Hlavní obsah

Glosa: Šlachta trucuje. Proč za sebe na ČT posílá debatovat Soukupa

Tereza Povolná
On-line editorka
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Trucující šerif z Boskovic Robert Šlacha za sebe do televizní bitvy vyslal Jaromíra Soukupa (na snímku).

Kvůli své kandidatuře do Senátu se čtvrteční Superdebaty na ČT nesmí účastnit předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. Jedinečnou příležitost pokusit se v krátkém čase rozvrátit další tuzemskou televizi tak dostal Jaromír Soukup.

Článek

Senátním a krajským volbám, které prezident Pavel svolal na třetí zářijový víkend, tradičně předchází velká politická diskuze na zpravodajském kanálu veřejnoprávní televize. Ve čtvrtek večer přijedou do Brna debatovat zástupci deseti nejsilnějších politických uskupení v zemi – předsedové (za SPD, STAN, KDU-ČSL, Piráti) i předsedkyně (za KSČM a TOP09), místopředsedkyně (za ODS a ANO), jeden řadový člen (za SOCDEM) a pak taky Jaromír „budu všechno, co si budeš přát“ Soukup.

Naplánovat předvolební debatu určitě nepředstavuje pro produkci České televize jednoduché zadání. Musí si vyjít vstříc s ostatními konkurenčními stanicemi v otázce vysílacího času, což například při prezidentském klání v lednu 2023 vyústilo v přestřelku s Novou. Musí si umět poradit i v případě, že jeden ze dvou kandidátů nejprve teatrálně odmítne účast, aby se poté v plné parádě zjevil jen pár minut před vysíláním. Nesmí porušit zákonné moratorium, a to vůbec nejdůležitější – musí umět udělat debatu divácky zajímavou. Ačkoliv se dělníkům veřejné služby daří držet laťku těchto přenosů vysoko, umí si zároveň výborně sami sobě naházet klacky pod nohy, když vyrukují s vlastními obskurními pravidly.

Připomeňme letošní diskuzi na ČT24 v předvečer hlasování do europarlamentu. Ze zcela nepochopitelných důvodů na ni tehdy televize pozvala lídry sněmovních stran, tedy „výherce“ podstatou naprosto odlišných voleb z roku 2021. Tento dramaturgický kotrmelec nejenže zapříčinil přítomnost tří osob z jedné kandidátní listiny – vládní koalice SPOLU – a jejich až potupně okaté početní zvýhodnění, ale s tím i ruku v ruce jdoucí nepřítomnost zástupců některých jiných do Bruselu kandidujících subjektů.

Na zpravodajství se po odvysílání snesla oprávněná kritika ze všech směrů a skoro to vypadalo, že se instituce z nastavování netaktických kritérií poučí. Není tomu tak, což se projevuje právě v těchto dnech.

O místo v horní komoře za břeclavský obvod číslo 56 se v pátek a sobotu popere šéf Přísahy Robert Šlachta. Jeho kandidátský status mu podle pravidel, která ČT představila, přímo zabraňuje v superdebatě účinkovat.

Na diskuzní večírek se zkrátka nesmí dostavit nikdo, jehož jméno je natisknuté na volebních lístcích pro nadcházející volby. Vzhledem k tomu, že svá jména mají natisknutá na lístcích napříč různými kraji republiky i členové a členky užšího vedení tohoto občanskopolicejního hnutí, rozhodl se vzpurný filuta Šlachta pořádně otestovat pravidla ČT. Jako svého zástupce místo náhodného řadového člena vyslal vždy ochotného přítele po boku. Pověřený Jaromír Soukup se tedy ve čtvrtek večer po moderátorovi, zahrádkáři, kuchaři, boxerovi, motorkáři a majiteli fitness centra inkarnuje do politického debatéra.

Systém vysílání úplně kohokoliv do předvolebních klání vybízí k zajímavé revoluční myšlence, která by se na Kavčích horách mohla uchytit: Co kdyby televize příště vyžadovala pro změnu už jen výhradně zástupce lídrů?

ODS by do vysílání mohla vyslat svého nevylučitelného člena Pavla Novotného. Řeporyjský starosta, který sem tam utrousí výzvu k bombardování civilistů, občas popřeje a vyvěští smrt těžce nemocným, se občanským demokratům dokáže postarat o ukázkovou reprezentaci.

TOP09 nejprve pomyslí na ministra pro vědu Marka Ženíška, jenže poté moudře vyhodnotí, že je ho na rozdíl od zahanbené předchůdkyně Heleny Langšádlové všude plno, takže vsadí na jistotu a do ČT zašlou hologram Václava Havla. Lidovci povolají přítelkyni Janu Jochovou, která s díky odmítne a raději pošle zástupce zástupkyně, tedy svého manžela.

Za hnutí ANO se dostaví žokej Váňa, což Karel Havlíček obrečí. SPD okouzlí diváky šarmem svého podporovatele herce Zdeňka Godly nebo svým zdaleka nejproslulejším voličem Jaromírem Baldou. Za Stačilo! nastoupí nadějná agitátorka Jaroslava Obermaierová, která si hlubokou přízeň komunistů získala výroky „kvůli drahým energiím přemýšlím nad sebevraždou a důchod mi nestačí na Maledivy“.

Piráti a STAN po nekonečných svárech uzavřou společnou dohodu. Jako cenu útěchy za neproměněné eurokomisařské posty dostanou možnost se voličům po čase zase ukázat jedničky z červnových voleb Danuše Nerudová s Marcelem Kolajou. A nesmíme zapomenout na sociální demokraty. Ti ovšem mohou klidně vyslat i právoplatného předsedu, protože většina diváků stejně dávno nemá ponětí, co je SOCDEM a kdo je Michal Šmarda.

Nechme se překvapit, jaké neotřelé aranžmá Česká televize zvolí už příští rok před soubojem o dvě stě poslaneckých křesel. Snad nechtěně nevytvoří zbytečnou záminku pro další kolo stále vyhrocenějších rozprav o úloze a potřebě kvalitního veřejnoprávního média.

Doporučované