté, že dosavadní hejtman jižních Čech bude mít volné ruce i po letošních krajských volbách. Výsledek jeho krajského vyjednávání může být předzvěstí toho, co čeká Česko po parlamentních volbách v roce 2025.

Doporučované