Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Starostové vyběhli „do Evropy“ a na klobásy. Komorní kampaň nás baví, řekl Rakušan

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kandidáti a příznivci hnutí STAN zakončili kampaň do Evropského parlamentu sportovně.

Reportáž ze závěrečné předvolební akce hnutí STAN: Na rozdíl od konkurenčních stran a hnutí, které zvolily obleky a velkolepá pódia, vsadili Starostové před eurovolbami na uvolněný styl.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Místo obleků propocené dresy, místo závěrečných motivačních hesel běh a posezení u klobás. Hnutí STAN v pondělí v podvečer zvolilo pro své příznivce méně tradiční zakončení volební kampaně pro volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční už na konci tohoto týdne. Akci nazvali Starostové příznačně – Běh do Evropy.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let, první Česko zažilo po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Zatím poslední eurovolby se konaly 7.–8. června 2024. Dění v Česku jsme sledovali ONLINE.

Vyhrálo hnutí ANO, získalo 26,14 % hlasů a 7 mandátů. Druhá byla koalice Spolu s 22,27 % a 6 mandáty, třetí Přísaha a Motoristé s 10,26 % a 2 mandáty. Do EP se dostali také Stačilo!, STAN, Piráti, SPD a Trikolora.

Způsob zakončení kampaně ukazuje, na koho se hnutí STAN v těchto volbách zaměřilo – mládí. Už při příchodu před planetárium v pražské Stromovce bylo vidět, že věkový průměr účastníků je pod třicítkou. „I spousta našich kandidátů do europarlamentu je hodně mladých,“ upozorňuje mě předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

Říká, že podobný typ akce jemu i Starostům sedí víc než velkolepá setkání v americkém stylu. „Měli jsme velké zahájení kampaně a teď už se víc orientujeme na regiony, kde se dnes taky běželo, na takovéto komornější akce bez velké pompy,“ dodává.

Právě Rakušan spolu s jedničkou kandidátky a čerstvou členkou hnutí Danuší Nerudovou závěrečný běh Stromovkou odstartují. Dvojka kandidátky, bývalý poslanec Jan Farský, naopak dorazí do parku ve slušivém sáčku a polobotkách.

„Já jsem se před lety zrakvil na lyžích, byl jsem chvíli i na vozíku, jsem rád, že chodím. Přesunu se už rovnou ke grilu,“ říká.

S úsměvem naopak vyběhne moravskoslezská poslankyně Michaela Šebelová, původní profesí fyzioterapeutka, která je v Poslanecké sněmovně velkou propagátorkou pohybu a zdravého životního stylu. „Běh ale fakt nemám ráda, do něj se budu muset trochu nutit,“ rozesměje se.

Tříkilometrové kolečko skupina zvládne ve svižném tempu, cestou ale ztrácejí Danuši Nerudovou, která je podle svých sociálních sítí nadšená a pravidelná běžkyně. Při běhu Stromovkou si ale nešikovně natáhla sval.

Ke grilu, kde se mezi tím už skoro stovka příznivců sešla, ale Nerudová dorazí, aby spolu s Rakušanem a Farským přes videohovor pozdravila spolustraníky v dalších regionech.

„Už se ale musím rozloučit, musím utíkat do televize,“ vzkáže kolegům z Vysočiny, se kterými se zrovna spojili. Na pondělní večer totiž lídryně starostenské kandidátky vyzvala do předvolebního duelu lídra kandidátky Přísahy a Motoristů Filipa Turka.

„Pan Turek si Danuši Nerudovou od začátku vybral za cíl, používá vůči ní vulgarismy, demagogii, lži,“ vysvětluje Rakušan, proč Nerudová do takového duelu vyráží.

Ostatně hnutí STAN začalo lídrovi kandidátky Přísahy jeho štulce vracet na více frontách a to především kvůli jeho mnohdy vulgárnímu slovníku vůči ženám, ale také kvůli jeho urážkám LGBT+ komunity nebo podivuhodnému podnikání v období covidové pandemie, na které upozornila některá média.

Třeba internetový deník A2larm popsal Turkovo podnikání ve firmě Zapper Club, která prodávala „zázračné“ léčivé přístroje, které mají vyléčit i rakovinu, ale i škodlivé produkty jako třeba toxická bělidla. Jejich pití ostatně podle serveru propaguje i kniha, jejímž vydavatelem Turek je.

„Já osobně jsem se zaměřil i na jeho postoj k Ukrajině. Když jsem si poslechl některé jeho rozhovory, bylo to jak vystřižené z propagandistické příručky z Moskvy,“ říká Farský.

On i Rakušan tvrdí, že ve volbách, které se uskuteční už tento víkend, míří na dvouciferný výsledek. Na jeho hraně se ostatně Starostové průběžně pohybují. Takzvaný model poll of polls, tvořený všemi doposud dostupnými modely, který tvoří datoví analytici Seznam Zpráv, jim přisuzuje devět procent.

Doporučované