Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Klíčové momenty voleb. Všichni proti Babišovi, pád Pirátů, úspěch rebela Kuby?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

I letos lze očekávat, že vládní strany se budou Babišovo hnutí ANO snažit obejít a odsunout do opozice všude tam, kde to bude možné.

Seznam Zprávy sestavily seznam motivů, které se v pátek a v sobotu vyplatí během krajských voleb sledovat.

Článek

1. Vyšachují ostatní vítězné hnutí ANO?

Babišovo opoziční hnutí je favoritem voleb. Otázka zní, jestli úspěch dokáže proměnit ve skutečný zisk hejtmanských křesel. Před čtyřmi roky ANO vyhrálo v deseti krajích, ale získalo jen tři hejtmany (v Moravskoslezském, Zlínském a Ústeckém kraji).

I letos lze očekávat, že vládní strany se budou ANO snažit obejít a odsunout do opozice všude tam, kde to bude možné. Vědí, že vládním voličům spojenectví s Babišem hodně vadí a rok před sněmovními volbami by to mohli považovat za zradu.

2. Jak moc vyhoří Piráti?

Nejmenší vládní strana zažívá těžké časy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ propadla už v červnových volbách. A teď má její předseda Ivan Bartoš velký „průšvih“ s nepovedenou digitalizací stavebního řízení. Je tedy jasné, že Piráti jen těžko obhájí krajské pozice z minulých voleb.

Posledně, v roce 2020, byli na vrcholu slávy. Tehdy ve volbách získali 12 procent hlasů a celkem 91 mandátů krajských zastupitelů. Podle toho, jak moc teď propadnou, budou nespokojenci uvnitř strany tlačit na konec Ivana Bartoše ve funkci předsedy a možná i na odchod Pirátů z Fialovy vlády.

3. Jak moc uspěje Kuba na jihu Čech?

Jihočeský hejtman Martin Kuba, vnitrostranický oponent premiéra Petra Fialy, jde proti proudu. Žádná koalice Spolu, do voleb vede kandidátku samostatné ODS. Pokouší se získat nejen vládní, ale i opoziční voliče.

Pokud se mu to povede a získá třeba přes 30 procent hlasů, zesílí ve straně jeho názor, aby ODS i do sněmovních voleb šla sama, tedy bez lidovců a TOP 09. Záležet bude i na výsledku koalice Spolu ve čtyřech regionech, v nichž jde do voleb pod společnou značkou: Středočeském kraji, Moravskoslezském, Jihomoravském a Libereckém kraji.

4. Jihomoravská laboratoř

Situace na jihu Moravy hodně připomíná celostátní atmosféru –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ krajské volby tak mohou napovědět, jak to za rok může dopadnout ve velkých sněmovních volbách. Ani tak nejde o to, kdo z dvou hlavních rivalů skončí první na pásce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zda koalice Spolu, nebo hnutí ANO.

Rozhodující pro vznik nové krajské vlády bude spíše to, jestli se dostanou a jak silní budou potenciální koaliční partneři. Spolu tak musí držet palce Starostům a Pirátům, ANO zas bude čekat, zda se do zastupitelstva dostane Přísaha, SPD a komunisté.

5. Kdo bude předseda KDU-ČSL?

Volební výsledek lidovců, jejichž preference jsou dlouhodobě slabé, dozajista ovlivní dění ve straně. KDU-ČSL čeká přesně za měsíc sjezd v Olomouci, kde si bude volit nové vedení. Současný šéf Marian Jurečka je už měsícem pod velkým tlakem nespokojených kolegů.

Právě víkendové volby hodně napoví, zda Jurečka obhájí post předsedy. A volby také ukážou, jak silní jsou jeho případní vyzyvatelé: Jan Grolich, jenž obhajuje křeslo jihomoravského hejtmana a Jiří Čunek, který kandiduje na zlínského hejtmana.

6. Zůstane žena hejtmankou největšího kraje?

Velká bitva se vede mezi trojicí Spolu, STAN a hnutí ANO o Středočeský kraj. Region sice čelí náporu nových obyvatel, potýká se s nedostatkem míst ve školách nebo s rozbitými a přetíženými silnicemi, ale je prostě největší. A to jak rozlohou, tak rozpočtem (skoro 50 miliard korun ročně) nebo počtem obyvatel (1,5 milionu).

Jako jediný kraj má dnes v čele hejtmanku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Petru Peckovou z hnutí STAN. Jejím hlavním soupeřem o funkci je lídr Spolu, jímž je místopředseda Sněmovny Jan Skopeček z ODS. A pak neznámý poslanec ANO Tomáš Helebrant, za něhož dělal kampaň v regionu místopředseda hnutí Karel Havlíček.

Volební štáb Seznam Zpráv

Seznam Zprávy chystají volební studio, kam můžete přijít i vy. V sobotu 21. září od 13:30 budeme na pražském Boršově společně sčítat hlasy v krajských a senátních volbách a natočíme živé speciály vašich oblíbených podcastů. Chcete být u toho? Stačí vyplnit registrační formulář a zarezervovat si místo. Představí se vám podcasty Ptám se já, 5:59, Ve vatě, Vlevo dole a Šťastné pondělí. Těšíme se na vás!

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu probíhá v pátek 20. září (14:00 - 22:00) a sobotu 21. září (8:00 - 14:00). Druhé kolo senátních voleb proběhne o týden později, tedy v pátek 27. a sobotu 28. září.

Aktuální dění sledujeme v online reportáži

Doporučované