Hlavní obsah

Vláda nevyhověla Ursule von der Leyenové. Na eurokomisaře nominovala muže

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Jozef Síkela.

aktualizováno •

Petr Fiala předloží nominaci ministra průmyslu Síkely do Evropské komise sněmovnímu evropskému výboru. Poté ji definitivně schválí vláda, uvedl premiér.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda se po mnohahodinovém jednání dohodla na jménu, které navrhne na budoucího českého eurokomisaře. Bude jím ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

„Toto rozhodnutí vlády bylo jednomyslné. Snažíme se dosáhnout silného portfolia,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS), podle nějž je Síkela tím vhodným kandidátem, který toto splňuje.

Fiala: Síkela je na evropském poli známý

Podle premiéra má Síkela silný mandát díky jeho prokazatelné praxi na politickém poli i v soukromém sektoru. Síkelovi podle něj nahrává jeho určitá známost mezi evropskými politiky z období energetické krize. „Budeme se scházet tak často, dokud se nedohodneme,“ znělo Síkelovo rozhodné heslo, kterým zabodoval v době českého předsednictví. Heslo si poté nechal vytisknout i na mikiny.

„Účastnil se více než 40 ministerských rad, 13 sám předsedal, i to je podstatná kvalifikace,“ vysvětlil ministerský předseda.

Síkela popsal své zkušenosti, kterými chce při kandidatuře do EK zaujmout. „Ruská agrese a strach z nedostatku plynu, po mnoha stránkách rekordní české předsednictví, restart české energetiky, zbavování se závislosti na ruských surovinách po dlouhých letech, to a další jsou věci, které v zahraničí vyvolávají velkou pozornost a jsou velmi ceněny,“ uvedl ministr Síkela, podle nějž by mu tato zkušenost měla pomoct získat v Evropské komisi silné portfolio.

Dodal, že Evropská komise bude mít v příštích letech naprosto zásadní vliv na vývoj celého kontinentu. „Jsem rád, že se nám podařilo vytvořit pozici spolehlivého partnera, který se podílí na společných evropských řešeních,“ uvedl.

Kdo je Jozef Síkela

Jozef Síkela (57) před nástupem do vlády přes 30 let působil v bankovnictví ve střední a východní Evropě. V letech 2010 až 2015 byl generálním ředitelem Slovenské spořitelny, později se stal členem představenstva Erste Group. Představenstvo opustil v roce 2019, poté do konce roku 2020 pro skupinu pracoval jako externí poradce.

Dohodě na jménu předcházely hodiny a hodiny jednání a podle jeho účastníků nebylo vůbec jednoduché. Ve hře totiž stále byla další jména. Zejména novopečená europoslankyně Danuše Nerudová, která na účast na kandidátce hnutí STAN kývla právě proto, že jí hnutí nabídlo post eurokomisařky.

Premiér nyní musí nominaci předložit sněmovnímu Výboru pro evropské záležitosti, který by měl nominaci projednat. Poté by vláda měla přijmout finální rozhodnutí. „Mezitím bude souběžně probíhat proces v Bruselu, kde Ursula von der Leyenová představí struktury portfolia. K tomu by mělo dojít do konce srpna,“ vysvětlil premiér.

Pak bude Síkelu čekat takzvané grilování podle příslušných výborů. „Předpokládá se, že Evropský parlament bude o celé Komisi hlasovat někdy ve druhé polovině října tak, aby mandát EK mohl začít v polovině listopadu,“ odhadl Fiala.

Nahradí Síkelu Vlček?

Hnutí STAN navrhovalo vládě kromě Síkely také nově zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou, Piráti navrhli bývalého europoslance Marcela Kolaju. „Snažíme se dosáhnout portfolia, které bude silné, kde bude mít komisař za ČR skutečné pravomoci. Jsme přesvědčeni, že Jozef Síkela je tím pravým kandidátem, který může takové portfolio získat a spravovat,“ řekl Fiala.

Šéf STAN Vít Rakušan je rád, že Síkela získal od vlády nominaci do EK, ale byl by raději, kdyby ji dostala i Nerudová. Vyjednávací pozice by byla silnější, míní.

„Jsem rád, že jeden z našich nominantů získal podporu koalice, byl bych raději, kdyby ji získali oba. Věřím, že naše vyjednávací pozice by tak byla silnější. Jozef bude nepochybně velmi dobrým eurokomisařem bez ohledu na portfolio, které bude zastávat, svoje schopnosti už prokázal mimo jiné během českého předsednictví. Pokud se eurokomisařem stane, Starostové a nezávislí jsou připraveni navrhnout jeho nástupce na MPO tak, aby se práce na tomto resortu ani na den nezastavila,“ uvedl Rakušan.

Fiala podle ČTK odmítl, že by od šéfky komise Ursuly von der Leyenové měl požadavek, aby země nominovala muže i ženu. Nepochybně bude tendence, aby byli muži a ženy v Komisi zastoupeni rovnoměrně, což je přirozené a správné, dodal. „Teď jsme se dohodli, že z hlediska kandidátů, jejich kompetencí, zkušeností a šancí na získání portfolia je nejlepší strategie, když budeme mít jednoho kandidáta,“ uvedl.

Nepovažoval by nyní za taktické sdělovat konkrétně, o které portfolio má Česko zájem. „Chceme takové, ve kterém se skutečně rozhoduje,“ uvedl. Připomněl, že v nové Komisi budou oproti nynější portfolia přeskupená, proto je nutné ještě počkat. „Míříme k ekonomickému portfoliu, které by myslím ČR slušelo,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec Lukáš Vlček z hnutí STAN je mužem, který by mohl být podle vlády Síkelovým nástupcem v čele Ministerstva průmyslu a obchodu.

Jako o možném nástupci Síkely ve vládě se dosud nejčastěji hovořilo o poslanci Lukáši Vlčkovi (STAN). Fiala dnes zopakoval, že na změnu je dostatek času. „Reálně Komise může nastoupit nejdříve v listopadu, máme prostor, abychom vyřešili nástupce pana ministra v klidu a po vzájemné dohodě s hnutím STAN,“ řekl Fiala. Na postupu jsou domluvení se šéfem STAN Vítem Rakušanem.

Vláda podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše diskutovala o třech kandidátech do EK včetně Kolaji. Síkela měl nejsilnější podporu, má největší šance na silné portfolio, uvedl.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza míní, že Česko má poprvé šanci na eurokomisaře, který může získat zajímavé portfolio. „Ne proto, že o tom všichni mluví, ale proto, že má zkušenosti ze světa, že dobře chápe, čím vším musí projít firmy, které chtějí investovat a růst, že umí jazyky i vést složitá vyjednávání,“ napsal.

Doporučované