Hlavní obsah

Jak Babiš, Schillerová a Havlíček startovali kampaň místo krajských lídrů

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Hnutí ANO zahájilo kampaň do krajských voleb v jihomoravských vinicích. Vidět byly především čelné tváře hnutí.

Hnutí ANO v čele s Babišem i celostátními politiky zahájilo ostrou fázi kampaně do krajských voleb v Havraníkách na jižní Moravě. Krajští lídři se ukázali v závěsu celostátních lídrů.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Je rázovitý a přímý. Důrazný a neústupný.“ „Nekýval vládě, jako to dělá celá řada hejtmanů.“ „Vidíte 13 našich odvážných. Jsou to lidé pracovití, odborně zdatní, nebojí se střetu.“

Uprostřed jihomoravských vinic a se vzletnými hesly na adresu krajských lídrů ve středu odstartovalo hnutí ANO ostrou fázi kampaně do krajských voleb.

Na pódiu nedaleko Havraníků na Znojemsku však měly ústřední slovo tři hlavní tváře hnutí ANO. Předseda Andrej Babiš a jeho nejbližší spolupracovníci Alena Schillerová a Karel Havlíček pojali akci jako předvolební show.

„Vinice jsou symbolem tvrdé práce. A to přesně čeká nás po krajských volbách, pokud je vyhrajeme,“ odůvodňuje Alena Schillerová pódium a velké reproduktory uprostřed žlutavých polí.

Exministryně financí se s bývalým dvojministrem ujímají role moderátorů a v duchu někdejšího úspěšného pořadu o psích kamarádech představují jednotlivé krajské lídry v superlativech.

Jedno heslo se však ve 30stupňovém vedru vrací opakovaně. „Vrátíme vám, co vám Fialova vláda vzala.“

Sázka na nejznámější obličeje

Hnutí ANO podobně jako v předešlých krajských volbách sází na celostátní linku a své nejznámější obličeje.

A tak se z billboardů vedle středočeského lídra Tomáše Helebranta směje na voliče exministr Havlíček.

Stejně tak na jižní Moravě zastiňuje lídryni a odvolanou znojemskou starostku Ivanu Solařovou krajská předsedkyně Alena Schillerová.

„Máte pravdu, že jsme asi nejaktivnější. Ostatní mají velké rezervy na sítích. Já jsem první, Alenka s Karlem mě dohání,“ reaguje se smíchem na dotaz k celostátním tvářím Andrej Babiš a pak odvádí řeč na televizní debaty.

Právě sociální sítě předseda ANO v kampani preferuje. „Budeme mít skvělé videjko s kandidátem do Senátu a známým doktorem Janulíkem. Do konce týdne bude venku,“ dodává Babiš.

„Nejsme na billboardech sami. Jsme vždycky s těmi kandidáty. Říkáme tím, že je podporujeme. Protože jsme známější tváře, říkáme, že jsou to ty správné tváře. Jsme týmoví hráči,“ vysvětluje exministryně financí.

„Logická sázka na hvězdy“

Politolog Masarykovy univerzity Otto Eibl považuje postup vedení ANO za logický. „Protože si vypěstovali všeobecnou známost těchto celostátních politiků. Investovali do toho hodně úsilí a na nižších úrovních nemají tak známé lidi. To samozřejmě vědí, a proto dávají přednost tvářím, které jsou v médiích často a jsou reprezentanty opozice vůči současné vládě,“ říká.

Schillerová na jižní Moravě, odkud pochází, kryje záda exstarostce Znojma Ivaně Solařové. Hnutí tam po rozkolu v městské radě v srpnu skončilo v opozici. Solařová to označila za převrat. Kvůli údajnému uplácení některých zastupitelů padala trestní oznámení a případ vyšetřuje policie.

„Pak byla přesně podle devadesátkových not odvolána,“ komentuje na pódiu Schillerová konec Solařové.

Krajské volby 2024

Volby do krajských zastupitelstev probíhají každé čtyři roky, a to ve všech krajích ČR vyjma hlavního města Prahy. Kandidovat mohou pouze politické strany, hnutí a jejich koalice. Příští krajské volby proběhnou společně se senátními volbami 20. a 21. září 2024.

Podle exstarostky změny zinscenovali lidé ze stejných stran, které vládnou kraji. V krajské radě zasedají lidovci v čele s hejtmanem Grolichem, ODS a Svobodní, Piráti a STAN.

„Grolich je komik“

Hejtmana Grolicha neprovázely výraznější skandály, přesto jej lídři ANO označují za stand-up komika bez výsledků. „Doufám, že občané uvidí rozdíl mezi stand-up komikem, za nímž nejsou výsledky, a seriózní konzervativní političkou, která bude pracovat od rána do večera. Jak to dělala ve Znojmě, než ji skupina, co tam vládne 25 let, odvolala,“ tvrdí Schillerová.

Eibl připomíná, že na jižní Moravě před Grolichem čtyři roky hejtmanství vedl Bohumil Šimek z hnutí ANO. „Toho po čtyřech letech ve funkci nikdo neznal. Grolich je pravým opakem. Dělá všechno pro to, aby nesešel z očí. ANO funguje jako značka, která přitahuje nespokojenost ne skrze osobnosti, ale ten étos, který nesou,“ vysvětluje Eibl. Podle něj jsou krajští lídři ANO personálem, který garantuje styl celostátní politiky.

Podívejte se na středeční zahájení kampaně:

+6

Mimochodem, co do volebního výsledku bylo hnutí ANO úspěšné už před čtyřmi lety, kdy v kampani z vládních pozic prezentovalo desítky milionů investic do krajů. Tehdy ovládlo deset ze 14 krajů, nicméně přetavilo výsledky „jen“ ve 3 hejtmany.

„Pro nás bude úspěch zopakování výsledků před 4 lety a počet hejtmanů. Pokud budeme mít o hejtmana navíc, bude to úspěch,“ říká Babiš.

Z pódia zaznívají tvrdé slovní direkty vůči Fialově vládě. Podle lídrů ANO vláda Petra Fialy porušila „snad všechny své předvolební sliby“ a udělala z Česka „skanzen drahoty a ekonomické stagnace.“

Babiš: Jabloneckého exprimátora prověřím

„Je to nejneschopnější vláda v dějinách České republiky,“ hřímá Babiš.

Nicméně povolební spolupráci v krajích se zástupci vládních stran a priori lídři ANO nevylučují. „Nebudeme říkat, s kým a jak. Jsme protikorupční hnutí a chceme tuto politiku realizovat na úrovni krajů,“ zdůrazňuje Babiš.

S kolegy přitom i před letošními volbami řeší korupční skandál. Z ANO byl vyloučen chomutovský primátor Marek Hrabáč, obviněný z korupce. Jako lídra krajské kandidátky na Ústecku jej narychlo vystřídal místopředseda ANO Richard Brabec.

Babiš v tomto případě neskrývá rozmrzelost. Stejně jako v případě kandidáta ANO do senátních voleb Milana Kroupy. „Takové lidi nechceme,“ hřímal v minulosti nad stejným člověkem, když Kroupa před lety po korupční aféře skončil jako jablonecký primátor.

Teď chce Babiš prověřit, jak se Kroupa znovu na kandidátku dostal. „To je správná otázka. Včera jsem to komunikoval v rámci předsednictva. Řekl, že byl zproštěn viny, k ničemu nedošlo. Je to ještě k debatě. Je to odpovědnost krajských organizací, ale chci o tom vědět víc,“ reaguje.

Také na hotelové zahrádce na okraji Havraníků - jen pár stovek metrů od pódia, kde ANO kampaň odšpuntovalo, na Babiše čekají příznivci. „Nejdřív jsme mysleli, že je tady nějaká svatba,“ smějí se fandové s čepicemi „Sorry jako.“

„To ne. Já jen všude oddávám,“ směje se Babiš.

Pak mizí za stranickými lídry v útrobách hotelu. A večer pokračuje do Moravskolezského kraje.

Doporučované