Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Nejsilnější lídr od slavného Haidera. Kickl dovedl Svobodné k vrcholu

Foto: FB/Herbert Kickl

Lídr vítězné FPÖ Herbert Kickl.

aktualizováno •

Herbert Kickl se vzhlíží ve Viktoru Orbánovi. Staví na boji proti migraci, nulové pomoci Ukrajině a stopce „genderovému šílenství“. Kdo je vítěz rakouských parlamentních voleb?

Článek

Je velmi disciplinovaný, vášnivý horolezec, nedostudovaný filozof píšící o Hegelově Fenomenologii ducha, který má málo přátel a je velmi metodický. Podle zlých jazyků má „sociopatické rysy“. Na svou svatbu nikoho nepozval a obecně má pověst asketického člověka.

Jako pravicově populistický politik dokáže burcovat davy, ale také podle potřeby působit tiše, rozvážně a přemýšlivě.

Šéf Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl v neděli vyhrál parlamentní volby. Jeho strana podle odhadů získala 29 procent a vůbec poprvé skončila na prvním místě.

Odhady výsledků voleb do rakouské Národní rady, 17:00
stranaodhad výsledku v %odhad mandátů
Svobodní (FPÖ)29,157
Lidovci (ÖVP)26,252
Sociální demokraté (SPÖ)20,440
NEOS8,817
Zelení8,617
Zdroj: Foresight Institute pro agenturu APA a televizi ORF

Kickl se už před volbami netajil ambicí stát se předsedou vlády, „lidovým kancléřem“, jak sám říká.

Už letos se Svobodným zadařilo ve volbách do Evropského parlamentu, po kterých s hnutím ANO Andreje Babiše a Fideszem maďarského premiéra Viktora Orbána založili frakci Patrioti pro Evropu.

Kde se vzal Herbert Kickl?

Pětapadesátiletý, štíhlý rodák z Korutan s výraznými brýlemi dovedl svou stranu k vedení v průzkumech. Podle posledních čísel měla FPÖ s 27 procenty náskok nad oběma tradičními stranami – vládnoucími lidovci i opozičními sociálními demokraty –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ byť podle některých se ztenčoval. Nakonec je ale výsledek ještě přesvědčivější, než se čekalo.

Volby v Rakousku

Rakousko se o víkendu může stát po Itálii a Nizozemsku další západoevropskou zemí, kterou ovládne radikální pravice. Historické vítězství Svobodných může na poslední chvíli překazit vzrůstající podpora lidovců kancléře Karla Nehammera.

„Ze všech předních rakouských politiků komunikuje nejlépe,“ hodnotí Kickla politolog Reinhard Heinisch z Univerzity v Salzburgu.

„V politice už je dlouho, ale vždy patřil do druhé ligy. Byl to člověk, který přicházel s nápady a byl stratégem kampaně, ale v minulosti byl vždy tím, kdo tyhle nápady dodával stranickým lídrům. Svádělo to k tomu myslet si, že to tak zůstane nastálo. Ale teď je člověkem v první linii,“ podotýká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Heinisch.

Kickl pochází ze stejného regionu jako Jörg Haider, zakladatel moderních Svobodných. Právě Haider vyslal Kickla na konci 90. let z Korutan do Vídně, aby tam kontroloval stranickou buňku.

Kickl se pak Haiderovi vzepřel a stal se vídeňskou stranickou dvojkou v pozadí za Heinzem-Christianem Strachem, pozdějším dlouholetým lídrem FPÖ a vicekancléřem.

Foto: FB/Herbert Kickl

Horolezec Herbert Kickl při výstupu na Dachstein.

„Když pak Stracheho sejmul skandál kolem nahrávek z ostrova Ibiza, stal se lídrem Kickl. Strana na tom byla v roce 2019 velmi špatně a Kickl ji sešikoval a impozantně sjednotil. Od doby Haidera, tedy od 90. let, je nejsilnějším lídrem Svobodných,“ vysvětluje politolog Heinisch.

Aféra Ibiza byla v roce 2019 jeden z největších skandálů poválečného Rakouska. Tajně natočené záběry ukazovaly tehdejšího předsedu FPÖ Stracheho a jeho důvěrníka Johanna Gudenuse při schůzce s neteří ruského oligarchy. Oba byli otevření možnosti korupčního jednání.

V předčasných volbách v roce 2019 se pak FPÖ propadla o téměř deset procentních bodů. Kickl kvůli tomu přišel o místo ministra vnitra, kterým byl v koaliční vládě lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze rok a půl.

Vyšvihl se za covidu

Právě po „Ibize“ ale nakonec Kicklova stranická kariéra akcelerovala. Rozhodujícím momentem, kdy si začal užívat světlo reflektorů a skandující davy, byla pandemie covidu-19. Stal se tehdy tváří odpůrců vládních opatření. Místo očkování doporučoval užívat léčiva proti parazitickým hlísticím.

První krok kancléře Kickla

Pokud by se Herbert Kickl stal kancléřem, jeho vůbec prvním krokem, jak avizoval, by byla změna státní hymny. Znovu by zavedl text z doby před rokem 2011.

Tehdy se změnila pasáž o Rakousku jako „domovu velkých synů“ a přidaly se k nim v rámci rovného postavení žen a můžu i „dcery“. Výraz „bratrské sbory“ v další části se pak nahradil „radostnými sbory“.

Foto: FB/Herbert Kickl

Svobodní a jejich lídr Herbert Kickl kladou důraz na národní suverenitu a ochranu před EU.

Svobodné se mu podařilo stabilizovat a s heslem letošní kampaně „Pevnost Rakousko“ dovést k šanci na vítězství.

Herbert Kickl přitom sází hlavně na téma migrace. V programu má vepsanou přímo „remigraci nezvaných cizinců“, v překladu nucené deportace. Rakousko se podle něj má stát pro přistěhovalce „nepohodlným“ státem a žadatelé o azyl mají místo finanční podpory dostávat naturálie. Ještě jako ministr vnitra hovořil o jejich „soustředění na jednom místě“.

V otázce migrační politiky a také vztahu ke svobodě a pluralitě médií se Kickl netají inspirací maďarským premiérem Viktorem Orbánem a jeho autoritářskými tendencemi. Stejný postoj má ostatně i ve vztahu k Evropské unii (nevylučuje v budoucnu odchod) nebo k pomoci Ukrajině. Stejně jako Orbán by Ruskem napadené zemi neposlal jediný náboj.

Když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v březnu 2023 prostřednictvím videoprojevu promluvil k rakouskému parlamentu, Kickl a ostatní poslanci FPÖ se k němu otočili zády a opustili sál.

„Naše nedávná studie ukázala, že FPÖ otevřeně sympatizuje s Ruskem a Putinovou ideologií, kterou vnímá jako anti-západní, anti-liberální a nacionalistickou. Obdivuje Putinovu vizi světa založenou na tradici a náboženství. Historicky je FPÖ orientovaná protizápadně, zejména proti Americe, a kritizuje neoliberalismus. Americkou a západní kulturu považuje za negativní, bez kořenů, chamtivou a příliš kapitalistickou, což je v protikladu k pozitivnímu vnímání Ruska,“ vysvětluje politolog Reinhard Heinisch.

Když nedávno Kickl děkoval hasičům a záchranářům za jejich práci během velkých zářijových povodní, o jejich možné příčině se vůbec nezmínil, upozornil v Kicklově velkém profilu německý magazín Spiegel.

Klimatická změna je podle lídra FPÖ „klimatickým alarmismem“, který vede ke „klimatické diktatuře“ a nakonec ke „klimatickému komunismu“ jako typu „duševní nemoci“.

Současný lidovecký kancléř Karl Nehammer o Kicklovi mluví jako o extremistovi a lídr sociálních demokratů Andreas Babler jako o „extrémně nebezpečném“ politikovi.

Sám Kickl se takovým označením brání a od krajně pravicových stranických skupin uvnitř FPÖ si drží odstup. On přitom prý odmítá rasistický koncept, násilí jako nástroj politiky a zrušení demokratického systému.

Systém jako nepřítel

Pokud by se Svobodní nakonec dostali jako rozhodující síla k moci, podle rakouského listu Der Standard jim jde de facto o svržení parlamentní republiky a liberálního demokratického systému.

O „systému“ mluví Kickl často: systémové strany, systémový tisk, systémoví politici a systémový kancléř. Sám by se chtěl stát „svobodným lidovým kancléřem z lidu a pro lid“. Způsob jeho volby a pravomoci zůstávají v programu nejasné.

V Kicklově představě Rakouska by měly existovat i „nouzové zákony“, které zruší právo na azyl. Parlament by šel obejít referendem, ve kterém by se mohla odvolat i vláda. A do ústavy by se měla zapsat ochrana suverenity „proti zásahům EU“ a dalších organizací.

Učitelům, kteří by vzdělávali žáky jinak než podle představ FPÖ, by hrozil postih.

„Šlo by o systém, ve kterém jsou klíčové právní ochranné mechanismy odstraněny a je zaveden systém udávání a dohledu. Takový autoritářský systém ale již existuje – v Maďarsku Viktora Orbána,“ napsal rakouský Der Standard před volbami.

Předseda Svobodných kromě lidové tváře a pěstované image jediného politika, který „stojí na straně lidí“, umí ukázat i svou jinou podobu. Levicové politiky a ideové odpůrce už nazval klíšťaty, mozkomory nebo intelektuálními jednohubkami.

Spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena zas označil za „mumii“, která v Hofburgu, tedy vídeňském prezidentském sídle, „už léta leží ve vegetativním stavu“.

Má šanci stát se kancléřem?

Právě prezident, někdejší předseda Zelených, přitom bude mít silné slovo v tom, jak bude pokračovat politická kariéra Herberta Kickla.

„Povolebních scénářů je vícero a nelze v nich opomenout ani roli prezidenta. Ten má ústavou dané mnohem silnější pravomoci, než má například česká hlava státu, a jen zvyková tradice velí, které kompetence využívat, a které ne,“ vysvětluje salzburský politolog Reinhard Heinisch.

Foto: FB/Herbert Kickl

„Kickl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ lidový kancléř,“ hlásá transparent na podporu lídra FPÖ.

Van der Bellen loni naznačil, že pro něj je důležitý postoj stran k ruské agresi na Ukrajině i vůči Evropské unii. Ostatní strany zas vládní koalici s Kicklovou FPÖ vylučují, a to včetně lidovců, kteří se Svobodnými naposled vládli v letech 2017 až 2019.

Jedním z pravděpodobných scénářů je, že po volbách nakonec ve snaze obejít FPÖ vznikne vládní koalice vícero stran: lidovců, sociálních demokratů a možná i liberální strany NEOS. S touhle možností operují podle Heinische i Svobodní.

„Počítají s tím, že koalice bude kvůli velkým politickým rozdílům nesourodá, bude se hádat a rychle se stane nepopulární, tak jako v Německu. Tím pádem tak za rok budou nové volby a pak se Svobodní stanou tak silnou stranou, že je už nebude možné při sestavování vlády ignorovat,“ nastiňuje jeden scénář Heinisch.

Foto: Jaromír Vondrák, Seznam Zprávy

Kdo je kdo v rakouské politice.

Dalším možným scénářem je podíl FPÖ na vládě, ale bez osobní přítomnosti Herberta Kickla v kabinetu. Ten by pak mohl vést poslance Svobodných v parlamentu.

Podobné to bylo už na začátku tisíciletí, kdy Svobodní poprvé vstoupili do vládní koalice s lidovci. Tehdejší lídr FPÖ Jörg Haider v kabinetu nezasedl a zůstal zemským hejtmanem v Korutanech.

Doporučované