Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Kde se ANO skutečně dostane k moci a kde Babiše vyženou do opozice

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andreje Babiše a jeho ANO ve většině krajů při sestavování koalic není možné vynechat.

Vítězné ANO nelze ve většině krajích obejít a odsunout do opozice. Babišovo hnutí si tak může vybírat, s kým bude v regionech vládnout. Někde však přesto i přes volební vítězství vysoce pravděpodobně skončí v opozici.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve dvou krajích má ANO většinu křesel v zastupitelstvu a nikoho dalšího nepotřebuje. Aktuálně se největší bitva o post hejtmana vede ve středních Čechách. A nepřehledná situace je i na Vysočině. Seznam Zprávy přinášejí přehled, jak běží dohadování koalic v regionech.

Středočeský kraj: Rozhodne třetí Spolu

O vládě nad největším regionem rozhodne koalice Spolu, ačkoliv si zde výrazně pohoršila a skončila na třetím místě. Její lídr Jan Skopeček má nabídky na spolupráci jak od STAN, tak od ANO.

I když ve Středočeském kraji vyhrálo ANO s překvapivě silným ziskem 33,4 procenta hlasů, v 65členném zastupitelstvu má těsnou většinu 33 křesel dvojice STAN a Spolu. Ta v regionu vládne doposud.

Starostové chtějí pokračovat a už Spolu předložili nabídku - chtějí mít v radě kraje šest křesel včetně postu hejtmanky pro Petru Peckovou, koalici Spolu nabízejí zbývajících pět pozic.

„My jsme nabídli více, přestože čistě matematickým přepočtem by Spolu náležely jen čtyři posty. A hejtmanský post? Já jsem obdržela o jedenáct tisíc preferenčních hlasů víc než pan Skopeček. Voliči tedy vzkázali, že chtějí, abych ve funkci hejtmanky pokračovala,“ řekla Pecková.

Nabídka se ale zatím občanským demokratům moc nelíbí, požadují více velkorysosti - aby jedni měli hejtmanku a druzí většinu v radě. „Že bychom z představy Starostů byli dramaticky nadšeni, to nikoliv. Ale v jednání s nimi budeme dál pokračovat. Nyní budeme jednat s hnutím ANO a také uvnitř naší strany a našimi zastupiteli, jaká varianta se jim zdá přijatelná,“ řekl Skopeček.

Vedení vládních stran - Petr FialaVít Rakušan - hodně tlačí na to, aby se Starostové a ODS dohodli a vítězné ANO odsunuli do opozice. Babišovo hnutí se nechce vzdát. Ví o nespokojenosti občanských demokratů, a tak přispěchali s vlastní nabídkou.

Láká ODS na hejtmanský post pro Jana Skopečka a samo požaduje většinu v radě v poměru ANO 8, Spolu 3. „Pro nás je důležité, aby kraj šel dopředu, ne funkce hejtmana,“ vábí občanské demokraty krajský lídr ANO Tomáš Helebrant.

Výjimečný Jihočeský, Jihomoravský a Liberecký kraj

Vládní strany dokázaly zvítězit pouze ve třech krajích - a už je jasné, že u moci tam zůstanou jejich hejtmani. Martin Kuba z ODS na jihu Čech to má nejsnazší, protože získal přes polovinu křesel v zastupitelstvu. Sestaví tak jednobarevnou vládu, s nikým nemusí domlouvat koalice.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00).

„Ale nechceme opozici úplně vyšachovat, nabídneme místa ve výborech. A uvažujeme také o nějakém zapojení stran, které skončily těsně pod pětiprocentní hranicí,“ říká Kuba a na mysli má hlavně TOP 09 a lidovce.

V Jihomoravském kraji zůstane hejtmanem Jan Grolich z KDU-ČSL, jenž vedl vítěznou kandidátku Spolu. Už se dohodl se Starosty na vytvoření krajské vlády. K definitivnímu podpisu je ještě potřeba rozdělit křesla v radě, což tak hladce nepůjde.

„Nemyslím, že bychom měli v programu nějaké rozpory. Myslím, že se na tom domluvíme velice rychle,“ doufá Grolich. Snaží se, aby se Starostové s necelými šesti procenty hlasů necítili v krajské vládě jen jako doplněk, na něhož zbydou „ohlodané kosti“.

A v Libereckém kraji zůstane hejtmanem už čtvrté volební období Martin Půta z hnutí STAN, respektive Starostů pro Liberecký kraj. Na nové regionální vládě se už dohodl s koalicí Spolu.

Situaci komplikuje komunistické Stačilo!, jemuž chybělo pouhých osm hlasů k překonání pětiprocentní hranice. Šéfka KSČM Kateřina Konečná chce nechat u soudu hlasy přepočítat.

„Počkáme na rozhodnutí nezávislého soudu, který podané argumenty vyhodnotí a nějak rozhodne. Očekávám, že se určitě oddálí ustavující zastupitelstvo,“ řekl Půta.

Vary a Ostrava: Dominantní ANO nikoho nepotřebuje

V Karlovarském a Moravskoslezském kraji vyhrálo hnutí ANO tak dominantním způsobem, že má samo většinu křesel v zastupitelstvu a může regionální vládu postavit samo.

„Je to famózní výsledek,“ září lídryně karlovarské kandidátky Jana Mračková Vildumetzová. Přesto říká, že se chce se všemi subjekty v novém krajském zastupitelstvu sejít. „Vždycky jsme se tak chovali a vždy se chovat budeme. Pozveme je ke stolu a budeme se s nimi bavit o našem programu. Čas nás teď k ničemu netlačí,“ poznamenala Mračková Vildumetzová.

Stejné je to v Ostravě: Babišovo hnutí má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu rekordních 35 křesel. O jedenáct víc než po minulých krajských volbách. „Je to opravdu super výsledek. Něco takového jsem nečekal,“ raduje se staronový hejtman Josef Bělica z ANO.

A jinde to bez ANO nejde

V ostatních regionech je už jisté, že bez ANO sestavit příští krajské rady nepůjde. Babišovo hnutí si tam může vychutnávat pozici „bohaté nevěsty“, po které tolik toužilo. A bude si vybírat, zda to dá dohromady raději s vládními stranami, nebo dá přednost partnerům z opozice.

Třeba v Královéhradeckém kraji vítězné ANO plánuje koalici s uskupením pod názvem Silní lídři pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši) v čele se současným hejtmanem Martinem Červíčkem. „Jsem rád, že nás nikdo nemůže obejít,“ pochvaluje si tamní lídr ANO Petr Koleta.

Komplikovanější situace je na Vysočině. Vítězné ANO si také může vybírat, s kým bude chtít koalici sestavit - jenže ne všem místním členům se líbí zvažované spojenectví se Stačilo! a SPD. Druhu možností je dát se dohromady se sociální demokracií a se Starosty. Jenže těm se do paktování s  Babišovým hnutím také moc nechce.

V luxusní pozici je pak ANO v Ústeckém a Olomouckém kraji, kde mu většina křesel unikla o jediný mandát. Sehnat partnera, který jej doplní, nebude problém.

Pardubice: Sociální demokracie žije

V Pardubickém kraji sice také vyhrálo ANO, ale post hejtmana udrží Martin Netolický, místopředseda sociální demokracie, který skončil na druhém místě. Vznikne tam široká koalice, v níž se Dušan Salfický z ANO spokojí s rolí náměstka. Do opozice se přesouvá STAN.

„Koalice čtyř subjektů by měla zaručit stabilitu. Výsledek je těžký kompromis ze všech stran, kdy každý musel slevit ze svých požadavků,“ řekl Netolický.

Doporučované