Hlavní obsah

Exkluzivní průzkum: Kdo jsou nejvýraznější postavy českých eurovoleb

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vůbec nejvýraznější postavou voleb byl podle průzkumu na platformě Výzkumník Seznam Filip Turek.

aktualizováno •

Podle největšího průzkumu k letošním evropským volbám považovali lidé za největší témata válku na Ukrajině, ekonomiku, přistěhovalectví, budoucnost EU a změnu klimatu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rozsáhlý bleskový průzkum prostřednictvím platformy Výzkumník Seznam, do něhož se zapojilo rekordních 1500 respondentů, zkoumal hlavní motivaci Čechů zapojit se do voleb do Evropského parlamentu, nejdůležitější témata, ale také, kdo pro ně byly nejvýraznější postavy kampaně.

Hlavní témata voleb

Pětice klíčových témat, která byla podle respondentů pro ně osobně nejvýznamnější, je vyrovnaná. Lidé vybírali až tři možnosti současně a vždy zhruba třetina uvedla jedno z uvedených témat.

Velké rozdíly ale panují podle toho, jaké strany lidé volili v evropských volbách. Voliči Spolu a STAN za největší témata považují válku na Ukrajině a budoucnost EU. Pro voliče ANO, Stačilo!, SPD a Přísahy pak bylo největším tématem přistěhovalectví. Naproti tomu voliči a voličky Pirátů považují za hlavní témata změnu klimatu a lidská práva. Změna klimatu je pak druhé hlavní téma také pro voliče Přísahy. Pro voliče SPD byla silným tématem také ochrana vnějších hranic.

StranaHlavní témata podle jejich voličů
ANOpřistěhovalectví, ekonomika
SPOLUválka na Ukrajině, budoucnost EU, ekonomika
STANválka na Ukrajině, budoucnost EU
Stačilo!přistěhovalectví, ekonomika
Pirátizměna klimatu a životní prostředí, lidská práva
Přísahapřistěhovalectví, změna klimatu
SPDpřistěhovalectví, ochrana vnějších hranic

Predikce evropských voleb se naplnila

Postavy eurovoleb: Turek a Konečná

Zdaleka nejčastěji pak lidé uvádějí, že za největší osobnost letošních evropských voleb pro ně byla dvojice „motorista“ Filip Turek a komunistka Kateřina Konečná.

Velký rozdíl je v jejich vnímání u žen a mužů a zcela jiné je i rozprostření podle stran, které respondenti volili.

Zatímco Konečná je vnímaná veskrze pozitivně, svou popularitu si udržuje výlučně u svých voličů.

Zcela totožně je na tom Alexandr Vondra, který nijak nezajímá jiné voliče než koalice Spolu.

Danuši Nerudovou jako osobnost vnímají voliči hnutí STAN, za které kandidovala, ale také voliči Spolu, Pirátů a skupina nevoličů.

Filip Turek ze všech jmenovaných nejvíce rozděluje: Má výrazně vyšší podporu u mužů než žen. Více než polovina žen ho vnímá negativně, zatímco negativní nebo neutrální hodnocení má zhruba u třetiny mužů.

Jít volit cítí Češi jako svou občanskou povinnost

Jako hlavní důvod, proč šli k volbám, lidé nejčastěji uvádějí, že to cítí jakou svou občanskou povinnost. Druhý nejčastější důvod byla podpora jim blízké strany. Jako třetí pak respondenti uváděli, že jsou stoupenci Evropské unie.

Naopak důvod k neúčasti byla nespojenost s politikou a odmítání Evropské unie.

Výzkum proběhl na platformě Výzkumník Seznam ve dnech 8. a 9. června 2024 a zúčastnilo se ho přesně 1500 respondentů. Respondenti nejsou vybráni jako náhodný reprezentativní vzorek, ale následně jsou výsledky průzkumu naváženy tak, aby jejich soubor jako celek odpovídal základním demografickým ukazatelům za Českou republiku (pohlaví, věk, bydliště). Zároveň jsou výsledky srovnávány a případně dovažovány na již zveřejněné reprezentativní průzkumy relevantních agentur na daná témata.

Výzkumník Seznam

Výzkumník Seznam je výzkumný panel společnosti Seznam. Uživatelé se do něj mohou zaregistrovat a účastnit se průzkumů na různá témata. Do vhodného výzkumu je účastník pozván e-mailem na základě sociodemografických informací, které o sobě poskytl (pohlaví, věk, vzdělání, pracovní postavení, kraj, velikost obce). Veškeré výsledky jsou však anonymní a nejsou spojovány s konkrétní osobou.

Chcete nám pomoci zjišťovat informace? Podívejte se do Výzkumníka Seznam.

Doporučované