Hlavní obsah

Chystalo se vypoklonkování ANO, popisuje Telička zákulisí Babišova tahu

Foto: Profimedia.cz

Pavel Telička po boku Andreje Babiše během kampaně před eurovolbami v roce 2014.

Dnešní hnutí ANO nemá s programem a s hodnotami frakce Renew nic společného, říká bývalý europoslanec Pavel Telička. Právě on ANO mezi evropské liberály přivedl. Od členů frakce teď dostal v reakci na krok Andreje Babiše srdíčka.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Včera večer se sešlo předsednictví hnutí včetně části našich europoslanců a řešili jsme, jak probíhá dosavadní vyjednávání a zda by bylo vůbec možné v rámci frakce Renew Europe náš program plnit,“ řekl v pátek ve Sněmovně Andrej Babiš.

Šéf ANO pak oznámil, že jeho hnutí z frakce odchází, protože by v ní europoslanci za ANO nemohli mj. bojovat s ilegální migrací či změnit zelenou dohodu Green Deal. Hnutí odchází i z evropské strany ALDE.

Kam europoslanci za hnutí ANO zamíří, Babiš neupřesnil. Jako řešení nevidí vstup do frakce konzervativců ECR, jeho členy jsou europoslanci ODS. „Možná vznikne nějaká nová frakce,“ dodal.

Seznam Zprávy o situaci mluvily s bývalým europoslancem Pavlem Teličkou, který v roce 2014 vedl kandidátku hnutí ANO v eurovolbách. Právě Telička, mimochodem též první český eurokomisař, pro Babišovo hnutí vyjednal vstup mezi evropské liberály. V roce 2017 se nicméně s Andrejem Babišem názorově rozešel.

Jaká je motivace hnutí ANO k odchodu z frakce Renew a strany ALDE?

Nevidím do hnutí ANO, ale pokud bychom měli spekulovat, odpovědí může být vícero. Dnešní ANO skutečně nemá už absolutně nic společného s programem a záměry hnutí z roku 2014.

Už před pár dny mě Andrej Babiš obvinil z toho, že jsem ANO –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ byť coby nečlen –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ „zatáhl“ do Renew Europe; byl to signál o diskomfortu. Dalo se čekat, že když něco takového řekl, bude podobný krok brzy následovat.

Teď po volbách navíc probíhá celá řada jednání mezi frakcemi a některými delegacemi (europoslanci zvolení za stejnou partaj z dané země, pozn. red.), které buď jsou toho času mimo frakce, anebo se o nich ví, že se ve stávající frakci necítí komfortně. Proběhla jednání se stranami, které měly zájem o zapojení do Renew Europe, ale podmiňovaly to de facto tím, že už členem nebude ANO.

Jak probíhá obsazování top unijních pozic?

Sedmadvacítka zatím nenašla shodu na lídrech, kteří ji v následujících letech povedou. U Kallasové by mohly být překážkou silně protiruské postoje, u von der Leyenové zase „zpupnost“ její strany, která chce příliš pozic najednou.

Hnutí ANO mělo v liberální frakci „problémy“ už delší dobu. Proč?

Ten pocit diskomfortu z ANO trvá v Renew už několik let. Frakce má s ANO problém, protože se vyprofilovalo jako hnutí, které prakticky nemá s programem a s hodnotami skupiny nic společného.

Přetrvávalo politické pokrytectví, kdy hrála roli čísla – frakce nechtějí přijít o poslance a spadnout na nižší čísla – takže tam fungovala určitá míra tolerance.

Na druhou stranu Andrej Babiš a někteří zvolení europoslanci ANO mají na kontě takové komentáře a pozice, které ještě vyšperkovali v minulém volebním období, že logicky začala ve frakci konkrétní jednání, jak se s ANO vypořádat.

Z dobrých zdrojů v rámci frakce víme, že se chystalo vypoklonkování ANO z frakce ve dvou fázích. To muselo ANO vědět a cítit.

Jak byl v rámci frakce od začátku vnímaný přímo Andrej Babiš?

Andreje Babiše měli zprvu za politika exotičtějšího typu, ale bylo to vybalancované mnou a některými dalšími. Viděli tam směřování a sdílení hodnot a naši práci uvnitř frakce. To se potom s odstupem pár let změnilo.

Babiš nikdy nebyl vnímaný jako součást té politické rodiny, ale naopak jako ten, který byl vždy schopný frakci podtrhnout a podrazit. Třeba kritikou nebo koketováním s Fideszem (strana maďarského premiéra Orbána, pozn. red.) a krajně pravicovými stranami.

První reakce z frakce Renew, které jsem na krok Babiše dostal, jsou srdíčka. Takže jsou šťastní, že Babiš odchází. Zároveň se možná otevírají dveře do frakce těm, kteří podmiňovali své členství nesouhlasem s členstvím ANO.

Kam teď podle vás hnutí ANO ve své současné podobě zamíří? Připojí se k jiné frakci, nebo skončí nezařazení? Nebo se rýsuje nějaká nová středoevropská frakce za účasti ANO, Fideszu a Směru?

Z chování nově zvolených europoslanců za ANO je vidět, že žádnou dlouhodobou strategii nemají. Klára Dostálová minulý týden řekla, že bude požadovat pozici místopředsedkyně Evropského parlamentu a bude kandidovat za ALDE. A o pár dní později z ní hnutí vystoupí. O strategii rozhoduje Babiš, ne europoslanci.

Navzdory té nekompetenci, kterou ukazují, ale asi nejsou tak hloupí na to, aby zůstali nezařazení, protože tehdy by měli ještě podstatně nižší vliv.

Frakce v europarlamentu a ČR (odhad z voleb 2024)

Frakce v Evropském parlamentuČeské strany
Evropská lidová strana (EPP)STAN, TOP 09, KDU-ČSL
Progresivní aliance socialistů a demokratů (S&D)-
Obnova Evropy/Renew Europe (RE)-
Identita a demokracie (ID)SPD a Trikolora
Zelení/Evropská svobodná aliancePiráti
Evropští konzervativci a reformisté (ECR)ODS,*
Konfederace Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice (GUE/NGL)-
*zájem o vstup do ECR veřejně projevila Přísaha a Motoristé sobě

Takže vstoupí do stávající frakce? Nebo vytvoří novou?

Hypotéza či spekulace o tom, že by strany jako Fidesz mohly usilovat o novou skupinu, je tu už delší čas. Fidesz byl odmítnut konzervativci z frakce ECR. Je otázka, co se s ECR stane, jestli polská strana PiS není potenciálním partnerem Fideszu. V tu chvíli by mohl vzniknout zárodek něčeho středoevropského, respektive shoda u těch, které jinde odmítají.

Nepředpokládám ale, že by hnutí ANO bylo přijato do ECR, protože jejím členem je ODS, která by to nedopustila.

Co by pro hnutí ANO v praxi znamenalo, pokud by její europoslanci zůstali nezařazení?

Existence frakce vám dává určité výhody z hlediska zabezpečení delegace. Druhá věc je, že nemáte šanci mít pozici ve výborech. Důležití jsou hlavně koordinátoři ve výborech, ti tam často vládnou, a to by pro nezařazené ANO nepřipadalo v úvahu.

Samo o sobě to znamená selhání. Když říkají, že vystupují, ale zároveň, že nevědí, kam půjdou, znamená to, že to není promyšlené.

Otázka také je, co se stane s europoslaneckou delegací ANO. Nebyl bych překvapený, kdyby se jeden nebo dva členové rozhodli v Renew zůstat, nebo šli do jiné frakce, jako je EPP nebo ECR. Pokud by se hypotéza naplnila a novou frakci by složilo ANO s Fideszem, PiS a podobně, to by mohlo být pro některé europoslance silné kafe, i pro ty, kteří ze sebe nechali dělat Kašpárky.

Pavel Telička (55)

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pavel Telička na snímku z roku 2023.

  • Bývalý diplomat a politik spojil většinu své kariéry s Evropskou unií. Evropské spolupráci se věnoval už jako řadový zaměstnanec ministerstva zahraničí, později vedl českou misi v Bruselu, podílel se na vyjednávání o vstupu ČR do unie a krátce působil jako eurokomisař.
  • Předtím, než se v roce 2014 stal na pět let poslancem Evropského parlamentu, vedl vlastní poradenskou firmu zaměřenou na bruselské prostředí.
  • Do europarlamentu se dostal na kandidátce hnutí ANO, s šéfem partaje Andrejem Babišem se ale ještě v průběhu mandátu rozešel ve zlém. Založil i vlastní politické hnutí Hlas, s nímž neuspěl. V červnu 2021 oznámil odchod z politiky.
  • Narodil se ve Washingtonu v rodině diplomata, v dětství žil několik let i v Argentině a Británii.
  • Někdejší vrcholový ragbista, který byl v letech 2006 až 2009 šéfem České ragbyové unie, vystudoval pražskou právnickou fakultu a koncem 80. let nastoupil na MZV, v té době byl také dva roky členem KSČ, což později označil za „hřích mládí“.

Doporučované