Hlavní obsah

Krajské volby

Průběžné výsledky voleb v ČR
Sečteno 98,38 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
822 551
ODS
134 442
KDU+ODS+TOP 09
127 673
STAN
123 298
Piráti
82 727

Volby do Senátu

Průběžné výsledky 1. kola voleb
Sečteno 95,91 %
Výsledky voleb

Nejpřesnější odhady: Takto dopadly volby v krajích

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Krajské volby 2024: Predikce výsledků vyznívá příznivě pro hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše.

aktualizováno •

Kdo vyhrál volby ve vašem kraji, ukazuje už nyní unikátní predikce pro všech třináct krajů, v nichž ve dvě hodiny odpoledne skončilo hlasování voličů do krajských zastupitelstev.

Článek

Hodiny strávené sledováním průběžného sčítání výsledků voleb jsou minulostí. Nastupují přesné volební predikce. Následující graf ukazuje predikci pro všech 13 krajů, v nichž právě proběhly volby do krajských zastupitelstev.

Pozor, každých pět minut se načítají nová průběžná data ze sčítání hlasů, pro aktuální zpřesněnou predikci je třeba obnovit stránku.

V tuto chvíli můžeme s jistotou říci, že hnutí ANO vítězí v 10 krajích: kromě Jihočeského, Jihomoravského a Libereckého.

Naopak Piráti ztrácejí zastupitele téměř ve všech krajích, kromě Plzeňského, kde je voliči do krajského zastupitelstva ještě poslali.

Co je to volební predikce

Standardně jde o odhad volebních výsledků na základě průběžného sčítání hlasů. Využívá k tomu matematické modelování. Díky volební předpovědi mohou čtenáři znát výsledky voleb několik hodin před tím, než Český statistický úřad publikuje oficiální výsledky.

Model se přepočítá automaticky poté, jak přibývají dostupná data.

Jak to přesně funguje

Přesný průběh a detailní vysvětlení, jak predikce funguje, jsme popsali před prezidentskou volbou v Česku.

Jistota 90 procent

Předpověď pracuje s 90procentním intervalem spolehlivosti. To znamená, že na 90 procent se bude výsledek pohybovat v rozmezí uvedeného intervalu. Čím více máme dostupných dat, tím je přesnější i odhad. Existuje i malá, desetiprocentní, šance, že model netrefí volební výsledek kandidujících subjektů správně.

Predikční model standardně pracuje s chováním voličů v minulých volbách. Využívá znalosti, že chování voličů se mezi volbami příliš nemění.

Doporučované