Hlavní obsah

Bitva o střední Čechy. Kdo je kmotr, kdo arogantní naiva a kdo nejvíc „kejhá“

Petra Pecková ze STAN se snaží zabránit návratu hnutí ANO i razantními prohlášeními: „Udělají cokoliv, aby se znovu vrátily jejich zlaté časy, kdy se ve Středočeském kraji žilo jak v Půlnočním království.“

Zůstane středočeskou hejtmankou Petra Pecková ze STAN? Nebo ji vystřídá známý celostátní politik Jan Skopeček z ODS, či neznámý poslanec Tomáš Helebrant z ANO? V regionu se na české poměry rozjíždí nebývale ostrý zápas.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vskutku vyhroceného předvolebního boje jsme svědky ve Středočeském kraji, kde se do sebe velmi tvrdě pustili místní nesmiřitelní rivalové –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ hnutí STAN a ANO. Trochu zpovzdálí sleduje jejich bitku koalice Spolu. Jako by se držela osvědčeného hesla „když se dva perou, třetí se směje“.

„Udělám vše pro to, aby se kmotři a papaláši z hnutí ANO do hejtmanského křesla znovu nevrátili. Protože nemají program, tak sází na lži, manipulace a špinění politických soupeřů,“ pálí současná hejtmanka Petra Pecková ze Starostů. „Udělají zkrátka cokoliv, aby se znovu vrátily jejich zlaté časy, kdy se ve Středočeském kraji žilo jak v Půlnočním království,“ dodává.

Krajské volby na Seznam Zprávách

Krajské volby 2024. Přinášíme nový seriál Seznam Zpráv. Reportáže a analýzy z jednotlivých krajů. Jaká témata rozhodují v regionech? Kdo jsou hlavní hráči? Jak vypadá místní kampaň? Sledujeme v regionech zblízka.

Foto: Shutterstock.com

Krajské volby se uskuteční 20. a 21. září.

Naráží tím na éru své předchůdkyně Jaroslavy Pokorné Jermanové z hnutí ANO, kdy se rozdávaly statisícové odměny loajálním úředníkům. A také na středočeského zastupitele ANO Martina Hermana, který je za lži nepravomocně odsouzený k omluvě a pravomocně je policejně usvědčeným šiřitelem pomlouvačných letáků.

Z druhé strany nestřílí nikdo jiný než rovnou první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Podle něj současná sestava vedení kraje především v dopravě předvádí suverénně nejhorší výkon ze všech regionů.

„Střední Čechy si musely pod taktovkou STAN vypít koktejl amatérismu, arogance a naivity. Tomu chceme udělat konec. A hodně si věříme,“ říká Havlíček.

A přisazuje si ještě zmíněný zastupitel Herman, kterého hejtmanka obviňuje ze lží: „Potrefená husa nejvíc kejhá. To špatné na tom všem je její arogance a manipulace, kterou předvádí.“

Foto: Seznam Zprávy

Martin Herman na tiskové konferenci na podporu Jaroslavy Pokorné Jermanové. Za lži je nepravomocně odsouzený k omluvě a pravomocně je policejně usvědčeným šiřitelem pomlouvačných letáků. Snímek je z roku 2020.

Po takhle ostré přestřelce, která je na regionální úrovni výjimečná, leckoho napadne: Co se to, proboha, mezi politiky ve Středočeském kraji děje? Proč takové zápolení o region, jenž čelí náporu nových obyvatel, potýká se s nedostatkem míst ve školách nebo s rozbitými a přetíženými silnicemi?

Připomeňme, že kraj je největší v zemi jak rozlohou, tak rozpočtem (skoro 50 miliard korun ročně) nebo počtem obyvatel (1,5 milionu). A hlavně dál roste, především do prstence kolem Prahy se stěhují další lidé.

Hejtmani Středočeského kraje

  • Petr Bendl, ODS 2000–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2008
  • David Rath, SOCDEM 2008–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2012
  • Josef Řihák, SOCDEM 2012–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2014
  • Miloš Petera, SOCDEM 2014–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2016
  • Jaroslava Jermanová Pokorná, ANO 2016–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2020
  • Petra Pecková, STAN 2020–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2024

O vítězství v zářijových volbách se tady perou tři rovnocenní soupeři, jejichž šance na vítězství jsou vyrovnané: STAN, ANO a Spolu. Před čtyřmi roky vyhráli ve středních Čechách Starostové s 22,6 procenta hlasů, druhá byla samostatná ODS s téměř 20 procenty a třetí ANO získalo 18,5 procenta.

ODS raději s ANO než se Starosty?

První dva se spojili a Babišovo hnutí odsunuli do opozice. Teď u Starostů i ve Spolu s dominantní ODS říkají, že by rádi chtěli pokračovat. „Spolupráce se nám osvědčila, společně jsme vyčistili kraj od průšvihů ANO. Nastartovali jsme spoustu projektů, chceme pokračovat, další rozjet. Docela nám to funguje,“ říká radní Středočeského kraje pro veřejnou dopravu Petr Borecký, který je teď zároveň volebním manažerem hnutí STAN.

Část občanských demokratů ve středních Čechách je někdy podezřívána, že by to po volbách dali raději dohromady s hnutím ANO než se Starosty. Skutečně mezi ODS a STAN to v uplynulých čtyřech letech občas zaskřípalo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ některým ódéesákům vadí emotivnější styl řízení hejtmanky Peckové, dalším změny ve způsobu zadávání investic. A jiné zas naštvalo vypovězení dlouhodobých smluv některým cestářským firmám, které zajišťují zimní a letní údržbu komunikací.

Krajský lídr Spolu, a tudíž kandidát na hejtmana Jan Skopeček z ODS takové úvahy odmítá. „Pokud naši partneři včetně STAN relativně slušně uspějí a budou v povolebních jednáních korektní, preferuji koalici na podobném půdorysu, v jakém je dnes,“ řekl Skopeček. „Pro mě největší hrozbou pro Středočeský kraj je koalice hnutí ANO s SPD, nebo s podobnými podivnými subjekty. Tomu se budu snažit zabránit.“

Krajské volby 2024

Volby do krajských zastupitelstev probíhají každé čtyři roky, a to ve všech krajích ČR vyjma hlavního města Prahy. Kandidovat mohou pouze politické strany, hnutí a jejich koalice. Příští krajské volby proběhnou společně se senátními volbami 20. a 21. září 2024.

Skopeček věří, že Spolu vyhraje a on se stane hejtmanem. Poukazuje na nedávné eurovolby, v nichž jedině koalice Spolu byla schopná přiblížit se ANO, zatímco ostatní daleko zaostali. Věří si i Starostové, kteří v regionálních volbách považují Středočeský kraj –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ stejně jako třeba Liberecký –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ za svou baštu, kde mají tradičně velké volební zisky.

Babišovo hnutí ANO, které by rádo rozstřelilo pokračování stávající vlády ve Středočeském kraji, má ve svém snažení docela problém. Chybějí mu hvězdná jména na kandidátce. Místopředseda hnutí Karel Havlíček to označuje za záměr, prý chtěl dát prostor úspěšným starostům z regionu.

„Mým cílem nebylo dávat tam lidi, kteří jsou viditelní, ale kteří jsou úspěšní. Nebáli jsme se také dát více mladých lidí. Je to změna vůči minulosti, ale stojím si za tím,“ vysvětluje Havlíček. „A je na kandidátce také Jarka Jermanová, která měla skvělý výsledek v eurovolbách. Ta nemá ambice řídit kraj, ale pomoct. Stejné je to u mě, jdu z posledního místa s cílem pomoct vyhrát ostatním, méně známým,“ dodal.

Kandidátem Babišova hnutí na hejtmana je „neviditelný“ poslanec ANO Tomáš Helebrant. Při zjišťování v Poslanecké sněmovně, jaký vlastně je, se ukázalo, že ho ani všichni kolegové z ostatních stran neznají a nevědí, jak přesně vypadá. Karel Havlíček si za ním přesto stojí. A po jeho boku je v kampani mimořádně aktivní. Až to vypadá, že na hejtmana kandiduje on sám.

„Co se týká Tomáše Helebranta, je to nesmírně pracovitý člověk. Manažer, který sice není protřelý v politice, ale je to člověk z praxe, z reálného života, který umí řídit a ví, co je zodpovědnost. Možná je méně PR zkušený, ale to je spíš výhodou,“ popisuje Havlíček.

Doporučované