Hlavní obsah

„Historické spojení národovců.“ SPD a PRO ke společné kandidatuře do krajů

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zahájení kampaně SPD.

Opoziční SPD do krajských voleb získalo několik dalších partnerů. Kromě už vyzkoušené Trikolóry se na jeho kandidátkách v některých krajích objeví i lidé od Svobodných nebo ze strany PRO Jindřicha Rajchla.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Tyto volby by měly být referendem o Fialově vládě,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura. Kandidáty na hejtmany budou ve velké části regionů poslanci za hnutí SPD v čele s předsedou poslaneckého klubu Radimem Fialou, který bude kandidovat ve svém Olomouckém kraji.

Na vizuálech, které kampaň doprovodí, se SPD drží své osvědčené grafiky, za hesla zvolili „Česko proti drahotě“ a „Proti asociální vládě“.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Tomio Okamura a Jindřich Rajchl půjdou spolu do kampaně.

„Chceme uspět a uspějeme,“ řekl Radim Fiala, podle nějž by měl být rozpočet na krajské volby ve výši asi 25 milionů korun. Předseda Okamura už dříve avizoval, že on i jeho spolustraníci budou před volbami hodně vidět, budou se setkávat s voliči osobně a jezdit za nimi do regionů. I toto by mělo být součástí takzvaného „turba“, které slíbil zařadit po neúspěšných eurovolbách, kde hnutí získalo jen jednoho europoslance.

Jak hledají spojence SPD a PRO, jsme už psali zde:

Příliš úspěšní v eurovolbách nebyli ani jeho noví partneři, se kterými nyní staví kandidátky. Ve třech krajích –⁠⁠ Olomouckém, Jihomoravském a Královéhradeckém se na kandidátce objeví Svobodní, do sedmi krajů pak budou kandidovat se stranou PRO.

Její předseda Jindřich Rajchl označil novou spolupráci za „historické spojení na národně konzervativní scéně“. Ocenil, že se podle něj jednání zdařila v rekordně krátkém čase. Na dohodnutí spolupráce strany měly necelý měsíc od nepovedených voleb do Evropského parlamentu.

„Dokázali jsme najít shodu. Přejí si to tak voliči, kteří nechtějí, abychom je přesvědčovali, kdo z nás je lepší, ale abychom táhli za jeden provaz a ukončili toto smutné období,“ řekl Rajchl.

Předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová dodala, že nové seskupení je prý jedinou reálnou opozicí v Česku.

Hnutí SPD má nyní své zastupitele v devíti ze 13 krajů, celkem má 35 křesel. „Naším cílem je obhájit a jakékoliv navýšení bude úspěchem,“ uvedl Tomio Okamura.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

V koalici je také šéfka Trikolóry Zuzana Majerová.

SPD v krajských volbách

SPD + Trikolóra + PRO + Svobodní: Olomoucký kraj (lídr Radim Fiala), Jihomoravský kraj (lídr Zdeněk Koudelka), Královéhradecký kraj (lídr Rostislav Jireš)

SPD + Trikolóra + PRO: Ústecký kraj (lídr Jaroslav Foldyna), Středočeský kraj (lídr Jiří Kobza), Vysočina (lídr Radek Koten), Moravskoslezský kraj (lídr Jan Síla), Pardubický kraj (lídr Marcel Dlask), Jihočeský kraj (lídr Jan Kadlec)

SPD + Trikolóra: Karlovarský kraj (lídryně Karla Maříková), Plzeňský kraj (lídryně Marie Pošarová), Liberecký kraj (lídr Michal Švarc)

SPD samostatně: Zlínský kraj (lídr Lubomír Nečas)

Doporučované