Hlavní obsah

Turek se zdviženou pravicí nejspíš vyvázne bez trestu

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Nový europoslanec Filip Turek.

Hajlování Filipa Turka se událo příliš dávno, událost zachycená na fotce je nejspíš promlčená. Policisté ji zatím ani nevyšetřují.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Internetem se těsně před volbami do Evropského parlamentu začala šířit fotografie nově zvoleného europoslance Filipa Turka (Motoristé/Přísaha), kterak sedí v autě se zdviženou pravačkou. Gesto zjevně připomínalo nacistický pozdrav.

Deník N uvedl, že fotografii řeší policie. Vzhledem k tomu, že daná fotografie byla pořízena a zveřejněna v roce 2013, by však Turka už nejspíš nebylo za co vyšetřovat nebo stíhat. Pokud tedy policie neobjeví novější důkazy.

„Pokud bychom se řídili paragrafy 403 a 404 trestního zákoníku, tak tyto skutky by už byly promlčeny,“ řekl Pavel Kandalec z Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Uvedené paragrafy odkazují buď na projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka (paragraf 404) nebo při přísnějším posuzování na skutek „založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka“ (paragraf 403).

U prvního skutku je trestní hranice od šesti měsíců do tří let a promlčecí lhůta u něj činí pět let. Druhý skutek se sazbou jeden rok až pět let má promlčecí lhůtu 10 let. Fotografie je stará 11 let.

Rozhovor s Filipem Turkem

Přečtěte si rozhovor s novým europoslancem Filipem Turkem hned po zveřejnění výsledků hlasování, ve kterém Motoristé s Přísahou uspěli jako třetí na pásce za největšími rivaly ANO a Spolu.

Podle mluvčí pražské policie Evy Kropáčové navíc není jisté, že se policie vůbec dostane k vyšetřování dané fotografie. „Danou věcí se v současné chvíli stále zabýváme a nemáme žádné nové informace ke zveřejnění,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv. K samotnému vyšetřování podle ní nepřistoupili.

Šéf Motoristů Petr Macinka na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že policie zatím Turka v případu fotografie ani nekontaktovala a že Turek už záležitost neřeší. „Je to celé naprostá pitomost,“ uvedl Macinka.

Fotografie byla zveřejněna na soukromém facebookovém profilu Turkova známého a poté, co se o ni začali novináři zajímat, byla podle Deníku N z profilu odstraněna.

Nový europoslanec na svoji možnou koketerii s nacistickými symboly sám upozornil na jedné z předvolebních fotografií, kde byl zvěčněn se svícnem se svastikou. Na jednom ze starších snímků seděl v závodním autě s pozlacenou helmou s logem řecké neofašistické strany Zlatý úsvit.

Turek ale odmítl, že by byl neonacistou nebo pravicovým radikálem. V předvolebním duelu na televizi Prima s lídryní kandidátky STAN, a nyní už i kolegyní z europoslaneckých lavic, Danuší Nerudovou uvedl, že svícen je starožitnost, kterých má doma mnoho, a že je i majitelem dýky SS po otci.

Ohlédnutí za eurovolbami

Kromě výhry lidovců a radikální pravice stojí za zmínku i potenciálně průlomové úspěchy z Rakouska a Maďarska. Na straně poražených stojí například muž, který byl donedávna vzorem. Seznam Zprávy nabízí výrazné příběhy eurovoleb.

K hajlování se těsně po zvolení vyjádřil v rozhovoru pro iDnes tak, že od doby, kdy mu bylo pětadvacet, ušel velký kus cesty. „Mohu vám garantovat, že jsem měl sklony k blbému humoru, ale ne blbým názorům,“ uvedl.

O tom, že mu informace a fotografie, které vypluly na povrch v posledních dnech před volbami, a na něž hlasitě upozorňovali kandidáti hnutí STAN, neuškodily, svědčí i volební výsledek koalice Motoristů a Přísahy. Ta skončila na třetím místě se ziskem 10,26 procenta a předběhla i parlamentní hnutí STAN, Piráty nebo SPD.

Svastiky nebo zdvižená pravice nebyly jediné otazníky, které Filip Turek vyvolával. V roce 2016 založil firmu Zapper club, jež se zaměřovala na léčbu zázračnými plazmovými generátory, které slibovaly vyléčit téměř všechny nemoci, včetně rakoviny. Firma také poskytovala antiparazitické terapie nebo prodávala zdraví škodlivé prostředky, včetně nebezpečných bělidel MMS, které někteří šarlatáni doporučují pít.

Turek je rovněž vydavatelem knihy své matky Eleni Turkové „Paraziti v nás“, před kterou (spolu s dalšími publikacemi) varovali i vědci z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR. Celý tento Turkův byznys zevrubně popsal internetový deník A2larm.

Turek se posléze v rozhovorech od knihy své matky distancoval. Vydal ji prý po smrti matky. „Sestra dodělala dotisk, takže jsem tam uveden, ale já tu knihu ani nečetl,“ uvedl na televizi Prima.

Doporučované