Hlavní obsah

První den voleb: „Elektromobilita? Ne. Ať si každý vybere“

Foto: Barbora Kučerová

Podle členů navštívených volebních komisí by letošní eurovolby mohly mít vyšší účast.

Česko má za sebou první den voleb do Evropského parlamentu. Podle oslovených voličů je k urnám přiměla přijít témata bezpečnosti, migrace či Green Dealu.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ze dveří obecního úřadu ve středočeské Řitce vychází členka místní volební komise Tereza Slováčková. „Už jsem si to vyzkoušela minulý rok, během prezidentských voleb. Svou občanskou povinnost plním už nějakou dobu a říkala jsem si, že to zkusím i z druhé strany,“ vysvětluje.

I když je volební místnost kolem páteční šestnácté hodiny prázdná, lidí prý přišlo víc, než očekávala. „Počet přesně teď netuším, nejsem předsedkyně komise. Ale podle mě by to mohlo být kolem deseti procent,“ myslí si. Její slova následně potvrzují i další kolegové z komise.

K úřadu přijíždí auto a ven vystupuje známý manažer Martin Michal, zatímco jeho žena zpěvačka Helena Vondráčková zůstává u auta a něco hledá na zadní sedačce. Dokonce tak dlouho, že její manžel stíhá odvolit sám. Na otázku, proč jsou pro něj volby letos důležité, odpovídá, že mu jde nejvíce o migrační pakt a Green Deal a spojené regulace. „Všechno špatně,“ komentuje.

Vondráčková souhlasí se vším, co manžel řekl. Situaci vnímá stejně, v tuhle chvíli ale volit nepůjde. „Chodím vždycky k volbám, ale teď nepůjdu, protože nemohu najít občanku,“ směje se a dodává, že pojede domů „prohrabat“ kabelky a pak se vrátí.

Stejně jako Vondráčková chodí pokaždé volit i Kristýna Macho. Považuje to za důležité. „Co se týče věcí jako je Green Deal a migrační pakt, je to pro mě padesát na padesát. Já bych to upravila a pak by mi vyhovoval,“ říká a ukazuje, že jezdí elektromobilem. Se směřováním Unie ale není stoprocentně spokojená. „Vadí mi netransparentnost a přijde mi, že se občas klade důraz na věci, u kterých to není třeba,“ dodává.

Jak se volilo v Mníšku, Řitce a Mirovicích v roce 2019

  • Ve středočeské obci Řitka před pěti lety zvítězila Občanská demokratická strana, volební účast se tenkrát pohybovala kolem 39 procent. Obec čítá zhruba 1200 lidí.
  • V Mníšku pod Brdy, kde žije zhruba šest tisíc voličů, vyhrála poslední evropské volby koalice STAN/TOP 09. K urnám tehdy přišlo 35 procent voličů.
  • V jihočeských Mirovicích před pěti lety vyhrálo se sedmiprocentním náskokem hnutí ANO. Volební účast byla 27,16 procenta. Populace města se pohybuje kolem 1600 osob.

Kousek za Řitkou se nachází Mníšek pod Brdy. Na městském úřadě vlají stejně jako na ostatních volebních místech vlajky České republiky a EU. Pod nimi prochází Roman Lepší. „Nejdůležitější je pro mě bezpečnost,“ svěřuje se a dodává, že s Green Dealem a migračním paktem souhlasí. Obecně je prý spokojený se směřováním Evropské unie a právě proto přišel volit.

Ve volební místnosti je poměrně veselo. „Jsme stálice,“ říká jedna z členek komise. To potvrzuje i Martin Diviš, který je v komisi zhruba poosmé. Přesně si už nevzpomíná. „Do komise si chodím odpočinout,“ říká a lišácky doplňuje, že je tu také proto, aby vše probíhalo důstojně, čestně a bez problémů.

Těch ale během svého působení v komisi mnoho nezažil. „Občas se stane, že by si někdo zapomněl občanku, ale není toho tolik. Některým také vadí, že mají projít za plentou,“ upřesňuje s tím, že lidem občas vadí čekání ve frontě, a tak by rádi odvolili rovnou.

Po chvíli přichází čtyřčlenná rodina, k volbám prý chodí každý rok společně. Pro dceru Lucku byly letošní volby do europarlamentu první. Její bratr Šimon to měl stejně před pěti lety, od té doby volil pokaždé. „Jsem nespokojený, že se v rámci kampaně řeší nerelevantní otázky. Například euro se řeší spíše na národní úrovni. Myslím, že se měla řešit jiná ekonomická témata. V zahraničí se debatuje například o unii kapitálových trhů,“ říká, když se bavíme o oblastech, které letos nejvíce rezonovaly v předvolební kampani.

Kousek před sedmou je náměstí v jihočeských Mirovicích poklidné. Při vstupu do volební místnosti je slyšet, jak si členky komise povídají. Jsou v místnosti samy. „Starosta říkal, že je to letos silnější než ty minulé volby do europarlamentu,“ popisuje jedna z členek komise. Dodává, že sama soudit ale nemůže, je v komisi poprvé.

Po pár minutách k městskému úřadu přijíždí Bohuslav Svoboda, který chodí ke všem volbám. „Podle mě by tam hlavně měli být normální lidé, teď je to nic moc,“ popisuje svou vizi Evropské unie. „Vadí mi řešení migrace, nechci, aby to tu bylo jako v Německu nebo v Belgii. No a pak ten Green Deal, že jo. Ženou nás do něčeho, co lidé nechtějí. Elektromobilita? Ne. Ať si každý vybere,“ popisuje s tím, že volil nejmenší zlo.

Podobně evropské volby vnímá i důchodce Honza a jeho žena. Když řešíme předvolební témata, zastavuje se u migrace, která je podle něj špatná, ale zároveň jde o náročné téma. „Když sem přijdou cizí lidé, z jiné kultury, tak jak se mohou zapojit do práce? Já to vidím u Ukrajinců. Ti chlapi zvládnou kde co, ale brzy pochopili, jak se dělá v Čechách,“ říká s tím, že se přizpůsobují „českému volnému tempu“.

Honza dodává, že s blokem není obecně spokojený. „Mně se ty rozkazy a pokyny dotýkají. Jsme na vesnici a jsme závislí na autě, na topení, plyn tu není. Proto se mi Evropská unie moc nelíbí,“ konstatuje.

Stejně to vnímá i Miloslav Vaněček. Přišel k volbám, protože se současným směřováním nesouhlasí. „Nelíbí se mi zrušení uhelných elektráren, automobilita půjde do kelu, baterie se budou vyrábět v Číně,“ vyjmenovává, co mu nejvíce vadí. Vysvětluje, že z jeho pohledu Green Deal zničí ekonomiku.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let, první Česko zažilo po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Letošní eurovolby se konaly 7.–8. června 2024. Dění v Česku jsme sledovali ONLINE.

Vyhrálo hnutí ANO, získalo 26,14 % hlasů a 7 mandátů. Druhá byla koalice Spolu s 22,27 % a 6 mandáty, třetí Přísaha a Motoristé s 10,26 % a 2 mandáty. Do EP se dostali také Stačilo!, STAN, Piráti, SPD a Trikolora.

Doporučované