Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Válka je v Maďarsku téma číslo jedna. Nesmyslně, říká expert

Foto: Facebook Viktora Orbána

Volby do europarlamentu v Maďarsku ovládlo téma války. Snímek z proorbánovské demonstrace v Budapešti.

„Pokud chcete žít, volte dosavadní vládu. Pokud chcete jít do války a zemřít, můžete volit kohokoliv jiného.“ Tak pro Seznam Zprávy vystihl debatu, která v Maďarsku provází eurovolby, expert na mezinárodní bezpečnost Támas Csiki.

Článek

/Od našeho zpravodaje v Budapešti/

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Narativ o válce a míru je zjednodušený a zkreslený, ale stal se rámcem pro jakoukoli politickou diskuzi v Maďarsku. Může za to i fakt, že vláda je nejmocnějším aktérem v médiích,“ říká maďarský politolog Támas Csiki a vysvětluje, že strana Fidesz premiéra Viktora Orbána se snaží zopakovat úspěšnou strategii z jara roku 2022.

„Tehdy maďarská vláda vysvětlila svůj zvláštní postoj, kdy mluví o míru a proti válce, ale ne proti ruské agresi, nýbrž proti západní podpoře Ukrajině,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy expert z Centra pro studia strategie a defenzivy na budapešťské Univerzitě veřejných služeb.

Jaká témata teď dominují v maďarské kampani do eurovoleb?

Válka na Ukrajině je rozhodně tématem číslo jedna. Všechna ostatní témata zatlačuje do pozadí. Je to překvapivé, ale ekonomické otázky, rozpočet ani vztahy s Evropou v podstatě nejsou ve volební kampani zastoupeny.

Celá kampaň je formulovaná jako volba mezi dvěma extrémy. Pokud chcete žít, volte dosavadní vládu, pokud chcete jít do války a zemřít, můžete volit kohokoliv jiného. To je velmi zjednodušená a řekl bych absurdní kampaň, ale tak to teď v Maďarsku funguje.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let, první Česko zažilo po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Zatím poslední eurovolby se konaly 7.–8. června 2024. Dění v Česku jsme sledovali ONLINE.

Vyhrálo hnutí ANO, získalo 26,14 % hlasů a 7 mandátů. Druhá byla koalice Spolu s 22,27 % a 6 mandáty, třetí Přísaha a Motoristé s 10,26 % a 2 mandáty. Do EP se dostali také Stačilo!, STAN, Piráti, SPD a Trikolora.

Proč nejsou další témata relevantní?

Musíme se vrátit do roku 2022, k momentu, kdy došlo k eskalaci situace mezi Ruskem a Ukrajinou. V dubnu toho roku jsme v Maďarsku měli parlamentní volby. Tehdy maďarská vláda vysvětlila svůj zvláštní postoj, kdy mluví o míru a proti válce, ale ne proti ruské agresi, nýbrž proti západní podpoře Ukrajině.

Z té doby pochází tato zkreslená argumentace, protože tehdy vláda začala mluvit o předzvěsti míru a velká část elektorátu to uvítala. Orbánově vládě tento postoj přinesl dvoutřetinovou většinu v parlamentu a od té doby si tuto pozici zachovala.

Říkáte, že diskuze v Maďarsku se točí jen kolem války a míru. Kteří politici konkrétně mluví o válce a kteří o míru?

Všichni politici se snaží být na mírové straně. Jinak by vypadali, že opravdu chtějí přivést Maďarsko do války. Otázka války a míru je sama o sobě tak zkreslená, že v ní vlastně není na výběr. Z odborného hlediska to ale není opodstatněné téma. Poskytnutí podpory sebeobraně Ukrajiny nepřináší nevyhnutelně třetí světovou válku, nepřináší ani válku do zemí NATO.

Narativ o válce a míru je tedy velmi zjednodušený a zkreslený, ale stal se rámcem pro jakoukoli politickou diskuzi v Maďarsku. Může za to i fakt, že vláda je nejmocnějším aktérem v médiích. Další politické subjekty se tomuto válečnému narativu nemohou vyhnout. Když chcete celou historku o válce zpochybnit, budete za válečného štváče. Nevidím žádnou stranu, která by se k diskuzi postavila nějak odlišně.

Snímky z předvolební proorbánovské demonstrace v Budapešti.

Celý politický diskurz je nastaven tak, že ukrajinská sebeobrana je špatná věc a ubližuje maďarské ekonomice. Všechno se svádí na válku.

A kvůli ekonomickým zájmům chce vláda zachovat proruské vztahy a je poměrně úspěšná v přesvědčování velké části voličů, že je to vlastně spíš Rusko, s kým bychom měli udržovat kontakty. Ne Ukrajina, která údajně potlačuje práva etnických menšin, například maďarské menšiny žijící na jejím území. Takhle ten narativ stojí. A čím dál více se vzdaluje realitě.

Realita je jaká?

K tomu mohu nabídnout pouze svůj profesionální postoj, který zní, že Ukrajina má právo na sebeobranu proti vojenské agresi. Považuji Ukrajinu za součást Evropy a za suverénní zemi, která má právo se rozhodnout, zda chce vstoupit do Evropské unie, zda chce vstoupit do vojenské aliance NATO, nebo zda chce mít dobré vztahy s Ruskem. Takže je to na nich.

Už více než 10 let mají Ukrajinci tendenci směřovat k západní integraci a ne k ruské integraci v ekonomickém, politickém, v jakémkoli smyslu slova.

Řekl bych, že chápu přání poskytnout Ukrajině vojenskou podporu ze strany mnoha evropských zemí, zejména těch, které považují Ukrajinu za jakousi obrannou baštu proti ruské vojenské síle. Ale to je zcela odlišné od politického narativu v Maďarsku.

Rozhovory z klíčových zemí

Seznam Zprávy vám v průběhu celých voleb do Evropského parlamentu budou přinášet rozhovory s novináři a experty z vybraných zemí EU. Ze zemí, které jsou vzhledem k hlasování důležité, volby tam budou něčím výjimečné, nebo zkrátka zajímavé.

  • Maďarsko: Nejzajímavější volby jsou příležitostí postrašit Orbána
  • Španělsko: Farmářské protesty využívá krajní pravice, ale je to téma i pro levici
  • Finsko: Zelená témata šla stranou, mluví se o obraně
  • Itálie: Vliv premiérky Meloniové vzroste, s tím i Itálie
  • Slovensko: Bude zajímavé sledovat, za Ficovi poslanci půjdou s krajní pravicí

Připravujeme pro vás například pohled z Německa nebo Polska. Přečíst si můžete také již vydané reportáže z Francie, Německa, Maďarska a Nizozemska.

Doporučované