Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Deset největších „dárečků“ mezi novými europoslanci: Filip Turek nechybí

Zpravodajský web Politico vytipoval desítku nejbarvitějších figurek nového europarlamentu. Čecha Filipa Turka charakterizoval slovní hříčkou „racist driver, sorry racing driver“. Tedy rasistického řidiče, pardon závodníka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

1. Kyperský youtuber

Foto: Repro: Fidias

Fidias Panajotu během jednoho ze svých natáčení.

Za Kypr zasedne v Evropském parlamentu čtyřiadvacetiletý youtuber Fidias Panajotu. Server Politico ho označil „za šprýmaře, který natáčí videa o svém rozchodu“. Ale nejen to, také videa, na kterých zkouší nejnebezpečnější sporty, hladoví, jindy předstírá nevolnost, aby nemusel platit za vlak, nebo si objednává hotelové občerstvení na účet jiného pokoje. Na platformě YouTube má 2,6 milionu odběratelů.

Ač kandidoval jako nezávislý, získal pětinu všech odevzdaných hlasů. The Greek Herald posléze zveřejnil, že Panajotu získal ve věkové skupině 18–24 let plných 40 % hlasů, ve skupině skupině 25–34 let to bylo 28 % hlasů.

Už během své kampaně na sebe upoutal pozornost kvůli přístupu k politice. V kyperské televizi Alpha Cyprus přiznal, že nikdy nevolil, o politice a EU neví vůbec nic, ale že už nemohl vystát pokračující vládu bruselských „nerdů“.

2. Řecká řeznice

Foto: Repro: Kathimerini

Galato Alexandrakiová.

Za Řecko se v europarlamentu objeví Galato Alexandrakiová, „nacionalistická řeznice s nulovou stopou online“, poznamenal deník Politico. Přiložená fotografie je prvním známým záběrem 76leté ženy, která kandidovala za nacionalistickou stranou Elliniki Lysi (Řecké řešení).

Bývalá chovatelka dobytka a zpracovatelka masa z Evrosu nedaleko hranic s Turky obývanou částí Kypru získala 51 458 hlasů. Deníku Kathimerini řekla, že vůbec nechápe, co se to stalo, a že je v šoku, že byla zvolená. Dál už nechtěla nic komentovat, včetně otázek, zda skutečně usedne v europoslaneckých lavicích v Bruselu/Štrasburku. Uvidíme.

3. Aktivistka Antify

Foto: Repro: TG3, Profimedia.cz

Ilaria Salisová (39) na snímku ze začátku soudního procesu, 29. ledna 2024, Budapešť.

Mandát europoslankyně získala v nynějších volbách i italská antifašistická aktivistka Ilaria Salisová, která je v Maďarsku obžalována kvůli loňskému napadení dvou neonacistů na demonstraci v Budapešti. Čtyřicetiletá učitelka strávila v maďarské vazbě 15 měsíců; soudní proces dosud neskončil, hrozilo jí až dvacetileté vězení.

„Případ se dostal na titulní stránky, když se před soudem objevila spoutaná v řetězech. Vzbudilo to veřejné pohoršení. Řím si předvolal maďarskou velvyslankyni a nakonec zajistil převoz Salisové do domácího vězení,“ připomíná server Euronews. Teď bude vzhledem k poslanecké imunitě z vazby propuštěna.

4. Litevský homofob

Foto: facebook.com/Grazulis.Petras

Litevský europoslanec Petras Gražulis. Snímek zveřejnil s poznámkou: „Krásný víkend pro tatínka a dceru. Dnes slavíme Monikutiny šesté narozeniny.“

Litevci do lavic Evropského parlamentu posílají mimo jiné Petrase Gražulise. Abychom citovali Politico: „litevského homofoba, který porušil ústavu.“

Vzhledem k zisku mandátu zatím litevský soud spor, v němž šlo o pohrdání a zesměšňování LGBTQ lidí, odročil.

Litevská veřejnoprávní LRT popsala, že na spor bylo zaděláno v květnu 2022, když zákonodárci schvalovali zákony legalizující svazky osob stejného pohlaví. Gražulis se tehdy setkal se zástupci LGBTQ, kde je označil za „degeneráty šířící pohlavně přenosné choroby a doporučil jim, ať se léčí“.

„Gražulis je jedním z nejbarvitějších litevských politiků, který si vybudoval reputaci díky výpadům proti právům LGBTQ,“ doplňuje LRT s tím, že loni litevský parlament zbavil Gražulise mandátu za porušení poslanecké přísahy.

5. Polský vymítač satanů

Foto: Profimedia.cz

„Jdeme hasit.“ Polský zákonodárce Grzegorz Braun chrabře zasahuje proti židovskému svícnu, 12. prosince 2023.

Jedním ze zvolených europoslanců za Polsko je současný poslanec Sejmu za krajně pravicovou Konfederaci –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 57letý Grzegorz Braun. „Polský antisemita, který v Sejmu uhasil menoru,“ charakterizoval ho server Politico.

Tu událost jsme popisovali na Seznam Zprávách –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ šlo o to, že Braun loni v předvánočním čase vytáhl hasicí přístroj a zamířil ho na zapálený chanukový svícen na oslavu Svátku světel na chodbě (výše fotografie z akce).

Foto: Profimedia.cz

Braun po činu poskytuje rozhovory: „Není možné, aby se v polském Sejmu odehrávaly akty rasistického, kmenového, divokého talmudického kultu.“

Braun jako důvod svého činu uvedl, že „by se měli stydět ti, kdo se účastní satanistického obřadu“. Maršálek Sejmu Szymon Hołownia ho za to vyloučil z jednání.

Nebyl to ovšem jediný Braunův projev antisemitismu. Už předtím vtrhl v červnu na přednášku historika o holocaustu v Polsku a zničil tam mikrofon i reproduktory. Židy také nazval „nepřáteli Polska“ a obvinil je, že chtějí „nepřátelsky ovládnout“ polské území a etnické Poláky uvrhnout do rezervací.

6. Přítelkyně pana Zemmoura

Foto: Profimedia.cz

Sarah Knafová a Éric Zemmour na snímku z roku 2022.

Číslem šest mezi „nejbarvitějšími figurkami“ nového europarlamentu je podle Politica 31letá krajně pravicová francouzská politička Sarah Knafová. „Jo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a je to taky přítelkyně Érica Zemmoura.“

Abychom vás dostali do kontextu, krajně pravicový Zemmour, bývalý novinář, odsouzený islamofob a šéf strany Znovudobytí, je ženatý (pochopitelně s někým jiným) a je mu 65 let. Knafová se po jeho boku objevuje nejpozději od roku 2022, kdy byla de facto šéfkou jeho kampaně –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Zemmour usiloval o zvolení francouzským prezidentem. Neuspěl. Jejich románek se provalil, když magazín Paris Match zveřejnil fotografii z jejich společné koupele v moři.

Foto: Facebookové stránky Sarah Knafo

Sarah Knafová na aktuálním snímku.

V dalším textu časopis rozkryl, že to byla právě Sarah Knafová, kdo dal věci do pohybu, kdo v Zemmourovi rozdmýchal prezidentské ambice, kdo v něm obnovil důvěru v sebe sama. „Knafová má ambicí za dva. Příteli, který si ji nedávno dobíral, že je příliš mladá na to, aby se stala generální tajemnicí Elysejského paláce, okamžitě poslala kopii dekretů, které pro tuto funkci nestanovují věkovou hranici…“ popsala tehdy redaktorka Emilie Lanezová.

7. Alvis a největší věznice Evropy

Foto: x.com/seacabalafiesta

Luis Pérez Fernández neboli Alvis Pérez.

Zvolený europoslanec, protisystémový a protipotratový španělský influencer Alvis Pérez si pro volby si založil vlastní stranu. Její název by se dal volně přeložit asi jako „Zábava skončila“ (Se acabó la Fiesta ), v logu má veverku s bílo-černou maskou Anonymous.

Čtyřiatřicetiletý rodák ze Sevilly, vlastním jménem Luis Pérez Fernández, zůstal před volbami tak trochu mimo hledáček novinářů, napsal list El País, o to víc byl sledován na YouTube. „Podle údajů vyhledávače byl influencer známý jako Alvis nejhledanějším kandidátem na Googlu za posledních sedm dní ve Španělsku. V neděli získal podporu 796 560 španělských voličů,“ napsal list.

El País také citoval některé z tezí, jimiž Alvis Pérez oslovil voliče: „Musíme zničit celý systém a znovu ho od základů vybudovat.“ „Novináři jsou mediální informační děvky.“ „Jestli je tu nějaký narkoterorista, nechci, abyste ho pronásledovali, chci, abyste ho sundali samopalem.“ „Přibývá ilegálních přistěhovalců, o kterých nevíme, zda nejsou násilníci.“ „Vše, na co sáhnou politické strany, se stává zkorumpovaným.“

A rovněž slíbil postavit na předměstí Madridu největší věznici v Evropě: „Dokonce i člověk, který má jen tetování gangu: půjdeš do zas*aného vězení. I kdybychom tam měli zavřít 40 tisíc chlapů, tak je tam zavřeme (…) A jestli se objeví OSN, tak se jim vysměju do ksichtu.“

8. Proti potratům, proti faldům

Foto: facebook.com/afroditilatinopoulou

Nově zvolená řecká europoslankyně Afroditi Latinopoulouová (33 let).

Poslední z 21 křesel v Evropském parlamentu, která připadnou Řecku, si pro sebe vybojovala šéfka okrajové nacionalistické strany Hlas rozumu Afroditi Latinopoulouová. Právnička, tenisová trenérka a bývalá juniorská mistryně Řecka v tenise se silnou protipotratovou a protiimigrační agendou.

O Latinopoulouovou se v Řecku hodně psalo před dvěma lety, když ji ze svých řad vyloučila středopravá Nová demokracie. Důvodem byly nevybíravé komentáře, které politička zveřejňovala na sociálních sítích o obézních lidech, připomíná řecký list Kathimerini.

V jednom z nich se obula do televizní moderátorky Danaé Barkaové, kterou fotografové zachytili na pláži. Latinopoulouová se nechala slyšet, že s její váhou by se neměla takto ukazovat, protože tlusté osoby jsou pro společnost s vysokým procentem dětské i dospělé obezity špatným vzorem.

9. Filip Turek: „Racist driver, sorry racing driver“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Filip Turek na snímku z dubnového zahájení kampaně do eurovoleb Přísahy a Motoristů.

K čerstvě zvolenému českému zástupci ve skupině nejbarvitějších figurek europarlamentu Filipu Turkovi deník Politico připsal, že je to „řidič rasista, pardon závodník“. Slovní hříčka pochopitelně v českém jazyce nevynikne. List dodává, že v Bruselu bude zastupovat partaj „Motoristé sobě“ a že je to člověk se zálibou v nacistických zdravicích.

Jde o narážku na fotografii, která se těsně před volbami do Evropského parlamentu začala šířit po internetu. Zachycuje Turka, kterak sedí v autě se zdviženou pravicí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v gestu zjevně připomínajícím hajlování. Deník N uvedl, že fotografii řeší policie. Vzhledem k tomu, že daná fotografie byla pořízena a zveřejněna v roce 2013, by však Turka už nejspíš nebylo za co vyšetřovat nebo stíhat. Pokud tedy policie neobjeví novější důkazy (v detailu jsme popsali zde).

10. Nebinární dramatička

Foto: x.com/SibylleBerg

Nebinární Sibylle preferuje oslovení „oni“.

Sibylle Bergová je jednou z nejznámějších knižních autorek v Německu. V eurovolbách se její jméno ocitlo na soupisce satirické strany Strana (Die Partei), kterou před dvaceti lety založil tehdejší novinář humoristických plátků Martin Sonneborn; poprvé byl zvolen do Evropského parlamentu už v roce 2014. Pro další volební období ho doplní právě Bergová, Die Partei nyní získala mandáty dva.

Politico o Bergové píše jako o známé dramatičce, která preferuje osloveni „oni“. Na svých webových stránkách k tomu uvádí, že se cítí být součástí hnutí Straight Edge (subkultura spojená s hardcore punkem) a sama sebe popisuje jako nebinární.

Rodačka z Výmaru vyrostla v NDR. List Berliner Morgenpost uvádí, že v roce 1984 požádala o opuštění země, což bylo schváleno. Vystudovala politologii v Hamburku, na začátku roku 2000 se přestěhovala do Curychu, od roku 2012 má švýcarské občanství.

Doporučované