Hlavní obsah

Glosa: Neptejte se nás, jak jsme vládli. Ti před námi byli ještě horší!

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Hejtmanka Petra Pecková nedlouho po svém nástupu na krajský úřad.

Proč se musím koukat, jak Petra Pecková poskakuje s hadicí kolem kusu asfaltu?

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hejtmanka Petra Pecková sbírá na sociálních sítích lajky s mytím auta. Stříká vodu z hadice někde u myčky a pointu dodá text: „Hejtmanské auto, s kterým jezdí manžel, už potřebovalo trochu umýt.“ Přitom v myčce žádné auto není.

Není to vtip ani dobrý, ani špatný, takový průměrný. Jde zjevně o narážku na jednu z afér předchozí hejtmanky, jejíž služební auto používal manžel. Což byla aféra v médiích hodně omletá, i když reálně to bylo asi to nejmenší, co lidem bydlícím ve Středočeském kraji mohlo vadit.

Exhejtmanka Jaroslava Jermanová vládla kraji špatně. Rozhazovala peníze za nejrůznější analýzy či poradenské služby, o nichž jsme se nikdy nedozvěděli, k čemu přesně byly dobré. Nedařila se údržba silnic, možná největší bolest kraje, naopak budila podezření nejasnými zakázkami. V době pandemie v roce 2020 byl kraj Jermanovou řízen podobně zmatečně jako celá země Andrejem Babišem. Stručně řečeno, Jermanová dobrou hejtmankou nebyla.

Oproti své předchůdkyni působí Pecková jako otevřená a pracovitá politička. Nebo aspoň mám takový pocit jako neangažovaný pozorovatel a konzument médií. Za čtyři roky musí mít Pecková a STAN pěknou řádku úspěchů, které teď stačí pouze vytisknout na billboardy. Nebo na předvolební letáky. Že ano? Že to tak je?

Tak proč se musím koukat, jak Petra Pecková poskakuje s hadicí kolem kusu asfaltu a proč je na billboardech STAN napsáno, že důvodem, proč tuto stranu volit, je to, aby nevyhrála strana, která už v kraji čtyři roky nevládne? Proč na startu kampaně v Praze na Smíchově Pecková říkala, že se „nesmí vrátit vláda papalášů a kmotrů“?

Středočeský kraj na hejtmany v minulosti velké štěstí neměl. Osm let mu vládl Petr Bendl, kterého si taky pamatujeme spíš kvůli aférám než čemukoli jinému. Měřeno fungováním úřadu vypadal kupodivu jako celkem schopný hejtman David Rath, ale toho, jak známo, jednoho večera odvezli jako přistiženého korupčníka do vazby. Následovaly tři rychlé „nuly“ z ČSSD. Po nich nastoupila Jermanová.

Středočeský kraj je problematický sám o sobě. Což naznačuje už to, že úřadující hejtmanka zahájila svou kampaň v Praze, tedy mimo hranice kraje. Tam má také krajský úřad sídlo. Chápu, že je to praktické, ale zároveň to potvrzuje, že jde o region bez centra a bez identity. Totéž platí i o voličské základně. Tu tvoří Středočeši, z nichž velká část dojíždí za prací do Prahy, a pak Pražané, kteří naopak do kraje dojíždějí za bydlením.

I proto má kraj s metropolí napjaté vztahy. Řidiči si navzájem ucpávají silnice i ulice a dohady jsou i kvůli dojíždění středočeských žáků a studentů do pražských škol. Z galerie sedmi hejtmanů na mě Petra Pecková působila vždy nejkompetentněji a lidsky nejsympatičtěji. Tím spíš mi vadí, že ona ani STAN nemají dost sebevědomí, aby se prezentovali svou prací – místo toho straší návratem ANO.

Peckové stranický šéf Vít Rakušan říká, že krajské volby nejsou referendem o vládě a že voliči by se měli soustředit na výsledky politiků v regionech. Tak proč se tím STAN v kampani neřídí? Zároveň se obávám, že je to předzvěst toho, co nás čeká před volbami do Sněmovny v příštím roce.

Totiž že se ani v předvolebních kampaních vládních stran nedozvíme, co za čtyři roky udělaly správně, kde jsou jejich úspěchy a kladné body. A místo toho nás budou strašit Babišem a jeho případným – asi celkem pravděpodobným – povolebním spojenectvím s extremisty. Možná se domnívají, že to bude stačit. Nejsem si tím jistý.

Babiš opouštěl premiérský post jako ukňouraný popleta, který se v politice neukázal být ani dobrým manažerem, o dalších kvalitách včetně morální integrity nemluvě. V opozici ožil a významně mu v tom pomohla i vláda. Nenašla žádné silné téma ani ideu, které by jí pomohly se definovat. Laťka „být lepší než Babiš“ je fakt hodně nízko.

Ale zároveň: démonizování Babiše paradoxně nejvíc pomáhá Babišovi samotnému, protože ho jako politika dál legitimizuje.

Je to takový babicovský recept pro politiku: když nemáš úspěchy, dej tam neúspěchy – ovšem svých soupeřů. Nebo vymysli nějakou jinou hloupost. Ale překonat neexistující auto exhejtmanky bude docela těžké.

Doporučované