Hlavní obsah

Generálka na velké volby. Piráti v krajích běží o život, Babiš o spojence

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Většina stran si v krajských volbách víceméně protahuje svaly před sněmovním sprintem příštího roku. Výjimkou jsou Piráti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hlavní dvojicí, která v letošní generálce před sněmovními volbami poměří síly, bude hnutí ANO a vládní strany; někde reprezentované koalicí Spolu, jinde Starosty. Paradoxně se ale nejdramatičtější příběh – alespoň pro celostátní politiku – odehraje u Pirátů.

Ti momentálně vyhlížejí výsledek krajských voleb s největšími obavami. A případný propadák bude mít vliv na jejich úvahy, jestli zůstat ve vládě až do konce volebního období.

V minulých krajských volbách slavili Piráti doslova famózní výsledek. Strana, která do té doby v regionech neměla výraznější zastoupení, skončila druhá za hnutím ANO s 12 procenty hlasů a ze skromných pěti krajských zastupitelů se vyhoupla téměř na stovku.

Jenže následoval propadák v celostátních volbách, kdy Piráty přeskákali Starostové, a dlouhodobá stagnace v průzkumech. Vše dokonal neúspěch v letošních eurovolbách. U Pirátů se teď obávají, že se v řadě krajů vůbec nemusí do zastupitelstev dostat.

Obhajovat budou jeden hejtmanský post, který drží Rudolf Špoták v Plzeňském kraji. Podpora z centra je ale vlažná, mimo jiné proto, že jeho vztahy s vedením jsou přinejmenším rozpačité. Jednak se ne všem líbilo, jak se kvůli hejtmanskému postu spojil s hnutím ANO. Jednak patří k hlasitým kritikům současného vedení i vládního angažmá.

Pokud Piráti výrazně neuspějí, ještě víc si zkomplikují svoji již tak nejistou pozici před sněmovními volbami příští rok. A ve straně naplno zazní otázka, o které se čím dál hlasitěji špitá v kuloárech - zda opustit vládní koalici a nezkusit zvrátit nepříznivou situaci z opozičních lavic.

Z rozhovorů, které redakce Seznam Zpráv vedla v uplynulých týdnech s politiky napříč partají, vyplývá, že skupina nespokojených s vládní účastí roste. Někteří piráti mají pocit, že se v kabinetu ztrácejí a nemají dost výsledků, kterými by se mohli před voliči pochlubit. A tuto možnost už „nemají za vyloučenou“ ani dosavadní zastánci účasti v kabinetu.

Do detailu

Kampaň ke krajským volbám je zatím až na výjimky stejně povrchní jako zájem voličů o vlastní hejtmany. Podcast Vlevo dole ale dal dohromady pět jmen, jejichž osudy se vyplatí v těchto volbách sledovat.

Pro a proti

Momentálně se Pirátům dokonce nabízí ústupová strategie – ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS v rozpočtu na příští rok nejvíc osekal právě pirátská ministerstva. A nechce dát 7 miliard ani na jednu z pirátských priorit: dostupné bydlení.

Jenže v cestě z vlády Pirátům stojí výrazná komplikace - potíže s digitalizací stavebního řízení. Pokud by odešli z vlády ve chvíli, kdy systém nefunguje, jen obtížně by vysvětlovali voličům, že neutíkají od problémů, které sami způsobili.

Zatímco Piráti hrají o záchranu, Andrej Babiš naopak pokukuje po volebním rekordu. Oboje krajské volby, kterých se zatím zúčastnil, vyhrál. A to dokonce ze znevýhodněné pozice vládní strany - v roce 2016 šlo o vládu Bohuslava Sobotky, v roce 2020 už byl premiérem sám.

V obou případech předvedl obdivuhodně vyrovnaný výsledek - přes 21 procent a 176, respektive 178 mandátů. Před osmi lety vyhrálo ANO v devíti krajích, minule v deseti. V letošním souboji s nepříliš populárním kabinetem Petra Fialy může v krajích zabodovat ještě víc. Babiš si to ostatně dobře uvědomuje a přesně tam cílí svou kampaní s ústředním heslem „Vrátíme vám, co vám Fialova vláda vzala.“

Vyhlížení partnerů

Otázkou samozřejmě je, zda mu vítězství k něčemu bude. Jak se osobně několikrát přesvědčil, vyhrát ještě neznamená vládnout. Například po minulých volbách byli z vítězství v deseti krajích jen tři hejtmani.

Z nich se navíc příležitosti mandát obhájit „dožil“ pouze jeden - Radim Holiš na Zlínsku. V Moravskoslezském kraji se ANO rozkmotřilo s regionální hvězdou Ivo Vondrákem, který letos táhne proti své někdejší straně v barvách STAN. V Ústeckém kraji kvůli stranickým machinacím neobhajuje Jan Schiller a po neúspěšné sázce na z korupce viněného Marka Hrabáče musí situaci zachraňovat „univerzální voják“ Richard Brabec.

Babiš s napětím vyhlíží, jak si povedou jeho případní koaliční partneři - a to i s vidinou případného spojenectví po celostátních volbách. Dívá se například směrem ke koalici Stačilo - která při pohledu na složení kandidátek není ani tak koalicí, jako spíš přebarvenou KSČM.

A ještě víc na Přísahu Roberta Šlachty, která v krajských volbách vrhla většinu sil na moravské regiony. Nejvíc si Šlachta věří v Jihomoravském kraji, kde ve sněmovních volbách získal nejvíc hlasů a pro krajské volby ulovil někdejší hvězdu hnutí ANO Petra Vokřála.

Přísaha před volbami

Robert Šlachta stejně jako Andrej Babiš sází na vlastní osobu, která je na billboardech ve všech krajích. A jeho kampaň je – stejně jako hnutí ANO – co nejobecnější, aby si do ní mohl kdokoli dosadit prakticky cokoli.

Právě v Jihomoravském kraji se očekává zásadní souboj mezi vládou a opozicí. Jde o jeden z krajů, kam se premiérovi podařilo přenést koalici Spolu - tři strany hrají o udržení lidoveckého hejtmana Jana Grolicha.

Jinak Fialovi jeho plán spojit Spolu v co nejvíce krajích spíš nevyšel. ODS, TOP 09 a lidovci jdou kromě jižní Moravy společně už jen v Libereckém, Moravskoslezském a Středočeském kraji.

Jak strany Spolu, tak STAN letos hrají hlavně o důstojný výsledek. Jako nepopulární vláda si nemůžou klást vysoké cíle - důležité pro ně hlavně je, aby neztratily velké kraje, v nichž nyní drží hejtmana. Pro STAN jde hlavně o střední Čechy a Liberecko, pro lidovce o jižní Moravu a v případě ODS o jižní Čechy.

Krajské volby 2024

Volby do krajských zastupitelstev probíhají každé čtyři roky, a to ve všech krajích ČR vyjma hlavního města Prahy. Kandidovat mohou pouze politické strany, hnutí a jejich koalice. Příští krajské volby proběhnou společně se senátními volbami 20. a 21. září 2024.

Doporučované