Hlavní obsah

U Pirátů to po volebním debaklu vře. Část členů volá po mimořádném sjezdu

Foto: Renata Matějková , Seznam Zprávy

Předseda strany Ivan Bartoš před volebním štábem.

aktualizováno •

Má vedení Pirátů důvěru poté, co strana zklamala v evropských volbách? Kvůli této otázce by se podle některých členů měl svolat mimořádný sněm.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Fiasko v eurovolbách hýbe náladou u Pirátů. Straníci dávají hlasovat o tom, zda svolat celostátní pirátské fórum.

„Po fiasku ve volbách do Evropského parlamentu, kdy náš volební zisk byl hluboko pod očekáváním, a kdy jsme získali jenom jeden mandát, jsou na místě opatření, která nám pomohou analyzovat příčiny neúspěchu,“ vysvětluje důvod hlasování brněnský Pirát Lukáš Doležal.

Strana získala pouze 6,2 procent hlasů a nedokázala obhájit tři mandáty z minulých voleb. V Bruselu zůstane pouze místopředsedkyně Markéta Gregorová.

Hlasování o tom, zda se mají členové Pirátů mimořádně sejít, obsahuje několik důvodů. Řešit se má otázka důvěry ve vedení strany, vyhodnocení kampaně, špatná atmosféra ve straně a plánování dalších kroků.

„Bezobsažné fráze o tom, že bychom měli táhnout za jeden provaz (pokolikáté už), není to, co Piráti teď potřebují,“ píše Doležal.

Propadák není náhoda

Pro Seznam Zprávy uvedl, že to, co se se stranou stalo, není náhoda. „Je to důsledek vývoje od voleb v roce 2021, kdy jsme kandidovali se STAN. Ivan Bartoš by měl vyvodit odpovědnost. Z 15 let, kdy strana existuje, je předsedou 13 let. Neúspěch jde z velké části za minulým předsednictvem, z toho důvodu by měl skončit.“

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš mezitím den po volbách odletěl na týdenní pracovní cestu do USA, kde se má sejít s odborníky na digitální technologie. „Bohužel on se dlouhodobě nezajímá o dění ve straně, nezajímá se o běžné členy, žije ve svém světě a je odstřižen od řadových členů. Jeho reakce na výsledek voleb mě ani nepřekvapují.“

„Jak jsme již říkali po vyhlášení výsledků –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nebudeme jakkoliv zastírat, že jde o velké zklamání, které musíme reflektovat. Vedení strany určitě považuje za nutné provést podrobnou analýzu, proč volby dopadly tímto způsobem a podle toho činit další potřebné kroky. Do diskuze samozřejmě musí být zapojeny členky a členové strany, budeme společně řešit, jaká forma je nejefektivnější,“ napsal Seznam Zprávám předseda Pirátů Ivan Bartoš.

K hlasování se přidávají první desítky straníků, návrh má zatím těsnou většinu.

Jak vypadala volební noc ve štábech:

Senátorka Adéla Šípová se domnívá, že stranu problémy provázejí delší dobu. „Příčiny jsou hlubší a táhnou se určitě až do roku 2021. Musíme se z toho poučit a najít cesty ven. Samozřejmě vidím, že nám neprospívá i účast ve vládě. Já jsem v tomhle tom byla taky už na počátku v roce 2021 skeptická. Měla jsem z toho obavy a ty se naplnily,“ myslí si senátorka.

I jí vadí, že Ivan Bartoš odcestoval. „To je pak trošku těžké něco řešit, to je pro mě docela zklamání,“ dodává Šípová.

Skočit do člunů

Člen Pirátů z Ústeckého kraje Dalibor Záhora uvedl, že Piráty měl probrat výsledek komunálních voleb v roce 2022, ale nestalo se to.

„Ten trend z 2022 nás teď dostihl plošně ve všech krajích mimo Prahu. Na budíček je pozdě, teď jsme ve stavu, kdy je otázkou, zda ucpávat díry v lodích, nebo jen skočit do člunů a veslovat k nejbližšímu ostrovu,“ napsal Záhora.

Ne všichni Piráti ale souhlasí s tím, že by se problémy měly řešit tímto způsobem. „Změní mimořádné celostátní fórum něco před dalšími volbami, která jsou v půlce září? Nebo to bude jen vyhrocená debata o staropirátství a návratu ke kořenům a znovu si vyřízování účtů za koalici se STANem? Odpovím si sám: bude to krásná potrava pro politickou konkurenci a novináře, ze které vyjdeme jen oslabení,“ uvedl například královéhradecký Pirát Aleš Dohnal.

Autor hlasování, Lukáš Doležal, přišel s prvním návrhem na odvolání předsedy Bartoše už v roce 2021 po sněmovním debaklu, kdy Piráti doplatili ve volební koalici s hnutím STAN na kroužkování a ze společné kandidátky získali jen čtyři poslance. Tehdy se velké podpory nedočkal, pro hlasovalo jen 11 procent.

Analýza výsledků eurovoleb

Navzdory úspěchu krajně pravicových stran si lidovci, socialisté a liberálové udrželi v Evropském parlamentu jasnou většinu. Zásadní směry, jako podpora Ukrajiny či boj s klimatickými změnami, by tak Evropa měla udržet.

Doporučované