Hlavní obsah

Sněmovna bude mít v létě čtyři nové poslance. Nahradí Dostálovou nebo Koláře

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Radost nové europoslankyně Kláry Dostálové z hnutí ANO.

Noví europoslanci složí slib v polovině července. Česká dolní komora se kvůli tomu lehce obmění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká Poslanecká sněmovna bude mít po prázdninách čtyři nové poslance. Nováčci nahradí čtveřici stávajících poslanců, kteří uspěli ve volbách do Evropského parlamentu.

Do Poslanecké sněmovny se v létě vrátí rakovnický člen hnutí ANO a spoluzakladatel tamní středočeské buňky Miroslav Samaš. Nahradí Jaroslavu Pokornou Jermanovou.

Nebude to poprvé, kdy Samaš zamíří do Sněmovny v už rozjetém volebním období. Na dotaz, jestli se necítí být věčným náhradníkem, se jen hlasitě rozesměje.

Poprvé se poslancem stal totiž v lednu 2021, kdy do Sněmovny zamířil jako náhradník po Milanu Hniličkovi, který na mandát poslance rezignoval poté, co porušil několik vládních nařízení, když se v době přísných proticovidových opatření zúčastnil narozeninové oslavy Petra Bendy. Samaš se tak stal poslancem na zhruba třičtvrtě roku.

Náhradníci z hnutí ANO

Samaše bude nyní ve Sněmovně čekat zhruba rok a několik měsíců. „Já se teď na kraji už osm let zaměřuji na bezpečnost a IZS. Pokud by byla možnost se věnovat problematice bezpečnosti a ochrany obyvatelstva i ve Sněmovně, byl bych rád. Ale vím, že rok do voleb jsou výbory už obsazeny, tak nevím, jestli bude možné mě někam posunout,“ říká Samaš, který před rokem 2021 působil i jako poslanecký asistent. „Sněmovnu mám proto nachozenou a neztratím se tam,“ říká.

Jako poslanec by rád pracoval i na tématech životního prostředí a dopravní infrastruktury. „Tou se profesně zabývám,“ dodal.

Další budoucí poslanec, podnikatel a zastupitel Královéhradeckého kraje Jaromír Dědeček nahradí jedničku evropské kandidátky hnutí ANO Kláru Dostálovou.

Původně se do Poslanecké sněmovny neměl dostat vůbec, neboť byl až druhým náhradníkem. V dubnu však po těžké nemoci zemřel původní náhradník, trutnovský exposlanec Pavel Plzák.

„Nějaký plán a myšlenky už mám. Musím to ale ještě projednat s paní Schillerovou jako předsedkyní klubu, do kterých výborů mě nadeleguje,“ řekl Seznam Zprávám Dědeček.

Dodal, že by rád usiloval o takové výbory nebo gesce, kde by se mohl věnovat podpoře českých podnikatelů. „Konkurenceschopnost našich firem se snížila, rád bych pomohl se zlepšením. Zajímal bych se i o rozpočtové věci,“ uvedl Dědeček, který i nadále zůstane krajským zastupitelem a v podzimních krajských volbách bude do zastupitelstva Královéhradeckého kraje kandidovat ze třetího místa.

Jako třetí klub ANO doplní i starostka severočeského Litvínova Kamila Bláhová, která v poslanecké lavici nahradí Jaroslava Bžocha.

Sliby složí v létě

Nového poslance bude mít i TOP 09, ze které do europarlamentu zamíří Ondřej Kolář. Doma ho nahradí ekonom a pedagog Martin Dlouhý. Ten je členem strany už od jejího založení v roce 2009, tehdy zakládal místní organizaci na Praze 3. Od roku 2010 působí v pražském zastupitelstvu a vede i pražskou buňku TOP 09. Přednáší na pražské VŠE.

Když kandidoval do Poslanecké sněmovny, chtěl tam využít svých magistrátních zkušeností z oblasti zdravotnictví a sociálních služeb.

Noví europoslanci složí slib na prvním zasedání, které se uskuteční 16. až 19. července. Kdy složí slib jejich náhradníci v české Poslanecké sněmovně, zatím není jasné. Podle rozpisu práce Sněmovny se zatím poslední zasedání uskuteční v týdnu od 8. do 14. července. Pak poslance nejspíš čekají sněmovní prázdniny.

Doporučované