Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Kandidují za nás strýcové, nikoliv lídři, zní kritika v ODS

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jihočeský rebel. Hejtman Martin Kuba dovedl ODS na jihu k vítězství.

Zatímco vedení ODS říká, že výsledky krajských voleb nejsou katastrofou, z regionu zní požadavky na generační obměnu.

Článek

Jakmile byly sečteny hlasy v krajských a senátních volbách, viděli jsme dva světy ODS.

Ten první byl v ústředí v centru Prahy, kde se sešly stranické špičky v čele s premiérem Petrem Fialou. Ti se i přes jasnou porážku s hnutím ANO všemožně snažili na výsledcích najít cokoliv pozitivního.

A ten druhý svět jsme viděli v regionech, kde se ozývaly hlasy, že ODS se musí okamžitě probrat a zatřást sebou, jinak stejně dopadne i za rok ve sněmovních volbách.

V prvním světě si Fiala třeba na tiskové konferenci pochvaloval, že ODS má celkově víc zastupitelských mandátů než doposud. Už nezmínil, že je to k ničemu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ze současných tří hejtmanů (Martin Kuba, Martin Červíček a Vítězslav Schrek) udrží zřejmě jediného.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00).

Volby jako ponaučení

Nutno dodat, že to byla od Fialy hra navenek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vytváření pozitivní atmosféry, aby zabránil interpretaci, že jde o katastrofu. V zákulisí centrály mimo záběry kamer a mikrofonů dával najevo zklamání a překvapení nad výsledky hnutí ANO. „Nemám z toho radost. Tyto volby pro nás musí být ponaučením. Musíme být silnější,“ říkal.

A třeba místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka volal po sebereflexi. „Naše politika musí být srozumitelnější a lákavější. Teď zařadíme turbo“. Jenže nespokojení řadoví straníci z regionů se ozývali s výhradami, že podobné řeči poslouchají už roky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a nic se neděje. Teď se dožadují konkrétních kroků.

Například místostarosta Ostravy-Jih Radim Ivan z ODS, který je zároveň zakladatelem iniciativy České plus, žádá svolání mimořádného stranického kongresu. „Tam bychom měli schválit nějaký akčním plán vlády a ODS do voleb 2025,“ říká Ivan.

Překvapivě silné je volání po generační obměně v konzervativní ODS. „Především místní sdružení vedou předsedové dlouhých třicet let. Takoví lidé se přirozeně brání všem novotám a soustředí se na obranu starého dobrého světa, který si pamatují. Potřebujeme nutně novou krev, novou energii,“ míní Radim Ivan.

Leadership místo strejcokracie

Totožné postřehy jsou slyšet i z jižní Moravy. Koalice Spolu tam sice dokázala vyhrát krajské volby –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ale právě proto, že společným lídrem kandidátky byl čtyřicetiletý energický hejtman Jan Grolich z KDU-ČSL.

„Tyhle volby potvrdily, jak zásadní je politický leadership, který mají pánové Kuba a Grolich. Naopak tam, kde u nás vítězí strejcokracie, nejsme schopni oslovit nové voliče. Pokud se nevrátíme k tomu, že do politiky patří lídři a nikoliv strýcové, nemůžeme vítězit,“ říká člen brněnské ODS Ondřej Šimíček, propagátor digitální transformace.

V centrále strany se také hledala odpověď na otázku, zda je do budoucna lepší, aby ODS kandidovalo s TOP 09 a lidovci společně v koalici Spolu, což zafungovalo v Jihomoravském kraji. Nebo zda je lepší jít samostatně, jak se ukázalo v Jihočeském kraji.

„Musím říct, že tohle není výsledek práce celorepublikové ODS, tohle je práce jednoho specifického týmu. To jsou sečtené roky naší práce. Psali lidé, že mě budou volit, přičemž dodali, že ODS jinak nevolí,“ vzkázal Martin Kuba z Českých Budějovic do Prahy.

Premiér Petr Fiala a další špičky strany zopakovali, že Spolu je projekt pro celostátní volby a nadále s ním počítají.

„Varoval bych před hlasy, které se nepochybně ozvou, že Spolu nefunguje. Protože funguje. Vidíme to na jižní Moravě. A i v těch jižních Čechách by ve formátu Spolu byl Martin Kuba pořád king, ale nepropadlo by téměř pět procent středopravých hlasů voličů KDU-ČSL a TOP 09. Do Sněmovny zásadní,“ upozorňuje brněnský člen ODS Jiří Nantl, který je dnes náměstek ministra školství.

Doporučované