Hlavní obsah

Bojujeme o přežití a máme organizovat volby, zlobí se někteří starostové

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zátor na Bruntálsku.

Vláda rozhodla, že se i přes povodně volby uskuteční. Obce tak čeká další výzva - zajistit jejich průběh. Podle některých obcí jsou volby proveditelné, jiné si jejich průběh nedokážou představit. Pomáhat budou muset hasiči.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Otovicích na Broumovsku vystoupala řeka Stěnava bez 20 centimetrů na hodnotu z roku 1997. Řeka kulminovala na výšce 314 centimetrů. Kvůli Stěnavě hasiči evakuovali přes 100 lidí. „Ze zasedací místnosti máme generální štáb, kde se suší hasiči, takže tam mám hrozný binec a zázemí pro hasiče. Ale to do pátku uklidíme,“ říká starosta Otovic Petr Novák (nestr.).

Problém teď mají s elektřinou, která nejde. „Když elektrika nepůjde, tak tady bude vrčet centrála a lidé budou chodit k volbám při nouzovém osvětlení. Jinak to zvládneme,“ dodává s tím, že silnice i mosty jsou na místě.

„Bojujeme o přežití a máme organizovat volby“

Horší to je ale v obcích podél řeky Opavy na Bruntálsku. Podle starostky Nových Heřminov Michaely Hermanové (Občané pro rozvoj obce) byla povodeň ničivější než v roce 1997. Domy byly zaplavené až do dvou metrů, některé jsou tak zničené, že je podle starostky čeká demolice.

Záplavy spláchly i obce po proudu řeky - Brantice nebo Zátor. V obou obcích zasáhla povodeň asi tisíc lidí. „V Krnově se přes řeku na druhou stranu ještě asi dlouho nedostanete, hlavně jsou bez proudu. Všude bahno. Lidé jsou evakuovaní v kulturním domě,“ popisuje situaci starostka přilehlého Lichnova Marta Otisková (za STAN). Okolním obcím pomáhá, jak to lze, ale organizaci voleb si nedokáže představit.

Podívejte se na následky povodní v obci Zátor:

Kritickou situaci v Krnově potvrzuje i starosta obce Tomás Hradil (Krnovští patrioti). „Všechny místnosti s výjimkou jedné nebo dvou byly zatopené. Lidé v komisích mají zaplavené domy, nesouhlasíme s tím. Jsme v situaci, kdy bojujeme o přežití, tak máme organizovat volby,“ kritizuje rozhodnutí vlády.

Přestože se mu rozhodnutí nelíbí, respektuje jej a volby - byť ve velmi omezené podobě - bude muset obec uskutečnit. „Jediný způsob je zredukovat počet volebních místností na jednu nebo dvě, tak je možné to zorganizovat,“ uzavírá a dodává, že pokud volby přeci jen proběhnou, očekává minimální účast.

Více skeptická je ale starostka Zátoru Salome Sýkorová (SNK ED), podle které volby proveditelné nejsou ani v krajním případě. „V sále, kde bychom dělali volby, máme evakuační středisko, tam spí lidi, nemáme připojení na internet, nemáme elektřinu. Spodní část obce je zničená. Nedovedu si představit, že by ti lidé šli volit. Za mě to není možné.“

Právně zpochybnitelné

Rezolutní názor na věc má i primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO), který podobně jako řada dalších vyzýval k odložení voleb. Proti argumentu, že rozhodnutí volby odložit by mohlo vést k jejich zpochybnění, namítá, že podobná situace by mohla nastat i v případě, kdy se volby uskuteční v řádném termínu.

„Úplně stejně můžou být napadnuté volby, které proběhnou, jestliže nebudou mít lidé možnost se k volbám dostat, nebudou mít informace, kde jsou volební místnosti. Protože my nemáme možnost lidem, kteří se evakuovali nebo jsou v záplavových oblastech, tu informaci vůbec sdělit,“ říká v pořadu Seznam Zpráv Ptám se já Marie Bastlové.

Proč vláda neodložila volby?

S prvními zprávami o dopadech povodní se objevila i otázka, zda kvůli nim neodložit krajské a senátní volby, které se mají uskutečnit tento týden. Vláda v pondělí rozhodla, že je neodloží. A to i přes výrazné námitky z vedení těch nejvíce zasažených lokalit - Slezska a severní Moravy.

Hlavním důvodem je to, že odložení voleb je z legislativního hlediska nesmírně složité, až nemožné.

V odložení voleb doufal i starosta Moravské Ostravy a Přívozu Petr Veselka (ANO). Toho se ale nedočkal, a tak hned ráno začali jednat, jak volby zajistit.

„Počínaje touto chvílí budou naši zapisovatelé obvolávat všechny členy komise, abychom se ujistili, že opravdu všichni přijdou. A zároveň už máme připravené i náhradníky, kteří by nastoupili na uvolněné místo tak, aby okresní volební komise mohla fungovat,“ říká.

Dodává, že mají štěstí, protože jim neuplavaly žádné volební materiály. Zároveň posilují řidiče, kteří případně přivezou mobilní urnu rovnou k voličům. Přesunuli také hlasování ze čtyř nejzasaženějších okrsků do těch sousedních. Do toho obstarávají teplo a teplou vodu, pokud by se ji nepodařilo do pátku zprovoznit.

Nadějně situaci vidí i starosta obce Bělá pod Pradědem Radomír Neugebauer (SNK 2022). „Volby se musí uskutečnit, takže se uskuteční. Volební lístky nám neuplavaly, takže je pro občany máme. Zásadnější problém ale je, že nefunguje elektřina, to je priorita,“ nastínil Seznam Zprávám aktuální dění.

Seznam Zprávy kontaktovaly i vedení dalších postižených lokalit, konkrétně Hanušovice, Litovel a Jeseník. Všichni potvrdili, že volby se v lokalitách uskuteční. Jejich průběh řeší v koordinaci s krajskými zastupitelstvy a Ministerstvem vnitra.

Kdo pomůže?

Zasaženým obcím bude pomáhat právě Ministerstvo vnitra a hasiči. Společně se Svazem měst a obcí či Sdružením místních samospráv zjišťují, s čím obce potřebují pomoct.

,,Snažíme se zmapovat obce, kde bude případně potřeba pomoc při volbách. Řešíme, jak jsou na tom volební místnosti, nebo jestli bude potřeba dodat lístky a podobně,“ říká předsedkyně Sdružení místních samospráv Eliška Olšáková.

Ministerstvo vnitra aktuálně pracuje na manuálu pro obce, který by jim měl pomoct s organizováním voleb. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček ale už teď na obce apeluje, aby Ministerstvu vnitra napsaly. Hasiči aktuálně odklízí škody a hlídají toky, které by se ještě mohly rozvodnit. Jsou ale připravení naskočit i do voleb a pomoct je zajistit, říká Vladimír Vlček.

Jako příklad uvádí, že mohou zajistit dieselový agregát, pokud v obci nejde elektrická energie. „Jestli by byla situace taková, že není možné sehnat žádnou další volební místnost, tak samozřejmě jedna z možností je, aby se to třeba udělalo v hasičárně dobrovolných hasičů. A když už by to nešlo, tak pak samozřejmě je to o tom, že jsme schopni postavit například stan, kde volby proběhnou.“

Hasiči také nabízí pomoc s volebními komisemi. „Včera na vládě jsme mluvili o tom, že volební komise nejprve osloví příslušné politické strany, aby dodaly lidi místo těch, kterým například voda zatopila barák. A pokud by to nevyšlo, tak jsme nabídli, že je možnost oslovit Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, respektive obecně hasičské spolky, aby se do těch volebních komisí případně dodali členové dobrovolných hasičů, kteří nejsou v zásahových jednotkách,“ řekl Seznam Zprávám hlavní velitel hasičů Vladimír Vlček.

Krajské volby 2024

Volby do krajských zastupitelstev probíhají každé čtyři roky, a to ve všech krajích ČR vyjma hlavního města Prahy. Kandidovat mohou pouze politické strany, hnutí a jejich koalice. Příští krajské volby proběhnou společně se senátními volbami 20. a 21. září 2024.

Doporučované