Hlavní obsah

Volby ovládlo hnutí ANO, největšími skokany jsou Motoristé s Přísahou

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se usmívá ve volebním štábu. Jeho hnutí vyhrálo české eurovolby.

aktualizováno •

České volby do europarlamentu ovládlo ANO se ziskem 26,14 procenta. K volbám přišlo přeš 36 procent voličů, nejvíce po vstupu do EU.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve volbách do Evropského parlamentu zvítězilo hnutí ANO se ziskem 26,14 procenta a má sedm mandátů. Je to o jeden víc než před pěti lety. Druhá skončila vládní koalice Spolu, která zisk 22,3 procenta hlasů přetavila v šest mandátů.

Největším překvapením je koalice Přísaha a Motoristé s dvouciferným výsledkem. Uskupení s lídrem Filipem Turkem volilo 10,3 procenta lidí, což mu přineslo dva europoslance.

Do Evropy míří také koalice krajně levicových stran Stačilo! s lídryní Kateřinou Konečnou a ziskem 9,6 % hlasů (dva mandáty). Na dalších místech skončili Starostové a osobnosti pro Evropu s lídryní Danuší Nerudovou (8,7 % a dva mandáty), Piráti (6,2 % a jeden mandát) a SPD (5,7 % a jeden mandát).

Ostatní ze tří desítek kandidujících seskupení se letos nedostala přes pětiprocentní hranici. Nejlépe z nich dopadlo PRO Jindřicha Rajchla, které dostalo 2,15 procenta hlasů, a Sociální demokracie se ziskem 1,86 procenta hlasů. Více než jedno procento hlasů, které zaručuje jednorázový příspěvek ze státního rozpočtu 30 korun za hlas, získali také Svobodní (1,76 procenta) a Zelení (1,55 procenta).

ČSSD Jiřího Paroubka obdržela pouze čtvrt procenta hlasů, dvojnásobek, tedy půl procenta, dostala Aliance za nezávislost ČR v čele s dosavadním europoslancem za SPD Hynkem Blaškem. Uskupení Česká republika na 1. místě, v jehož čele stojí zadlužený pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel, dosáhlo na 0,23 procenta hlasů.

Mandát v letošních evropských volbách obhájilo deset z dosavadních 14 europoslanců, kteří znovu kandidovali. Čtyři z nich na kandidátce koalice Spolu, tři za ANO, po jednom za komunisty, Piráty a SPD. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Foto: Seznam Zprávy

Výsledky českých eurovoleb.

Zadostiučinění pro ANO

Opoziční ANO, které vládní koalici Spolu porazilo o téměř čtyři procenta, vyšle do europarlamentu sedm svých zástupců. „Šest mandátů bych považoval za neúspěch, sedm by bylo dobrých, ale teprve při osmi budu spokojený,“ tvrdil na jedné z posledních předvolebních akcí první místopředseda strany Karel Havlíček.

Babiš označil výsledek voleb za velké zadostiučinění. Řekl, že zástupci ANO v pondělí letí do Bruselu. Jednat chtějí o členství ve výborech či frakci.

Radost ve štábu Spolu vyvolalo složení jejich příštích europoslanců. ODS získala tři místa, TOP 09 dvě a lidovci jedno. Spokojená je hlavně ODS, ve které panovaly obavy, aby je nepřeskákaly dvě menší strany.

Premiér Petr Fiala poděkoval všem voličům a pogratuloval vítězi voleb, hnutí ANO. „Pokud jde o koalici Spolu, dosáhli jsme slušného výsledku, ze kterého nejsme ani nadšeni, ani nijak zklamáni. Šest mandátů jsme si stanovili jako hranici úspěchu v těchto volbách,“ řekl v první reakci premiér. Volby podle něj poskytly vládním stranám zpětnou vazbu, se kterou budou dál pracovat tak, aby příští volby vyhrály.

„Jsme jen o jeden mandát za vítězem, což je dobrý výsledek,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Snili jsme o prvním místě, ale bereme s pokorou i místo druhé,“ uvedl lídr koalice Alexandr Vondra.

Šéf lidovců Marian Jurečka není spokojen s výsledkem lidovců, kteří přišli o jeden mandát. Novinářům řekl, že si v lednu tohoto roku dal tři podmínky, aby na podzim znovu kandidoval na předsedu lidovců - dva mandáty pro lidovce v eurovolbách, otočení trendu preferencí a úspěch v krajských volbách. „Ta jedna podmínka už není naplněna. Uvidíme, jak dopadnou ty další dvě,“ uvedl Jurečka.

Zklamaní Piráti a STAN, radost u Motoristů

Zisk jednoho mandátu v Evropském parlamentu je pro Piráty velkým zklamáním, řekl předseda strany Ivan Bartoš na tiskové konferenci ve volebním štábu. Strana bude podle něj nyní analyzovat důvody výsledku, jde podle něj o důležitou zpětnou vazbu od občanů.

Bartoš pogratuloval Markétě Gregorová, která je jedinou zvolenou europoslankyní. Současně ale uvedl, že ztráta dvou mandátů je pro Piráty smutnou zprávou.

„Nezastírám, že výsledek voleb je pro nás velkým zklamáním, a budeme tak určitě analyzovat důvody, proč k tomu došlo. Od občanů to bereme jako důležitou zpětnou vazbu, pracovně to pro nás znamená, že budeme muset zabrat třikrát tolik než doposud,“ komentoval volební výsledky Bartoš.

Piráti získali jeden mandát, ze druhého místa ho obhájila Markéta Gregorová. Naopak dosavadní europoslanci Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa se do Evropského parlamentu nedostali. V roce 2019 získala strana 13,95 procenta a tři mandáty. Letos vládní Piráti dostali 6,20 procenta hlasů.

Starostové v letošních eurovolbách zdvojnásobili počet svých europoslanců na dva. Předseda Vít Rakušan k tomu řekl: „Když se podíváme na výsledek ryze matematicky, zdvojnásobili jsme počet našich europoslanců. Docílili jsme v podstatě stejného počtu hlasů, jako jsme před pěti lety docílili v koalici s TOP 09. Samozřejmě jsme doufali a věřili, že to nebudou dva mandáty, ale tři mandáty. Tenhle výsledek úspěchem STAN v tomto ohledu určitě není.“

Lídryně eurokandidátky Starostů Danuše Nerudová byla zklamaná. „Ano, výsledek je trochu za naše očekávání. Bylo velmi těžké potenciál, které nám výzkumy dávaly, naplnit. Protože ta soutěž se v podstatě odehrávala jako souboj ANO a Spolu, bylo těžké pro nás najít ten prostor. Nebereme na lehkou váhu posílení komunistů a posílení pravicových extremistů a neonacistů. To je věc, na které budeme muset zapracovat v dalších volbách, které nás čekají.“

Naopak se slavilo v koalici hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě, která získala 10,26 procenta a bude mít dva mandáty. „Radost, nadšení, ale i obrovský kus pokory a zodpovědnosti vůči tomu, co mě čeká. Já si do EU nejdu sednout. Vím, že mě čeká tvrdá práce, možná i nepříjemná a možná i ne úplně komfortních pár let života, ale je to obrovská výzva. Něco náročného,“ řekl Turek po vyhlášení výsledků. Za nejlogičtější by považoval, aby dva europoslanci Přísahy a Motoristů zamířili do frakce konzervativců ECR. Součástí frakce je ODS.

Těsně před hlasováním ve volbách se Filip Turek stáhnul z předvolebních debat, protože chtěl kolem své osoby zklidnit atmosféru. Policie se totiž zabývá fotografií, na které je zachycen lídr společné eurokandidátky hnutí Přísaha a Motoristé se zdviženou pravicí. Na internetu kolují i další archivní snímky a posty ze sociálních sítí, na kterých Turek používá nacistickou symboliku a jméno Adolfa Hitlera.

Vysoká volební účast

Češi letos volili do europarlamentu popáté, ale vůbec poprvé se volební účast vyšplhala nad 30 procent. Platný hlas odevzdalo 36,45 procenta oprávněných voličů, což je o osm procent víc než před pěti lety. V Praze i Brně přišly asi dvě pětiny voličů.

„Spousta lidí, hlavně ve větších centrech a městech, si uvědomuje, že se hraje o budoucnost Evropy. Asi málokdo se chce vzbudit do Evropy plné radikálních pravičáků, kteří začnou dělat nové pořádky. Alespoň tak jsem si projektoval letošní souboj - mezi starým demokratickým světem a novým lživým a populistickým,“ sdělil pro Seznam Zprávy politolog Masarykovy univerzity Otto Eibl.

Podívejte se, jak to vypadalo ve volebních štábech:

+19

Eurovolby 2024 rozcestník

Související témata:

Doporučované