Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Bartoš se po volebním debaklu odporoučel. Co bude s vládou?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Končící předseda Pirátů Ivan Bartoš.

aktualizováno •

Kvůli špatným výsledkům v krajských a senátních volbách končí celé předsednictvo Pirátské strany. Předseda strany, vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš informaci potvrdil v tiskové zprávě.

Článek

Předsednictvo Pirátů, tedy vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a čtyři jeho místopředsedkyně – Klára Kocmanová, Markéta Gregorová, Jana Holomčík Leitnerová a Dominika Poživilová Michailidu, končí ve vedení strany. Uvedli to v noci na pondělí v tiskové zprávě.

Reagují tak na výsledek v krajských volbách, ve kterých obhájili své křeslo jen tři z 99 krajských pirátských zastupitelů. Stranu povede současné předsednictvo do výběru nového vedení, který se uskuteční 9. listopadu. Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve, ve vedení skončí posledního září.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00).

„Vedl jsem Pirátskou stranu bezmála 15 let a od té doby jsme od party dobrovolníků došli až do českého a Evropského parlamentu a do vlády. Naši lidé se vždy snažili ve všech patrech politiky odvádět dobrou práci pro lidi a dodávali reálná zlepšení. Přesto se nám ji opakovaně nepodařilo obrátit ve slušný volební výsledek,“ napsal Bartoš .

Dodal, že v nadcházející volbě se o post předsedy strany ucházet nebude. „Je potřeba nový vítr ve vedení strany,“ napsal.

„Po evropských volbách se jedná o další neúspěch v řadě. To, co jsme jako předsednictvo nabízeli ve svých nominacích v lednu, jsme sice započali, straně se ale nutně budou měnit priority. Je čisté a férové dát možnost spolustraníkům si v této situaci vybrat své vedení znovu,“ doplnila 2. místopředsedkyně Pirátů Markéta Gregorová.

Anketa

Pomůže Pirátům Bartošův konec, nebo je pohřbí?
Pomůže, už jim škodil
15,4 %
Bez Bartoše zaniknou
84,6 %
Celkem hlasovalo 1140 čtenářů.

Po konci Ivana Bartoše volal například jihočeský lídr Pirátů Josef Soumar. „Očekával bych, že hned po krajských volbách někdo ve vedení bouchne pěstí do stolu a odejde. Rezignovat by mělo celé vedení Pirátů,“ řekl již dříve Soumar.

„Volby dopadly extrémně špatně, jednoznačně souhlasím s tím, že musí přijít skutečná reflexe,“ řekl ČTK pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský v neděli odpoledne při mezipřistání v islandském městě Keflavík.

Fiala: Uvidíme, co bude dál

Premiér Petr Fiala (ODS) respektuje rezignaci Ivana Bartoše na funkci předsedy Pirátů. Bude s ním jednat o dalším postupu.

„Rezignaci Ivana Bartoše respektuji. Budu s ním jednat o dalším postupu,“ řekl.

„Pirátům se v poslední době opakovaně nedaří obrátit svou dobrou práci ve všech patrech politiky ve slušný volební výsledek,“ míní Bartoš. „Piráti vyrostli zdola a poradíme si i dál. Děláme politiku pro lidi, máme spoustu rozdělané práce,“ dodal.

„Piráti od své práce neutečou, oklepou se a najdou cestu, jak lidem představovat výsledky své práce,“ míní.

Ve vládě je Bartoš jedním z trojice pirátských ministrů, zastává funkci ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci.

Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) rozhodnutí také respektuje. „O dalších krocích a dopadech na vládní koaliční spolupráci předpokládám budeme jednat v příštích dnech,“ napsal Jurečka ČTK.

O víkendu přišel další propad

Nynější lídry si Piráti vybrali v lednu v Brně. Bartoše tehdy do vedení doplnily poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová, dosavadní jihomoravská krajská radní Holomčík Leitnerová a zastupitelka obce Krnsko na Mladoboleslavsku Dominika Poživilová Michailidu.

Piráti o víkendu v krajských volbách propadli podobně jako v nedávných volbách do Evropského parlamentu. Zaznamenali největší propad ze všech stran a přišli o 96 krajských zastupitelů. Budou mít jen tři v Plzeňském kraji.

V sobotu se předsednictvo původně rozhodlo dát své funkce k dispozici s tím, že nechá v říjnu hlasovat členy o vyslovení důvěry. Rezignaci ke konci září pak dnes oznámila třetí místopředsedkyně Jana Holomčík Leitnerová.

Bartoš v neděli uvedl, že od sobotního vyjádření se odehrála řada jednání. „I když je naším dobrým zvykem mít ve straně prostor věci společně prodiskutovat, k čemuž jsme chtěli dát prostor, shodli jsme se jako předsednictvo, že převažuje nutnost co nejrychlejšího řešení současné situace,“ dodal. Předsednictvo proto oznámilo rezignaci. Stranu dovede do zasedání celostátního fóra, které svolalo na 9. listopad.

Pirátům se v poslední době opakovaně nedaří obrátit svou dobrou práci ve všech patrech politiky ve slušný volební výsledek, míní Bartoš. „Piráti vyrostli zdola a poradíme si i dál. Děláme politiku pro lidi, máme spoustu rozdělané práce,“ uvedl.

Kdo je Ivan Bartoš

Vizitka předsedy České pirátské strany Ivana Bartoše (44 let)

Datum a místo narození: 20. března 1980, Jablonec nad Nisou

  • Vzdělání: vystudoval Ústav informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (PhDr.), v oboru informační věda, a pokračoval ve studiích jako interní doktorand se specializací na databázové modely, databázové systémy a informační služby internetu (Ph.D.)
  • Současné funkce: místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj (od prosince 2021), poslanec Poslanecké sněmovny (od 2017), předseda České pirátské strany (2009 až 2014, s přestávkou mezi červnem a zářím 2013, a od 2016; dnes oznámil rezignaci)
  • Praxe: aktivně spolupracoval s knihovnami na projektech standardizace ve vyhledávání a sdílení informací, paralelně se angažoval v neziskovém sektoru; pracoval pro české i zahraniční firmy jako specialista na informační technologie; jako ředitel marketingu startoval pracovní portál; věnoval se projektům týkajícím se kvality dat ve firmách, budování datových skladů a návrhů manažerských informačních systémů; přednáší o oblastech autorského práva, informační společnosti a bezpečnosti; v minulém volebním období byl ve Sněmovně předsedou výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj (2017 až 2021)

Doporučované