Hlavní obsah

Žhářství během voleb? „Souvislost nevidím,“ reaguje Rakušan

Foto: Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se vyjádřil k plánovanému žhářskému útoku v Praze.

Podle prvotních informací měl jihoamerický žhář, jehož policie zatkla v Praze, vazbu na ruský režim. S eurovolbami podle všeho jeho operace nesouvisela.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco voliči o víkendu vybírali své zástupce do Evropského parlamentu, české bezpečnostní složky zaměstnával Jihoameričan, který v Praze údajně plánoval žhářský útok. Jak naznačil ministr vnitra Vít Rakušan, časový souběh je nejspíš náhoda.

A to navzdory tomu, že vyšetřovatelé našli spojení žháře s Ruskem, které rozpoutalo válku na Ukrajině.

„Bezprostřední souvislost s evropskými volbami tady nespatřuji. A ani jsem takovou informaci nedostal. Prověřují se ale nejrůznější souvislosti,“ reagoval ministr vnitra Rakušan na dotaz Seznam Zpráv těsně před tím, než dorazil do volebního štábu své strany.

„Dneska nechci dávat žádné fragmentovité, útržkovité informace. Ono je to v této vážné chvíli špatně. Já chápu mediální spekulace. Ale už teď mohu říct, že některé informace, které se v médiích objevily, opravdu spekulacemi jsou,“ řekl, aniž by upřesnil, jaká konkrétní data neodpovídají vyšetřovacím verzím. A dodal: „Nejlepší vyšetřovatelé v téhle zemi vyslýchají daného pachatele. Dávají dohromady ten obrázek, zabývají se jeho stopami v online prostoru.“

Přesnější informace by mohly být k dispozici v pondělí po jednání Bezpečnostní rady státu. Ale ani to není jisté - případ dozorují pražští vrchní zástupci, kteří by museli oslabit informační embargo.

Jak Seznam Zprávy už popsaly, případ Jihoameričana, zadrženého v neděli v Praze kvůli údajnému žhářství, má podle podezření české policie souvislost s Ruskem.

Redakce tuto informaci ověřila u tří důvěryhodných zdrojů z bezpečnostní komunity, které ale chtěly zůstat v anonymitě.

Po muži pátrala policie od pátku jako po možném pachateli zvlášť závažného trestného činu. Vrchní státní zastupitelství pak v neděli upřesnilo, že kauza souvisí se žhářským útokem v Praze 9.

Související témata:

Doporučované