Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Jdu se vyspat, je to tragické.“ Piráty zdrtil volební propadák

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Piráti obhájili v krajských volbách pouze tři zastupitele z 99. Nálada ve volebním štábu to vystihovala.

Další volební neúspěch Pirátů může pořádně zamíchat s vedením strany. Ivan Bartoš po sečtení výsledků oznámil, že předsednictvo dává své funkce k dispozici.

Článek

Přišel jste se podívat na tu katastrofu? Takhle při akreditaci novináře ve volebním štábu obvykle nevítají.

Piráti neměli před krajskými a senátními volbami velká očekávání, místo „Pusťte nás na ně“ bylo ze všech stran cítit spíše „Bárka jde ke dnu“. Politici ze sebe v sobotu jen těžko dostávali úsměvy, organizační tým měl co chvíli nový záchvat.

„Kolik je sečteno? Čtyřicet procent? Zatím bída,“ říká během sledování průběžných výsledků pirátská poslankyně Klára Kocmanová.

I když se Piráti snažili, zklamání jednoduše zakrýt nemohli. Konečný výsledek nepředpovídal snad nikdo, pouze tři obhájené mandáty z 99 je pro stranu noční můra.

Do Senátu se navíc nedostal jeden z mála pirátských senátorů Lukáš Wagenknecht.

Místo lítosti si spíš oddechl. „Budu teď dva dny v kuse spát,“ říká těsně po svém nezvolení. Jediný z přítomných v Pirátském centru na Novém Městě, který ze sebe vykouzlí úsměv, je senátor Marek Hilšer, který se ve svém obvodu dostal do druhého kola.

„Jsem samozřejmě moc rád, budu bojovat dál. Můj cíl je zatočit s oligarchy,“ sděluje do kamer Hilšer a mizí do ulic Prahy.

Oslabená pozice šéfa

V Pirátském centru se mezitím srocuje skupinka, která na mobilech právě dostala upozornění o tom, že situace je ve většině krajů ještě horší, než si mysleli. „Jak to vidím? Na hov…, pardon, ale je to tragické,“ čílí se naštvaně jedna z členek týmu a jde si zapálit další cigaretu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jeden z mála „vysmátých“ byl v pirátském štábu Marek Hilšer.

Mezi Piráty je vidět, jak moc je štvou nekonečné otázky na digitalizaci, která měla původně být tím, čím se budou nejvíce chlubit.

Po kritizovaném startu stavebního zákona, se kterým Piráti paralelně spustili také digitální formu stavebního řízení, se ale všichni ptají jen na to, kdy bude úředníkům systém fungovat.

„Asi máme slabý marketing,“ hodnotí neúspěch předseda Ivan Bartoš. Přibližně za dva týdny se dozví, jestli má stále důvěru strany: Bartoš v sobotu oznámil, že předsednictvo strany dává své funkce k dispozici. I proto se v příštích dnech určitě vyplatí sledovat internetové pirátské fórum, na kterém budou mít odpůrci Bartoše další munici pro to, aby dlouholetý šéf od kormidla odešel.

„Jsme demokratická strana,“ zní Bartošova odpověď na otázku, jestli bude pokračovat. Mnohým členům začíná vadit i účast Pirátů ve vládě Petra Fialy, hlavně na zmiňovaném fóru se z řad zatím „neviditelných“ jmen formuje pomalu ale jistě vnitrostranická opozice. Naživo to ale nahlas nikdo nevysloví, ani když se vypnou kamery a mikrofony.

Přesto je z atmosféry znát, že politická budoucnost Ivana Bartoše a celé Pirátské strany je po dalším volebním neúspěchu značně nejistá. A to ještě řeší problémy na pražském magistrátu jeden z Bartošových potenciálních vyzyvatelů v čele strany Zdeněk Hřib, kterému v týdnu zaslali úředníci dopis, v němž vyjadřují nespokojenost s jeho chováním. U Pirátů to prostě vře.

Doporučované