Hlavní obsah

Jede na sebe. Kuba chce na jihu dokázat, že ODS porazí Babiše i bez Spolu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Martin Kuba tvrdí, že na koalice typu Spolu „doplácí paradoxně strany, které do nich přinesou nejvíc procent.“ Proto není jejich zastáncem.

Krajské volby ukážou, jestli odlišná strategie jihočeského hejtmana Martina Kuby – totiž sázka čistě na značku ODS –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ skutečně dlouhodobě funguje. A jestli bude stačit na hnutí ANO Andreje Babiše.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ačkoliv jihočeský hejtman Martin Kuba opakovaně odmítá vstup do celostátní politiky, v ODS je chtě nechtě vnímaný jako alternativa vůči předsedovi Petru Fialovi.

Na něm sice oceňuje, že jako premiér dokáže udržet vládní pětikoalici pohromadě, ale vytýká mu například slabý tah na branku, mizerný marketing a komunikaci, laciný program „Antibabiš“ nebo chybějící ambici udělat z ODS zase velkou třicetiprocentní stranu.

Krajské volby na Seznam Zprávách

Krajské volby 2024. Přinášíme nový seriál Seznam Zpráv. Reportáže a analýzy z jednotlivých krajů. Jaká témata rozhodují v regionech? Kdo jsou hlavní hráči? Jak vypadá místní kampaň? Sledujeme v regionech zblízka.

Foto: Shutterstock.com

Krajské volby se uskuteční 20. a 21. září.

Proto teď bude docela důležité sledovat, jak si Kuba se svou odlišnou strategií povede v zářijových krajských volbách. ODS v jižních Čechách kandiduje samostatně –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Kuba chce ukázat, že i bez koalice Spolu lze vyhrát volby.

„Pořád si myslím, že spojování do koalic jen proto, aby vyšla lepší čísla a bylo víc křesel, není cesta,“ argumentuje Kuba. „Nakonec tak často vznikají koalice, kde největší vliv mají strany s nejmenšími procenty. Nejvíc na to doplácí paradoxně strany, které do koalic přinesou nejvíc procent a zastupují největší část společnosti.“

„Fiala? Respektujeme se“

I přes tyto výhrady k vedení Martin Kuba dokola odmítá, že by teď měl ambice jít do Prahy. Argumentuje malým synem a hlavně tím, že ho práce v regionu prostě víc baví. Jaký tedy má vztah s premiérem a šéfem ODS? „Petr Fiala připouští, že se na řadu věcí díváme jinak a každý volíme jiné postupy, ale respektujeme se.“

Martin Kuba vedl jihočeskou kandidátku samostatné ODS do krajských voleb už před čtyřmi roky. Tehdy získal 17,5 procenta hlasů a skončil těsně na druhém místě za ANO. Babišovo hnutí ovšem odsunul do opozice, krajskou „vládu“ sestavil s ostatními a stal se hejtmanem. O dva roky později v komunálních volbách v Českých Budějovicích už ODS vyhrála s vysněnými téměř 30 procenty.

V letošních volbách má šanci potvrdit, že jeho cesta v regionu funguje. Podle sociologů se Kubovi daří získávat nejen voliče ODS, ale také příznivce ostatních politických stran. „On je jako jeden z mála hejtmanů ve svém kraji fenomén. Podobně je na tom možná ještě Martin Půta v Libereckém kraji a svého času také Jiří Čunek ve Zlínském,“ říká Michal Kormaňák z agentury Ipsos.

Krajské volby 2024

Volby do krajských zastupitelstev probíhají každé čtyři roky, a to ve všech krajích ČR vyjma hlavního města Prahy. Kandidovat mohou pouze politické strany, hnutí a jejich koalice. Příští krajské volby proběhnou společně se senátními volbami 20. a 21. září 2024.

Tomu odpovídá i kampaň ODS v regionu, která je postavena výhradně na Kubovi. On sám skoro vůbec neútočí na konkurenty a snaží se poukazovat jen na svůj výkon, co všechno udělal. Na billboardu s jeho fotografií je heslo Hejtman pro všechny Jihočechy a nápis Kuba 2024. Malé logo strany téměř není vidět –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a pro jistotu je tam napsáno „jihočeská ODS“ a „Tým Kuba“.

„Dobrý výsledek bude vítězství ve volbách, procenta nedokážu vyjádřit, z části bude rozhodovat i celorepubliková nálada,“ odpovídá Kuba ve své hejtmanské kanceláři na dotaz, co bude považovat za úspěch. „Bude to samozřejmě těžké, protože opoziční hnutí ANO dlouhodobě celorepublikově vykazuje přes 30 procent preferencí,“ dodává. Vládní strany to podle něj v každých krajských volbách automaticky mají složitější.

Foto: FB M. Kuby

Kuba hraje čistě na sebe. Na jeho volebním plakátu se malinké logo ODS krčí v rohu. O Spolu ani zmínka.

Právě ANO coby hlavní konkurent se v kampani chce vůči ODS vymezovat víc než vlastním programem právě konkrétním útokem na hejtmana Kubu. „My jdeme do krajských voleb se silným týmem zkušených odborníků, naším cílem není stavět na jednom člověku,“ dobírá si Kubu lídr kandidátky ANO Roman Kubíček, který je zároveň poslancem a také českobudějovickým zastupitelem.

Na týmovost sází i další konkurenti –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a zároveň současní Kubovi partneři z dosavadní krajské rady. Jde vlastně o „zbytek“ koalice Spolu, tedy o TOP 09 a lidovce. Ti k sobě přibrali ještě úspěšné lokální hnutí Tábor 2020 a vytvořili sestavu nazvanou Společně pro jižní Čechy. Jejím lídrem je Pavel Klíma z TOP 09, poslanec a také hejtmanův náměstek pro školství a sport.

Protože hejtman Kuba hodně sází na témata, jako jsou ekonomika, doprava a zdravotnictví, Klíma se chce odlišit sázkou na moderní středoškolské vzdělávání. „Jsem také rád, že se nám podařilo dát dohromady pestrou kandidátku výjimečných osobností z mnoha oblastí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ máme tam starosty, lidi ze školství, zdravotnictví, nebo sociálních služeb,“ říká Pavel Klíma.

Kubovu cestu samostatné kandidatury zvolila ODS celkem v pěti krajích. Pod značkou Spolu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ke spokojenosti Petra Fialy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jdou občanští demokraté do zářijových voleb ve čtyřech regionech. Ve zbývajících je to pak kombinace koalic vždy jen jedním ze spojenců, buď s KDU-ČSL, nebo s TOP 09.

Doporučované