Hlavní obsah

Lepenovská hvězda TikToku chce řídit Francii. Zatím dostává nabídky k sňatku

Foto: Twitter @J_Bardella

Šéf francouzského Národního sdružení Jordan Bardella si pořizuje selfie s jednou ze svých fanynek.

Osmadvacetiletý šéf francouzského Národního sdružení Jordan Bardella patří k umírněným tvářím krajní pravice. Sázkou na něj Marine Le Penová získala řadu mladých voličů a udělala další krok ve snaze zbavit stranu „démonů“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve 23 letech vedl poprvé kandidátku Národního sdružení do evropských voleb a jeho strana ve Francii těsně zvítězila. O pět let později si to Jordan Bardella zopakoval, tentokrát už ale triumfoval tak, že prezident Emmanuel Macron po fiasku své strany vypsal předčasné parlamentní volby. A do nich lepenovce vede znovu on –⁠⁠⁠ tentokrát s ambicí stát se vůbec nejmladším francouzským premiérem.

Zatímco ve Spojených státech spolu soupeří dva starci, Francie sází na mládí –⁠⁠⁠ vládní strana postavila proti 28letému Bardellovi 35letého premiéra Gabriela Attala, hlavní postavě levicové koalice Nová národní fronta Raphaëlu Gucksmannovi je pak 44 let.

Největší šance dávají průzkumy tomu nejmladšímu. Jestli se mu to podaří, bude jasné za týden. Francouzi hlasují sice už tuto neděli, ale své poslance volí podobně jako Češi do Senátu. Rozhodující druhé kolo parlamentních voleb tak bude až za týden.

Paradoxem je, že Bardella, jehož nejoblíbenějšími tématy v kampani jsou migrace a národní identita, má sám částečně cizí původ. Jeho matka se přestěhovala do Francie v 60. letech z Itálie, jeho pradědeček z otcovy strany pak přišel do země jako stavební dělník z Alžírska.

Bardella se narodil na pařížském předměstí Drancy v regionu Seine-Saint-Denis, v oblasti typické vysokým počtem přistěhovalců arabského i afrického původu.

Lepenovci rostou

Agentura Reuters zveřejnila analýzu, kde zkoumá podporu Národního sdružení v evropských volbách:

- strana bodovala především na venkově, obyvatelé velkých měst a předměstí hlasovali buď pro Macronovu Obnovu, nebo pro levicové strany

- Národní sdružení posílilo ve velké části země, už to není jen jih a sever Francie, ale s výjimkou Bretaně bodovalo prakticky všude

- výrazně vyšší zisky mělo Národní sdružení v oblastech, kde lidé vydělávají méně a kde je nižší vzdělanost

- lepenovci byli hodně úspěšní v okrscích, kde byla nízká volební účast

- nejlépe dopadli v městech s méně než 100 tisíci obyvatel

Na tom, že je na rozdíl od vládních elit a absolventů úřednické školy l’ÉNA mužem z lidu, si zakládá. Vyrůstal sice v osmipatrovém paneláku, k chudým obyvatelům předměstí ale nepatřil. Jeho otec měl totiž slušné příjmy ze své firmy na distribuci nápojů, kterou provozoval ve městě Montmorency ležícím 17 kilometrů od Paříže.

Od 16 let v politice

Místo běžných státních škol si tak Bardella zvolil vzdělání v polosoukromém katolickém gymnáziu. „Jediném zařízení v Seine-Saint-Denis, kde učiteli nehrozilo, že mu na hlavě přistane hozená židle,“ řekl v červnu deníku Le Monde.

Italský původ matky se Bardellovi navzdory jeho protiimigrační rétorice hodí i v politice –⁠⁠ mluví totiž italsky, což pomáhá v komunikaci s podobně naladěnou italskou stranou Liga, kterou vede lepenovcům blízký Matteo Salvini, současný vicepremiér ve vládě Giorgie Meloniové.

V politice se začal Jordan Bardella angažovat už v 16 letech, kdy vstoupil do tehdejší Národní fronty (později přejmenované na Národní sdružení). Údajně více kvůli Marine Le Penové než kvůli straně samotné. O tři roky později už pracoval jako asistent jednoho z europoslanců a také tajemník stranické buňky v Seine-Saint-Denis.

V roce 2016 založil organizaci Vlastenecká předměstí (Banlieuses Patriotes) a stal se členem volebního štábu Marine Le Penové pro prezidentské volby v roce 2017.

Foto: Shutterstock.com

Jordan Bardella se svou politickou učitelkou a stále faktickou šéfkou Národního sdružení Marine Le Penovou.

Po prohraných volbách získal pozici mluvčího strany a brzy se stal lídrem kandidátky do evropských voleb. I když se mu média vysmívala, že je „loutka Le Penové“, ve volbách těsně porazil Macronovo hnutí a stal se druhým nejmladším europoslancem v historii.

Ve straně pokračoval ve vzestupu, v listopadu 2022 se pak ujal jejího vedení, i když kritici upozorňují na to, že hlavní slovo má stále Le Penová.

Tiktokový fenomén

Bardella přinesl straně něco, co Le Penová ani její další kolegové nedokázali –⁠⁠ přízeň části mladých lidí. Mladý politik dokázal získat obrovské množství sledujících zejména na síti TikTok, kde jeho krátká videa a fotky sleduje na 1,7 milionů lidí. Necelých 400 tisíc sledujících má i na facebooku, na síti X pak dalších 458 tisíc.

Velké rozpočtové výdaje, příjmy v mlze

Přečtěte si více o programu Národního sdružení:

Výhodou tiktokových videí je možnost editace –⁠⁠ i když tak Bardella v nedávné televizní diskuzi s premiérem Attalem působil nerozhodně a většinu času byl v defenzivě, dvacetivteřinové šoty na TikToku žádný takový obrázek neukazují.

A mladí –⁠⁠ zvláště dívky –⁠⁠ vždy upraveného a usmívajícího se politika zbožňují. O nabídky k sňatku a zamilované vzkazy od mladých fanynek lepenovců tak nemá nouzi.

Bardella navíc vystupuje poměrně umírněně. Excesům, které předvádějí někteří politici jeho strany, se vyhýbá, a plně tak naplňuje politiku oddémonizování (dédiabolisation) strany s antisemitskou a rasistickou pověstí.

O tom, s jakým programem jde Národní sdružení do voleb, jsme psali zde. Nucené soužití liberálního prezidenta s krajně pravicovou vládou znepokojuje nejen trhy, ale i bezpečnostní složky. Média už informovala o tom, že část státních úředníků chystá v případě vítězství krajní pravice protesty či stávky, v ulicích by mohlo dojít i k násilným demonstracím. Pokud by Bardella skutečně obsadil post premiéra, lehký začátek by určitě neměl.

Doporučované