Hlavní obsah

Turek dal tradičním stranám lekci, říká lídr Spolu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Znovuzvolený europoslanec Alexandr Vondra.

Lídr kandidátky Spolu Alexandr Vondra (ODS) obhájil mandát europoslance. V rozhovoru pro Seznam Zprávy hodnotí mimo jiné i šance vládní koalice v příštích, tentokrát sněmovních volbách.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když se podíváte na výsledky Stačilo a Přísahy s Motoristy, nebojíte se, že Andreji Babišovi právě vyrostli koaliční partneři do příští vlády?

Toho se nebojím. Já si myslím, že tady nejde dělat závěry pro sněmovní volby. Evropské volby jsou specifické, vždycky nahrávaly těmto specifickým, podivným, extrémnějším formacím. Není to nic nového. Volby do Sněmovny jsou úplně jiná disciplína, jiná volební účast. A nedají se uhrát na jednom volebním tématu. A výsledek Kateřiny Konečné? To je spíš téma pro sociální demokracii.

Na druhou stranu předseda Petr Fiala tady říkal: Voliči zvolili protestní strany a pro nás je to signál, musíme přemýšlet o tom, jak to změnit. Tak jak?

To se ptáte mě, který bude teď pracovat v Evropském parlamentu? Takto - Filip Turek je nějaká zpráva o tom, jak velký vliv mají sociální sítě na utváření politiky a volební výsledky. Jedna z lekcí pro velké, mainstreamové strany by měla být, aby si uvědomily, jak je to důležitý faktor.

A druhá?

Myslím si, že to teď ovlivňuje ten vládní poločas. Zanechali nám rozpočet v rozvalu, takže jsme konsolidovali. To je ta politika fiskálního škrcení, jinými slovy trochu politika biče.

A teď přijde ten cukr?

Přichází čas cukru, ekonomika se lepší. Za rok a půl bude jiná nálada než poslední dva roky, kdy se na tom výrazně podepsala i inflace.

Neobáváte se i pohledu na výsledky vládních koaličních partnerů?

STAN je na svém a od Pirátů nějaké hlasy někam odešly. Ale já nevím kam.

Nemrzí vás, že máte místo čtyř mandátů jen tři?

Mrzí. Ale je to tak realisticky maximum, na které jsme mohli dosáhnout.

Doporučované